Home Različiti stilovi i dizajn 6 ZANIMLJIVIH IDEJA KAKO IZRADITI UZGLAVLJE KREVETA

6 ZANIMLJIVIH IDEJA KAKO IZRADITI UZGLAVLJE KREVETA

by blog.zondo.hr

Navečer se nemate na što nasloniti kada u krevetu čitate knjigu ili gledate film? Jastuk vam pada iza kreveta ili si grebete ruku o grubi zid iza glave? Nabavite uzglavlje za krevet. Osim praktičnih razloga, uzglavlje kreveta može oživjeti vaš krevet i spavaću sobu. Razmislite o svrsi uzglavlja prije izrade, jer postoje različiti materijali, ali i način pričvršćivanja. Materijali se razlikuju ovisno o tome želite li da vam uzglavlje služi za naslon, za zaštitu od hladnog zida ili kao ukrasni element. Uzglavlje možete izraditi od bezbroj materijala, kako novih, tako i recikliranih.

Iza kreveta možete postaviti bilo kakav paravan, stare palete ili šperploču obojanu željenom bojom. Uzglavlje možete napraviti i od prirodnih dasaka, poput hokej palica, vesala ili skateboardova. Iznad uzglavlja možete pričvrstiti šipku te na nju objesiti raznobojne zavjese. Njih možete s donje strane opteretiti da previše ne kreću. Ako pričvrstite šipku za strop, možete napraviti prekrasan baldahin. Mogućnosti je bezbroj, a na vama je da izaberete. Izrađeno uzglavlje je najjednostavnije pričvrstiti na zid ili namontirati na krevet.

  1. Uzglavlje od knjiga

Strastveni knjigoljupci sigurno će pozdraviti uzglavlje kreveta od mnogo starih knjiga. Njih je moguće jednostavno poslagati iza kreveta u stupce ili od njih izraditi pravo uzglavlje. Ali kako? Nabavite dovoljno veliku sperploču, označite na njoj visinu madraca kako biste znali odakle možete postavljati knjige. Ako sve izgleda onako kak ste to zamišljali, onda knjige zakucajte malim čavlima. Knjige možete ostaviti zatvorene, ali bolje izgledaju kada su otvorene. Uvijek ostavite par slobodnih stranica kojima ćete sakriti čavle. Ako vam smeta njihovo šuštanje, onda ih zalijepite za ostatak stranica.

2. Uzglavlje od starih prozora

Mijenjate prozore i ne znate što učiniti sa starima? Napravite od njih uzglavlje kreveta. Savršeni su stari višedijelni drveni prozori. Ako vam smeta staklo, samo se uvjerite da je dobro pričvršćeno u okvir, provjerite da se nigdje ne ljušti boja, i prozore možete objestiti iznad kreveta. Ako se originalna boja ljušti, pažljivo uklonite te dijelove i površinu premažite bezbojnim matnim lakom. Ako ne želite sačuvati originalnu boju, izbrusite staru i obojite prozore. Staklo možete i razbiti prije postavljanja iznad kreveta, ali provjerite da neki komadić stakla nije ostao. Tako prazne otvore prozora možete ispuniti jastucima ili fotografijama. Slično kao stare prozore možete iskoristiti okvir slike ili ogledalo.

3. Tapecirano uzglavlje

Niti tapecirano uzglavlje nije teško izraditi. Započet ćete sa šperpločom, laminom, ivericom ili medijapan pločom, eventualno drvenim pločama ili polistirenom. Svejedno je kako će izgledati konstrukcija, jer ćete ju sakriti tkaninom. Ipak, pazite na oštre rubove. Na pripremljenu unutrašnju konstrukciju ušijte presvlaku od tkanine koji se može lako skinuti, zamijeniti i oprati.

Tkaninu možete omekšati slojem poliuretanske pjene, jačom tkaninom ili vatom. Ako koristite tvrđu ploču i znate dobro šiti, možete oblikovati uzglavlje. Ako niste majstor u šivanju, jednostavno na čvrstu dasku pričvrstite jastuke čavlima. I na taj način ćete dobiti meko uzglavlje na koje se možete nasloniti. Ako želite presvlaku uzglavlja ponekad oprati, radije izostavite čavle i posegnite za zatvaračem. Meko uzglavlje je jednostavno napraviti i od madraca koji ćete prisloniti uz krevet.

4) Uzglavlje od starih vrata ili kapaka

Izraditi uzglavlje od starih kapaka ili vrata nije ništa komplicirano. Dovoljno je odmontirati sve vijke, izbrusiti stari lak (najbolje električnom brusilicom) i premazati novom bojom. Izbor nijanse ostavljamo vama, ali izaberite radije vodootpornu boju za drvo. Ako izaberete svijetlu nijansu, možda ćete morati koristiti i temeljnu bijelu boju. Ako vam se ne sviđaju neravne i grube površine, možete ih prije premazivanja popraviti kitom. Patinu možete sačuvati jednako kao u primjeru izrade uzglavlja od starih prozora. Nakon što se i posljednji premaz osuši, dovoljno je vrata i kapke pričvrstiti uz krevet ili na zid iza kreveta.

5) Uzglavlje od konopa

Ako se ne želite naslanjati na uzglavlje i više vas zanima dizajn nego funkcionalnost, napravite uzglavlje od konopa. Dovoljno je pripremiti okvir, u njemu izbušiti otvore i kroz njih provući raznobojne konopce ili užad koje ćete privezati. Pomoću boja i različitog pletiva napravite različite uzorke koje možete lako promijeniti. Na takvo uzglavlje možete objesiti i fotografije jednakim načinom kao na pano. Ako ne želite imati tako prepleteno uzglavlje, možete konopima isplesti cijeli okvir.

6) Svjetleće uzglavlje

Volite romantičnu atmosferu? Izradite svjetleće uzglavlje kreveta. Dovoljno je izraditi drveni okvir, najbolje s unutarnjom ispunom, premazati ga svijetlom bojom i s prednje strane omotati tkaninom ili papirom (tapetom). Kad pripremite okvir, na stražnju stranu pričvrstite lampice kojom ćete osvijetliti tkaninu ili drugi materijal kojim ste omotali uzglavlje. Pomoću lampica možete napraviti i različite svjetlosne uzorke. Okvir može biti bez tkanine, ali u tom slučaju odaberite ukrasne lampice kojima ćete ga istaknuti. Da uzglavlje bude zanimljivije, za unutrašnju ispunu možete koristiti grančice,

Jeste li izradili uzglavlje kreveta? Što ste koristili za izradu?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like