Home Različiti stilovi i dizajn PAMETNO DOMAĆINSTVO #1 – ŠTO JE TO INTERNET STVARI?

PAMETNO DOMAĆINSTVO #1 – ŠTO JE TO INTERNET STVARI?

by blog.zondo.hr

Danas sve više uređaja radi na WiFi i ima ugrađene senzore, a neki uređaji su i spojeni s drugima, ali i s ljudima (naprimjer fitness narukvice). U skoroj budućnosti tako mogu biti spojeni najrazličitiji uređaji, od auta, telefona i kućanskih aparata do različitih uređaja koje nosimo na tijelu. Takvo spajanje nazivamo Internet stvari (kratica od IoT iz engleskog Internet of Things). Koristi se u svakoj djelatnosti, uključujući proizvodnju, trgovinu, prijevoz, zdravstvo, energetiku, poljoprivredu i financije.

Zahvaljujući internetu stvari i usluge se više prilagođavaju krajnjem korisniku, riješavaju se trenutne potrebe, rizici i prilike, optimiziraju se proizvodni procesi, i život i posao postaju puno lakši nego prije. Međutim, morate računati na to da će se sakupljati sve više vaših osobnih podataka. Stoga je potrebno riješiti i osigurati prava korisnika. U olakšavanju posla bi se isto tako trebala odrediti granica kako ne bismo postali u potpunosti ovisni o tehnologiji, te u krajnjem slučaju zaboravili samostalno raditi.

Što je Internet stvari

Internet stvari je platforma koja omogućuje međusobnu komunikaciju između objekata i uređaja putem interneta i bežične mobilne mreže. Takvi uređaji dijele svoje podatke uz pomoć najrazličitijih komunikacijskih tehnologija. Radi na principu sabiranja podataka iz različitih senzora i dijeljenju tih podataka putem interneta u svrhu daljnje obrade i vrednovanja.

Za Internet stvari je potrebna posebna mreža koja se razlikuje od obične mobilne mreže. Funkcionira na drugoj frekvenciji i nije optimalizirana za brzinu i količinu prenesenih podataka, već za minimalni potrošnju energije. Zbog toga senzori mogu funkcionirati i desetak godina bez potrebe mijenjanja baterije. Senzori šalju podatke u cloud, a otamo ih možete dalje obrađivati u određenoj aplikaciji.

Primjer Interneta stvari

Primjer Interneta stvari može biti pametno domaćinstvo u kojem svime možete upravljati putem pametnog telefona i interneta. Pametno domaćinstvo vam omogućuje pratiti i upravljati različitim parametrima u mjesto u kojem živite. Zahvaljujući prikupljenim podatcima možete optimalizirati svoju potrošnju i utvrditi trošite li nepotrebno. Inteligentno domaćinstvo štedi vaš novac, energetski je štedljivo i manje zagađuje okoliš. U biti možete ga programirati tako da najbolje odgovara vašem životnom ritmu.

Dio Interneta stvari može postati bilo koji uređaj ili bilo koji kućanski aparat. Njegovo uključivanje bi vam trebalo olakšati svakodnevni život. Već danas možete spojiti grijanje, klimu, vodovodni sustav, ladice, rasvjetu, rolete ili žaluzine, AV sustav, osiguranje, usisivač, hladnjak, ogledalo, televizor, računalo, aparat za kavu, električnu tavu, pećnicu, mikrovalnu, multifunkcionalne lonce i kuhinjsku napu. Na kraju krajeva možete kupiti i pametan jastuk ili radnu stolicu koja je opremljena senzorima. Takva stolica će pratiti položaj sjedenja i upozoriti vas da se ispravite.

Ne morate odjednom kupiti čitav sustav, već možete početi postupno. Ipak, radi se o vrlo skupom sportu. Možete početi s onime što smatrate najpotrebnijim ili onime što vas jednostavno zanima. Prilikom kupovine imajte na umu da proizvođači takvih sustava nemaju nikakve standarde, tako da je moguće da različiti proizvodi različitih proizvođača neće međusobno surađivati. Potrebno je dobro razmisliti kojeg proizvođača odabrati.

Sviđa li vam se koncept Interneta stvari? Mislite li da će nam olakšati život ili da ćemo se ulijeniti? Napišite nam u komentar pod člankom.

Sviđa Vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like