Home Živimo zdravo! ZNATE LI ISPRAVNO ODVAJATI OTPAD IZ DOMAĆINSTVA?

ZNATE LI ISPRAVNO ODVAJATI OTPAD IZ DOMAĆINSTVA?

by blog.zondo.hr

O odvajanju otpada znaju već i ptice na grani, ali jeste li sigurni da ga znate ispravno odvojiti? Odvajanjem otpada moguće je znatno smanjiti miješani komunalni otpad koji se odvozi na deponij i potom nema nikakvu vrijednost. Staklo, papir, plastiku i aluminij mogu se reciklirati.

Naučite odvajati otpad

Baciti sav otpad u isti koš je najjednostavnije i najbrže rješenje. Jedini problem je što se veliki dio tog otpada može reciklirati te na taj način možemo uštedjeti na prirodnim i energetskim izvorima. Kada raspakiravate stvari ili novi namještaj, otkrit ćete da oko sebe imate nepregledno mnoštvo papira, kartona, plastičnih vrećica i stiropora. Svi ti materijali se mogu reciklirati, a vi nećete imati prepunjenu kantu za miješani komunalni otpad. Ako svakodnevno budete odvajali otpad, uvjerit ćete se da proizvodite manje otpada koji završava na deponiju. Trudite se odvajati sve što se može, npr. ako kupite piće u staklenoj boci, nju ćete baciti u zeleni kontejner, a poklopac u crveni. Ako plaćate tjedni odvoz otpada iz obiteljske kuće, možete prijeći na plaćanje odvoza jednom u dva tjedna i tako uštedjeti par kuna.

Kontejner za plastiku

Kontejneri za plastiku su žute boje i u njih se baca otpad s oznakama:

  • PET – boce, ambalaža za kozmetiku, namirnice
  • PE, LDPE, HDPE – plastične vrećice, šarene i prozirne folije, ambalaža sredstava za čišćenje
  • PVC – svi proizvodi s ovom oznakom – plastični namještaj, omoti, igračke, instalacijske cijevi
  • PS, EPS – polistiren, polistirensko jednokratno posuđe

Boce i ambalaže bi trebalo pritisnuti ili istisnuti kako bi se uštedio prostor. U plastiku se često baca i tzv. tetrapak i to je većinom ispravno. Tetrapak se sastoji od više slojeva i ne sadrži samo plastiku. Zato se u nekim gradovima i općinama takva ambalaža odlaže posebno. Takve informacije bi trebao objaviti grad ili dotična općina. Ono što sigurno ne treba odlagati u plastiku su ambalaže od ulja, kemikalija i sl., guma, memorijska pjena, masni omoti, omoti za opasne materijale.

Kontejner za papir

U plavi kontejner za papir odlažemo karton, papirnate omote, letke, novine, uredski papir i sl. U njega ne odlažemo tetrapak i kombinirani papir (papir s aluminijskom folijom i sl.), masne, prljave papirnate omote ili papire.

Kontejner za staklo

Kontejner za staklo je zelene boje i namijenjen je za odlaganje staklenih boca, čaša i stakla. U staklo nemojte bacati onečišćene staklene omote (od zemlje i sl.), žarulje, porculan, keramiku, staklo kombinirano s drugim materijalima (metal, žica), tehničko staklo i povratne boce (vraćaju se uz naknadu u trgovinu).

Kontejner za biootpad

Ako živite u obiteljskoj kući s vrtom, kontejner za biootpad ili kompost će Vam zasigurno biti od pomoći. Osim što ćete se riješiti takvog otpada, možete dobiti i kvalitetno gnojivo. U smeđi kontejner za biootpad možete baciti travu, lišće, cvijeće, tanke grančice, ostatke kave, čaja, voće, povrće, vrtni biootpad. U biootpad nemojte bacati pepeo, izmet, ljuske od jaja, ostatke jela.

Kontejner za metal

Crveni kontejner za metal je namijenjen limenkama (istisnutim, pritisnutim), konzervama, aluminijskim folijama, sitnom metalnom materijalu. U ovaj kontejner se ne trebaju bacati onečišćeni metalni omoti za opasna i kemijska sredstva, kombinirani omoti (omot od kave, zubne paste i sl.).

Odvajate li otpad ili sve bacate u miješani komunalni otpad? Imate li kod kuće kompost?

Sviđa Vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 😊

Komentáre

komentárov

You may also like