Home Živimo zdravo! 6 OSVJEŽAVAJUĆIH SAVJETA ZA VRUĆE LJETNE DANE

6 OSVJEŽAVAJUĆIH SAVJETA ZA VRUĆE LJETNE DANE

by blog.zondo.hr

U našim krajevima već dobro poznajemo temperature iznad 30°C. Neki od nas ih podnose bolje, a neki pak lošije.  Mnogi ljudi su zbog vrućine umorni, iscrpljeni, nervozni i živčani. Što napraviti kako bismo napokon mogli uživati u ljetu prije negoli opet dođe zima? Najbolje je preživjeti vrućine negdje uz vodu, ali što kad morate cijeli dan biti na poslu? Kako se ondje rashladiti? Ako se budete pridržavali par jednostavnih savjeta, vrućina za Vas više neće biti problem.

  1. Razumno s provjetravanjem

Zrak se kreće iz toplijeg u hladniji prostor. Ako je u stanu hladnije nego vani, logično je držati prozore zatvorenima. Umjereni propuh i svježi zrak su pak potrebni kako biste se mogli koncentrirati na posao. A upravo će provjetravanjem svježi zrak ući u prostoriju. Stoga provjetravajte, ali s razumom. Prostoriju zračite rano ujutro i navečer kada je zrak hladniji. Preko dana ostavite otvorena vrata između prostorija.

Imate li prozore u prostoriji? Onda jedan ostavite širom otvoren, a drugi samo malo. Zrak će naglo prostrujati prostorijom i tako ju ohladiti. U hladnijoj prostoriji otvorite prozor “na kip”, dok u prostoriji koju želite ohladiti širom otvorite prozor. Tako ćete stvoriti propuh koji će opet ohladiti zrak.

2. Odmarajte

Ovaj savjet će Vam se sigurno svidjeti. Važno je ne naprezati se tijekom vrućina. Ne pokušavajte obarati ikakve rekorde, bilo sportske ili radne. Usporite i ograničite sve naporne vanjske aktivnosti ili ih odgodite za hladniji dio dana, dakle rane jutranje sate. Ako već morate biti vani, hodajte polako i radite kratke pauze u klimatiziranim javnim zgradama. Isto tako, izbjegavajte sunce i iskoristite svaki hlad.

Ako imate slobodan dan, smjestite se u hlad na ležaljku i tu i tamo se ohladite u bazenu. Za rashlađivanje iskoristite vrtni tuš, raspršivač ili vrtno crijevo. Svaki izvor vode donijet će Vam osvježenje. Ne zaboravite nanijeti kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom kako ne biste izgorili na suncu.

Tijekom vrućina nateknu i noge, čak i onima koji inače nemaju takvih problema. Na poslu ih držite povišeno, naprimjer na kutiji, knjigama ili stolu. Noge će Vam biti zahvalne ako se povremeno ustanete i prošetate ili napravite par čučnjeva. U hladnjak stavite vlažne kozmetičke blazinice na sat vremena i povremeno njima prođite od koljena dolje-gore. Ili umočite noge u hladnu vodu. Tako ćete pokrenuti cirkulaciju i ohladiti se.

3. Udobno se obucite

Ne nosite usku odjeću. Umjesto uskih topića i hlača odaberite udobnije krojeve, široke hlače, duge suknje ispod koljena, moderne široke etno topove, bluze ili majice. Ako se ne želite u potpunosti odreći uske odjeće, obucite pamučnu potkošulju ili majicu od prirodnih materijala koji su prozračni i bolje upijaju znoj.

Tijekom vrućina izbjegavajte odjeću od umjetnih materijala. Najbolje rješenje je pamuk jer dobro upija znoj i hladi. Ipak lako se zgužva … Možete koristiti i praktično sportsko rublje koje također dobro upija znoj i hladi. Omotajte se u lagane tkanine, naprimjer kašmir, svilu, pamuk ili lan. Odaberite duge rukave koji će zaštititi Vašu kožu i ne zaboravite na šešir za glavu. Idealno slamnati.

