Home Različiti stilovi i dizajn OSNOVNI FENG SHUI PRINCIPI KOJE MOŽETE ISPROBATI VEĆ DANAS! :)

OSNOVNI FENG SHUI PRINCIPI KOJE MOŽETE ISPROBATI VEĆ DANAS! :)

by blog.zondo.hr

Pojam feng shui u našim krajevima izaziva veliko zanimanje, ali o čemu se zapravo radi?

Je li to znanost? Je li to umjetnost?

Je li to šarlatanstvo ili način kako poboljšati stanovanje? 🙂

Donosimo vam osnovne principe feng shui koje možete isprobati već danas!

P.S. Ako vas ne zanimaju opći savjeti preskočite ih i pročitajte kraj članka gdje ćete naći savjete za pojedine prostorije. Konkretno za spavaću sobu, dnevni boravak i ured. 😉

Uredite stan prema stoljetnim iskustvima starih Kineza koji i dan danas grade svoje gradove i uređuju svoju okolinu u skladu s principima feng shui:

Koji su osnovni principi feng shui u kućanstvu?

Prvi princip je najvažniji:

  1. Slobodan protok energije

Prema feng shui energija ulazi u stan kroz ulazna vrata.

Predsoblje bi stoga trebalo biti jednostavno i prozračno. Ispred vrata se ne bi trebala nalaziti nikakva prepreka koja bi sprječavala protok energije (vješalica, ormarić za obuću).

Kako bi životna energja “chi” ušla u sve kutove vašeg doma, ne smije naići na prepreke poput razbacanih stvari ili nagomilanog namještaja.

2. Ne podcjenjujte urednost

I vi pospremate stan prije nego što dođu gosti? 🙂

Možda o ovom niste razmišljali, ali:

Urednost je važna i za vaše psihičko zdravlje.

Nepregledne hrpe papira na radnom stolu, planina od odjeće koja čeka na glačanje, nakrcan stolić za kavu i odjeća na stolicama – sve to prema feng shui blokira protok energije i uništava skladnost u stanu.

Uostalom, nije li vam mama uvijek govorila da morate pospremati svoju sobu?

Stavite svaku stvar na njezinom mjesto.

Kvalitetni ormari, sobe za mlade i setovi za dnevni borvak ili kreveti s prostorom za odlaganje mogu pomoći u organizaciji vaših stvari, poboljšati protok energije, kao i vapše raspoloženje.

3. Život i rast

Imate li kod kuće živo cvijeće?

Odlično! Brinete li se dobro o njima?

Sve što se u feng shui smatra “mrtvim” usporava i blokira energiju u prostoriji (posebno ako se ti predmeti nalaze u kutu).

Tu spadaju uginule biljke u posudama za cvijeće, uvenulo cvijeće u vazi, ali i omiljeno suho cvijeće i razne dekoracije.

Zamijenite ih živim cvijećem (naprimjer bambusom), a u kut postavite akvarij s ribicama.

4. Pozitivne sitnice

U feng shui postoji mnogo simbola uspjeha koje ljudi vješaju na različita mjesta u stanu (kineski novčići, zdjela bogatstva, zmaj-kornjača, nasmiješeni Buddha, itd.).

Ovaj princip možete koristiti u skladu s vlastitim uvjerenjima.

Koji simboli vas usrećuju?

Jesu li to fotografije vaše obitelji? Imate li omiljene suvenire s odmora koji vas podsjećaju na lijepe trenutke? Vjerujete da će vašem domu donijeti sreću križ obješen na zid ili imela?

Postavite simboličan predmet ili sliku koja vas čini sretnim, na posebno mjesto.

I obrnuto!

Izbjegavajte predmete koji u vama bude neugodne osjećaje.

To može biti fotografija bivšeg dečka, neželjeni poklon ili predmet koji ste naslijedili, a ne vežu vas uz njega lijepe uspomene.

Rastanite se od stvari koje u vama bude negativne emocije i zamijenite ih pozitivnim simbolima.

5. Ispunjeni kutovi sobe – da ili ne?

Imate li nešto u kutovima ili su prazni?

Kako je bolje?

Prema feng shui bi kutovi svake sobe trebali biti ispunjeni kako u njima ne bi stagnirala enegrgija.

Savršeno bi bilo da u kut stavite zdravu visoku biljku ili svjetiljku koja će tijekom večeri osvijetliti mračni kut.

