Home Živimo zdravo! 12 BILJAKA KOJE ĆE OSLOBODITI VAŠ DOM OD TOKSINA

12 BILJAKA KOJE ĆE OSLOBODITI VAŠ DOM OD TOKSINA

by blog.zondo.hr

Iako ih ne vidite, oni se nalaze svugdje oko vas. Toksini se oslobađaju iz namještaja, tepiha, boja za zidove, podova i sredstava za čišćenje koje koristite.

Do određene mjere ih možete izbjeći ako kupujete namještaj od masivnog drva bez površinske obrade i koristite samo ekološki prihvatljive kemikalije i boje. Međutim, to nije lako dosegnuti pa se u vašem domu mogu naći toksini poput formaldehida, benzena, acetaldehida, toulena, ftalata, ksilena, olova, cigaretnog dima i dušikovog oksida koji i sami proizvodimo.

Problemi s disanjem, alergije i glavobolje su samo neke od poteškoća koje te tvari mogu prouzrokovati. Praktično, a istovremeno estetično rješenje su sobne biljke. Izabrali smo neke koje upijaju štetne tvari, dobro izgledaju i nisu zahtjevne za održavanje.

Aloe vera

Ljekoviti listovi koji su omiljeni sastojak koji se koristi u kozmetici dobro će vam poslužiti u spavaćoj sobi i dnevnom boravku. Aloe vera vrlo uspješno upija formaldehid i čisti zrak. Ova biljka je navikla na sušu, voli sunce i traži vrlo malo vode.

Bambusova palma

Bambus voli sunce i može izrasti vrlo visoko. Bambusova palma očistit će zrak od formaldehida, benzena i trikloretilena.

Bršljan

U unutrašnjim i na vanjskim prostorima bršljan čisti zrak od benzena. Smjestite ga na kuhinjski prozor ili balkon.

Dracena

Ova biljka koja izgledom podsjeća na palmu, može očistiti zrak od formaldehida, benzena, ugljikovog dioksida, trikloretilena, ksilena i cigaretnog dima. Kako ne voli izravno sunčevo svjetlo, možete ju smjestiti u predsoblje ili tamni kutak sobe.

Fikus gumijevac

Ova prekrasna biljka ne voli izravno svjetlo niti previše vlage, a vrlo dobro upija formaldehid iz zraka. Istovremeno na sebe veže prašinu koju jednostavno treba obrisati vlažnom krpom s listova.

Fikus benjamin

Pripada najpopularnijim sobnim biljkama koje krase mnoge dnevne boravke, ali i kuhinje i urede. Voli svjetlost i ne traži mnogo vode. Njegovi listovi upijaju trikloretilen koji se nalazi u lakovima i ljepilima.

Filodendron

Njegovi izražajni, veliki zeleni listovi čiste zrak od formaldehida. Smjestite ga u kut snevne sobe gdje neće biti na izravnom suncu. Ova biljka ne zahtjeva puno vode i izvrsno se uklapa u sve prostorije u kući.

Krizantema

Njezini šareni cvjetovi obojit će svaki hodnik, zimski vrt ili balkon. Krizantema voli sunčano, ali ne previše toplo okruženje (savršeno oko 16°C). Očistit će zrak od amonijaka, formaldehida i benzena.

Kaktus

Kaktusi su san svakog zaboravnog uzgajivača jer traže minimalno zalijevanje. Postavite ih na sunčano mjesto u dnevnom boravku ili radnoj sobi, a oni će vam se zahvaliti upijanjem štetnog elektrosmoga iz vašeg računala.

Potos

Ova biljka penjaćica nije zahtjevna za održavanje. Odgovara joj sunčano i sjenovito okruženje. Vrlo je dobra pomagačica što se tiče toksina, ali i upijanja pare od kuhanja, stoga je i savršen izbor za kuhinju.

Svekrvin jezik

Nalazimo ih u hodnicima, predsobljima, zajedničkim prostorijama, zimskim vrtovima i dnevnim boravcima. Ovim biljkama ne smeta hladnoća, suhoća, toplina niti zima i praktički su neuništive. Upijaju formaldhid, benzen, trikloretilen i ksilen.

Zeleni ljiljan

Ova nezahtjevna biljka ne voli izravnu svjetlost, a izdržat će i duža sušna razdoblja i niske temperature. Dobro će vam doći u radnoj sobi, dnevnom boravku i dječjoj sobi. Očistit će zrak od ugljikova oksida, formaldehida, ksilena, benzena i toulena.

Koje biljke vi uzgajate? Napišite nam u komentar ispod članka.

Pročitajte još: Proizvodi za čišćenje iz kućne radinosti

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like