Home Savjeti za izbor namještaja MADRAC OD PJENE ILI MADRAC S OPRUGAMA? KAKO ODABRATI?

MADRAC OD PJENE ILI MADRAC S OPRUGAMA? KAKO ODABRATI?

by blog.zondo.hr

Kada se odlučite za kupnju novog madraca, uvidjet ćete da to nije najlakši zadatak. Madraci se izrađuju od različitih materijala, od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Dobar san je vrlo važan za zdravlje. Kako odabrati pravi madrac?

Obostrani madrac od udobne PUR pjene s profilacijom u 5 zona. Visina jezgre madraca je 14 cm, s presvlakom 15 cm. Nosivost madraca je do 100 kg.
Pjenasti madrac Hailey 200 x 80 cm

Sadržaj:

1.1. Madraci od pjene

1.2. Madraci s oprugama

1.3. Lateks madraci

1.1. Madrac od pjene

Madraci od pjene dijele se u nekoliko tipova prema materijalu od kojeg su izrađeni. Riječ je o poliuretanskim (PUR) madracima, madracima od hladne ili memorijske pjene. PUR madraci polako nestaju s tržišta, jer ih zamjenjuju kvalitetniji madraci, uglavnom od hladne pjene. Prozračni su i imaju duži vijek trajanja. Najčešće se presvlaka može skidati te prati što je jedna od velikih prednosti. HR pjena je fleksibilna i čak i ako se prilagodi vašem tijelu, brzo će se vratiti u prvobitni položaj kada ustanete.

Luksuzni cca 20 cm visoki ortopedski madrac koji zahvaljujući profilaciji jezgre i posebnoj konstrukciji omogućuje savršen odmor i opuštanje cijelog tijela. Jedinstveni 3D spoj sa 7 zona i pjene gustoće 50 kg/m3, 28 i 30 kg/m3. Prozračnost jezgre AIR sustavom. Optimalno se prilagođava obrisima tijela. Okretanjem madraca možete odabrati tvrđu ili mekšu stranu. Prikladan i u slučaju alergija, dekubitusa i bolova u kralješnici.
Pjenasti madrac Emerald 200 x 80 cm

Ukoliko se želite prepustiti pravoj udobnosti, odaberite madrace čija je površina od memorijske pjene (koristi se i izraz „lijena“ pjena). Memorijska viskoelastična pjena prilagođava se ne samo tjelesnom pritisku već i tjelesnoj temperaturi. Rezultat je miran i zdrav san jer je tijelo u anatomski prikladnom položaju. Gustoća memorijske pjene treba biti najmanje 30-35 kg / m3. Takvi madraci idealni su i za bračni krevet, jer se pokret vašeg partnera neće prenositi na vašu stranu. Za pjenaste madrace se preporučuju podnice od lamela.

Madrac SALOME je dizajniran tako da odgovara širokom krugu korisnika. Kombinirana jezgra se sastoji od dvije elastične PUR pjene različite čvrstoće i VISCO memorijske pjene. Gornji dio madraca od visco pjene se savršeno prilagođava tijelu i drži ga u optimalnom položaju, te je mekan na dodir. Pjena se omekšava prilikom zagrijavanja tijela te sprječava uležavanje. Konstrukcija omogućuje savršenu prozračnost i tako sprječava stvaranje plijesni i nakupljanje bakterija.
Pjenasti madrac Stelian 200 x 80 cm

Prednosti:

  • pogodni su za podesive podnice
  • prilagođavaju se tijelu
  • dostupni su i dvostrani madraci, svaka strana ima različitu tvrdoću
  • memorijska pjena je pogodna za osobe s bolovima u leđima i starije osobe

Nedostaci:

  • nisu prikladni za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom
  • memorijska pjena također reagira na temperaturu zraka (prilikom velikih vrućina je mekša)

1.2. Madrac s oprugama

Madraci s oprugama dijele se na bonell i madrace s džepičastom jezgrom. Ako ste imali neugodno iskustvo sa starijim tipovima ovih madraca, zaboravite na njih. Moderni opružni madraci su udobni i osigurat će Vam miran san. Bonell madraci imaju opruge od tankih čeličnih žica koje su međusobno povezane. To znači da kada pritisnete jednu oprugu, to utječe i na one oko Vas. Dakle, za razliku od madraca od pjene, ne može se savršeno prilagoditi ljudskom tijelu. Ali imaju veću nosivost od pjenastih i također su prozračniji.