Dobro rješenje je i kutni regal ili vitrina na koje možete postaviti biljku ili vazu sa svježim cvijećem.

Donosimo vam još par svajeta za konkretne prostorije:

Feng shui u spavaćoj sobi

  • Osnovna preporuka feng shui je izbjegavati elektroniku. Spavaća soba je prostorija za intimu i odmor, a televizor ili računalo u njoj nemaju što tražiti.
  • U spavaću sobu se preporučuje postavljati predmete u parovima (dvije svijeće, dvije slike, dvije jednake dekoracije za komodu) kako bi se ojačala partnerska veza.
  • Boja na zidovima treba biti nježna i neutralna. Svijetlo plava ili bež djelovat će blagonaklono na vaš san. Crvena i narančasta mogu probuditi strast, ali u takvoj prostoriji se nećete odmoriti. Takve boje se pak mogu nalaziti na posteljini i dodatcima.
  • Prema fang shui za bračni krevet prikladan je jedan veliki zajednički madrac.
  • Iznad zaglavlja kreveta trebao bi biti zid ili pregrada koji daju osjećaj sigurnosti. Iznad kreveta ne bi trebalo visjeti ništa veliko ili teško (nikakve police ili slike u teškim okvirima).
  • Nasuprot kreveta ne smijete staviti ogledalo u kojem biste se mogli ugledati po noći. Izvrsno rješenje prema feng shui su ormari s ogledalima na unutarnjoj strani vrata.

Feng shui u dnevnom boravku

  • Dnevni boravak treba pružati osjećaj sigurnosti i stvarati prostor za komunikaciju i aktivnosti za cijelu obitelj. Usklađenost ćete postići pomoću poda zemljanih boja i ostatka namještaja zasićenih boja (npr. žuta, crvena, zelena, tirkizna, ljubičasta). Sjedeće garniture u nijansama bež boje možete dopuniti šarenim dekorativnim jastucima. Drvene parkete istaknut će moderan šareni tepih s visokim florom.
  • U dnevnom boravku uvijek morate imati dovoljno svjetla. Tijekom dana bi trebali iskoristiti prirodno dnevno svjetlo, a tijekom večeri umjetno (čak i svijeće). U prostoriji iskoristite više izvora svjetlosti pomoću nekoliko svjetiljki koje možete staviti na stol, u kut ili na zid. Možete upotrijebiti i LED rasvjetu u obliku lanca.
  • Feng shui ne dopušta stagnaciju u stanu, a to se odnosi i na zrak. Provjetravajte često, preko ljeta uključite ventilator i održavajte čistoću zraka i ugodan miris u prostoriji. Za bolju energiju u dnevnom boravku iskoristite misisnu svjetiljku i ugodnu aromu. Više informacija o aromama naći ćete u blogu o mirsu doma 🙂

Feng shui u uredu

  • Radni stol bi uvijek trebao biti uredan. Čim manje stvari imate na stolu, tim bolje za vas. Napravite sustav za odlaganje dokumenata i odložite ih u ormare s čvrstim (neostakljenim) vratima. Sakrijte kablove od računala, printera i ostalih uređaja tako da ne upadaju u oči.
  • Stol bi trebao biti na mjestu na kojem ćete biti najudaljeniji od vrata, i zidom iza leđa, tako da imate pogled na vrata. Prema feng shui zid vam pruža sigurnost, a ako vidite vrata dobivate veliku količinu energije i osjećaj sigurnosti i kontrole, jer vas tijekom rada nitko neće nadgledati s leđa. Ako nemate mogućnosti tako postaviti stol, investirajte u uredsku stolicu s visokim naslonom.
  • Na stol postavite malu biljku u posudi. Izaberite onu koja nema oštre listove (“svekrvin jezik” ne dolazi u obzir). Osim što će neutralizirati elektrosmog iz vašeg računala, stvarat će kisik, a prema feng shui unijet će u vaš radni prostor rast i uspješnost.
  • Radite sa simbolima koji za vas predstavljaju kreativnost i bogatstvo. Objesite na zid vašu omiljenu sliku koja vas inspirira, uramljen motivacijski citat, pano s radnim ciljevima i vrijednostima ili na stol postavite dodatke metalne boje (iskoristite nijanse zlatne i srebrne boje).

Podijelite s nama svoja iskustva! 🙂

Pridržavate li se feng shui principa?

Koje ste isprobali? Jesu li urodili plodom?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like