DROPSHIPPING

4. Hladiti, hladiti, hladiti

Toplina i hladnoća dolazi od nogu i glave. U slučaju visokih temperatura hladite noge i vrat. Maramica namočena u hladnu vodu i prislonjena na vrat djeluje vrlo osvježavajuće, slično kao i noge umočene u lavor s ledenom vodom. Osim hlađenja nogu, pomaže i hlađenje vena na zapešću. U hlađenju pomaže i voda u raspršivaču ili spreju koji stvara osvježavajuću maglicu.

U stanu će Vas ohladiti klimatizacijia ili ventilator. Stopni ventilator podesite u smjeru supotnom od kretanja kazaljke na satu. Većina modela ima tu opciju. Ventilator tako neće puhati od stropa u prostoriju, već će privlačiti hladniji zrak nagore i tako promiješati zrak u prostoriji. Vani možete koristiti džepne ventilatore ili popularne lepeze.

Želite imati malu privatnu klimatizaciju? Napunite čašu ledom, približite ju usnama i udišite zrak iz čaše. Vrući zrak će se ohladiti zbog leda, a ledeni zrak će Vam ugodno osvježiti lice.

5. Ne zaboravite na piće

Ne podcjenjujte unos tekućine. Na visokim temperaturama se nakon određenog vremena izgubi osjećaj žeđi, stoga ostanite hidrirani. U klimatiziranim prostorima pijte više tekućine jer udišete suhi zrak i brže gubite vodu. Vani uvijek imajte uz sebe bočicu vode i pijte redovno u manjim količinama. Izbjegavajte slatke napitke s kofeinom koji isušuju organizam. Ne pijte hladne napitke, jer ćete se preznojiti i izgubiti vodu iz tijela.

Pijte čistu vodu, slabi čaj i mineralnu vodu kako biste nadomjestili minerale koje ste izgubili znojenjem. Najbolje će Vas ohladiti mlaka mineralna voda ili čaj. Čaša piva ili vina u ugodnom predvečernjem hladu može ohladiti tijelo, jer alkohol proširuje periferne žile. Ipak nemojte pretjerivati s alkoholom po vrućini i suncu.

Izbjegavajte vodu u plastičnim bocama iz automata. U vrućoj prostoriji se u vodi brzo namnožavaju bakterije. Pokvarena voda može prouzrokovati proljev i druge neugodnosti. Kako prepoznati da se voda u spremniku pokvarila? Na površini vode se stvori biofilm, klizak krug. Radije nemojte piti takvu vodu.

Glava Vas ne mora boljeti samo zbog sunca ili dehidracije, već i zbog visoke koncentracije prizemnog ozona O3. Zbog ozona ćete možda teško disati. Ako ste na njega osjetiljivi, trebali biste se pri vrijednostima iznad 180 μg.m-3 skloniti pod krov ili otići u planine. O trenutnoj količini ozona možete se informirati na karti onečišćenja zraka. Ako Vas boli glava povećajte konzumaciju nealkoholnih napitaka i ne izlažite organizam prekomjerno visokim temperaturama.

6. U hlađenju Vam može pomoći i prikladan jelovnik

Općenito vrijedi da umjereno slana jela izvlače toplinu iz tijela bolje nego slatka jela. Ako na tanjur narežete rajčicu i malo ju posolite, Vašem tlaku se neće ništa dogoditi, a Vama će biti malo manje vruće.

A što jesti tijekom vrućina? Izbjegavajte teška i pohana jela, već radije posegnite za nečim lakšim, naprimjer salatom. Po kineskoj medicini Vas neke namirnice mogu ohladiti, a neke zagrijati. Organizam ohlađuju jogurti, kiselo mlijeko ili hladne juhe, naprimjer španjolski gazpacho ili balkanski tarator.

Isto tako, može Vam pomoći voće i povrće s velikim udjelom vode. Naprimjer lubenice, krastavci, rotkvice ili rajčice. Banane pak sadrže puno kalija koji tijekom ljeta gubimo znojenjem. Od biljaka će Vas ohladiti metvica ili matičnjak. Namirnice bogate saharidima pomoći će Vam u borbi protiv iscrpljenosti. To su naprimjer krumpiri ili salate s tjesteninom.

Kako se vi hladite u ovim vrućim ljetnim danima? Podijelite svoje savjete s ostalim čitateljima.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like