Jezgru madraca čine kvalitetne bonell opruge koje su obložene s obje strane lateks-kokosovom pločom i poliuretanskom pjenom T25-15 mm. Presvlaka je prošivena antialergijskim vlakom 80 g/m². Madrac je tvrd zbog lateks ploče.
Madrac s oprugama Fresco 200 x 90 cm

Razlika između bonell madraca i madraca s džepičastom jezgrom je u tome što kod madraca sa džepičastom jezgrom opruge nisu međusobno povezane. Svaka opruga je smještena u zasebnoj netkanoj vrećici. Čak i kada su vrećice međusobno povezane, opruge su neovisne jedna od druge. Kao rezultat toga, mogu se prilagoditi vašem tijelu puno bolje od bonell-a. Što je veća gustoća opruge madraca, to će prije zadržati kralježnicu u prirodnom položaju. Ukoliko razmišljate o ovakvom tipu madraca, raspitajte se o gustoći opruga, što bi trebalo biti odlučujući faktor. Potražite madrace s gustoćom od najmanje 150 opruga / m2. Što se tiče prozračnosti i nosivosti, ta svojstva su gotovo ista kao kod bonell madraca. Za madrace s oprugama najprikladnije su podnice od letvica.

Prednosti:

  • prozračnost
  • manji rizik od razmnožavanja grinja
  • visoka nosivost
  • dug vijek  trajanja
  • madraci s džepičastom jezgrom dobro se prilagođavaju tijelu i imaju ortopedski učinak
  • također pogodni za fiksnu podnicu

Nedostaci:

  • nisu prikladni za podesivu podnicu
  • bonell madraci se ne prilagođavaju tijelu

1.3. Lateks madraci

Osim pjenastih madraca i madraca s oprugama, možete kupiti i madrac od lateksa. Ali morate biti oprezni da odaberete stvarno dobar proizvod. Madraci su izrađeni od gume i sintetičkog lateksa, no često ćete naići na pjenasti madrac s lateksom. Naravno, velika je razlika u tome radi li se o pravom madracu od lateksa ili je to samo kopija. Lateks je prozračan, ima visoku elastičnost i pogodan je i za alergičare. Ali ako kupite pjenasti madrac od lateksa, možda ćete se i razočarati. Uz niski sadržaj lateksa, imat će više svojstva pjenastog madraca a ne madraca od lateksa. Prije kupnje provjerite gustoću madraca i udio lateksa. Kvalitetan madrac od lateksa neće imati gustoću manju od 50 kg / m3. Kao i kod pjene, za madrac od lateksa prikladna je podnica s letvicama.

Madrac od lateksa visoke prozračnosti i elastičnosti, pogodan i za alergičare

Prednosti:

  • antialergijski
  • prozračnost
  • prilagođavaju se tijelu
  • brzo se vraćaju u prvobitni položaj
  • pogodni za podesivu podnicu

Nedostaci:

  • cijena
  • težina

Koji madrac imate Vi? S oprugama, od pjene ili od lateksa? Jeste li zadovoljni svojim odabirom ili razmišljate o drugoj vrsti kupnje?

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

  • Krevet. Krevet je jedan od najbitnijih komada namještaja u našem domu.
  • Podnica. Osigurajte si miran i ugodan san uz dobru kombinaciju podnice i madraca.

Sviđa li vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like