Home Ideje za vrt EKOLOŠKO KUĆANSTVO NE MORA BITI UTOPIJA. PRATITE OVA NAČELA!

EKOLOŠKO KUĆANSTVO NE MORA BITI UTOPIJA. PRATITE OVA NAČELA!

by blog.zondo.hr

Očuvanje prirodnih resursa i pažljiv pristup prirodi je i nastavit će biti vruća tema. Ljudi još uvijek pokušavaju živjeti zelenije i pokušavaju pomoći našoj planeti. Ekološko kućanstvo ovisi o Vašem pristupu. Ako slijedite nekoliko principa, uštedjet ćete ne samo prirodu nego i novac.

Štedite struju

Više ne možemo zamisliti život bez struje, ali mnogo puta se prema njoj odnosimo doista nemarno. Hladnjak, zamrzivač, TV, računalo, električni štednjak, pametni telefoni, tableti i mnogi drugi uređaji ne mogu bez struje. Međutim, elektronika u domu koristi struju i kada je ne koristimo direktno i to u tzv stand-by modu. Kako biste uštedjeli na troškovima električne energije, isključite elektroniku iz utičnice ili upotrijebite produžni kabel s prekidačem. Tako možete uštedjeti  nekoliko lijepih eura.

Prilikom kuhanja i pečenja također iskoristite zaostalu toplinu i malo ranije isključite pećnicu ili štednjak. Naravno, prikladno je koristiti uređaje energetskog razreda A + i A ++. Vodite računa da ne puštate perilicu rublja i posuđa dok se ne napuni. U ovim slučajevima morate razmišljati i o štednji vode, što je u današnje vrijeme sve rjeđe.

Upalite svjetlo samo kada je potrebno

Velik dio električne energije troši se na rasvjetu. I ovdje možete značajno uštedjeti ako koristite LED žarulje. Troškovi investicije mogu biti veći nego kod konvencionalnih žarulja, ali nagrada će biti ušteda energije i dulji vijek trajanja. Iskoristite maksimalno dnevnu svjetlost i pustite je u svoj dom. Upalite svjetlo samo tamo gdje Vam je potrebno i provjerite da ga niste ostavili upaljeno prije izlaska iz kuće.

Voda je luksuz

Čista pitka voda nije tako uobičajena kao što mnogi misle i njezine zalihe nisu neograničene. Osim toga, i sami ju zagađujemo. Perilica posuđa pomoći će vam uštedjeti vodu prilikom pranja suđa. One najekonomičnije trebaju oko 1/5 vode za pranje u odnosu na ručno pranje. Ako nemate perilicu posuđa, stavite si  vodu u sudoper, operite suđe te ga samo isperite čistom vodom.

Vodu možete uštedjeti i ako se umjesto kupanja samo istuširate i ne ostavljate tekuću vodu cijelo vrijeme dok perete zube. Ako primijetite da slavina za vodu ili WC curi, trebali biste to popraviti što je prije moguće jer na taj način možete bespotrebno potrošiti nekoliko litara pitke vode u roku od mjesec dana.

Prirodni materijali

U svom kućanstvu koristite više prirodnih materijala nego plastičnih i sintetičkih materijala. Možete početi s drvenim namještajem, podovima, oblogama itd. Obrada drveta je ekološki prihvatljivija od rudarstva ili proizvodnje plastike i drugih umjetnih materijala. Osim toga, drvo se 100% može reciklirati. Čak i za tekstil treba birati prirodne materijale, odnosno pamuk, lan ili konoplju.

Eko proizvodi za čišćenje

Danas je moguće kupiti sredstva za čišćenje koja su ekološki prihvatljivija. Svako uobičajeno sredstvo za čišćenje može se zamijeniti ekološki prihvatljivijom varijantom. Ako želite biti potpuno sigurni, napravite svoje vlastite proizvode za čišćenje. Osnovni sastojci su limunov sok, soda bikarbona i ocat. Također možete pronaći neke dobre savjete u članku na našem blogu. Prednost ovih sredstava za čišćenje je i to što su višestruko učinkovitija od kupljenih i koštat će vas tek djelić cijene.

Reciklirajte

Glavna karakteristika ekološkog kućanstva je recikliranje otpada. Količina proizvedenog otpada iz godine u godinu se povećava i sve je teže likvidirati ga. Razvrstavanjem otpada odvajate otpad koji se još može reciklirati od onog koji ide na odlagalište. Trebali biste razvrstati barem papir, plastiku i staklo. Također je razumljivo da baterije, elektronika, motorna ulja i drugi opasni otpad završavaju u sabirnim dvorištima ili određenim prostorima, a ne u komunalnom otpadu.

Ako imate priliku kompostirati, svakako je iskoristite. Biootpad sigurno ne pripada odlagalištu i na njemu možete dobiti luksuzno gnojivo. Osim toga, mnoge naizgled nepotrebne stvari mogu se iskoristiti za izradu nečeg korisnog i jedinstvenog. Prije nego što nešto bacite u smeće, provjerite možete li to još nekako iskoristiti te možda dođete do nečeg kreativnog.




Je li vaše kućanstvo ekološko? Na koje načine pokušavate Vi sačuvati prirodne resurse?

Sviđa li vam se ovaj članak? Podijelite s prijateljima 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like