Home Savjeti za izbor namještaja KOJE SVJETLO JE SAVRŠENO ZA SPAVAĆU SOBU? DONOSIMO VAM SAVJETE.

KOJE SVJETLO JE SAVRŠENO ZA SPAVAĆU SOBU? DONOSIMO VAM SAVJETE.

by blog.zondo.hr

Loša rasvjeta u spavaćoj sobi može biti dosta neugodna. Ako je prekidač glavnog svjetla kod vrata, to vam je sigurno poznato. Vani je već mrak, otkucava ponoć i idete u krevet. U spavaćoj sobi upalite glavno svjetlo, zatim idete do kreveta i palite noćnu svjetiljku, opet se vraćate do vrata i gasite glavno svjetlo. Tek tada možete konačno ići u krevet.

Ili cijeli taj proces zaobilazite tako da do kreveta idete po mraku. U tom slučaju vam prijeti opasnost od ozljeđivanja nožnih prstiju ako naiđete na oštar kut kreveta. Poznajete li tu situaciju? Donosimo Vam savjete kako riješiti taj problem.

Kako odabrati kvalitetnu rasvjetu za spavaću sobu?

Rasvjeta u spavaćoj sobi ovisi o opemljenosti sobe. Imate li samo krevet s noćnim stolićima? U tom slučaju ne trebate glavno svjetlo, dovoljno je imati samo noćne svjetiljke koje imaju prekidač kod vrata. Ako u sobi imate ormar ili drugi prostor za odlaganje, trebate ih dodatno osvijetliti. Dovoljna je obična ili štedljiva žarulja snake od 100 do 150 W.

Rasvjeta prostora za odlaganje može biti ugrađena, ali pridržavajte se sigurnosnih uputa. Napajanje i kablovi moraju biti dobro izolirani, a svi korišteni proizvodi moraju imati atest za instalaciju u namještaj.

U spavaćoj sobi nemojte koristiti LED rasvjetu, orijentacijska svjetla, dekorativne lampice ili LED trake. Sadrže plavu boju koja ograničava stvaranje melatonina. On smiruje tijelo i priprema ga za spavanje. Ako ipak koristite takvu rasvjetu, izaberite onu s toplim žutim svjetlom.

Rasvjeta u spavaćoj sobi treba stvoriti ugodnu atmosferu. To će vam osigurati kompaktne žarulje s toplom bijelom bojom (2500 – 2700 kelvina). Za intimnu atmosferu će se pobrinuti svjetiljke s prigušivačem.

Ako često morate na toalet i navikli ste spavati s navučenim zavjesama ili žaluzinama, dobro će vam doći orijentacijsko svjetlo sa senzorom pokreta.

Stropno svjetlo u spavaćoj sobi ne smije biti prejako

Glavno svjetlo služi za potpuno osvjetljenje prostorije i ne smije biti jako. Prikladna su cijelopovršinska svjetla manje svjetline. Ako imate visoke stropove možete si priuštiti velike lustere, ali inače su bolja stropna svjetla koja optički povećavaju prostor. Praktično je imati prekidač glavnog svjetla uz krevet kako ne biste morali tapkati po mraku. Ili kupite svjetlo na daljinsko upravljanje. Jednostavno ga možete upaliti i ugasiti iz udobnosti kreveta. Isto tako, svjetlo možete podešavati.

Svjetiljka uz krevet – dopušteno čitanje

Svjetiljke moraju osigurati dobru vidljivost i u slučaju da promijenite položaj tijela. Najpraktičnije su one s podesivim zglobom. Njih možete usmjeriti onako kako vama odgovara.

Isto tako, ne biste trebali buditi partnera koji želi spavati. Zato je praktično imati neprozirno sjenilo koje skriva izvor svjetlosti. Svjetiljke mogu biti na noćnom stoliću, ugrađene u uzglavlje kreveta ili u zidu. Ipak, ne bi trebale biti izravno iznad vas.

Osvjetljenje kozmetičkog stolića – za savršen make-up

Za osvjetljenje kozmetičkog stolića je najbolje dnevno svjetlo jer ništa neuljepšava. Stoga izaberite cijelo-spektralne žarulje ili žarulje s najvećim Ra (najmanja vrijednost Ra je 80). Svjetlo ne smije padati izravno na ogledalo, već na osobu koja sjedi za stolićem. Najbolje ćete ga osvijetliti pomoću dvije linearne žarulje s obje strane ogledala.

Za osvjetljenje koristite halogenu ili kompaktnu žarulju. Prikladna je i LED traka ili LED žarulje. Izaberite izbor svjetlosti koji vam odgovara. Bolje je izabrati hladno svjetlo.

Dekorativna rasvjeta za stvaranje intimne atmosfere

Dekorativna rasvjeta u spavaćoj sobi savršena je za stvaranje romantične atmosfere. Možete koristiti razne dekorativne stolne svjetiljke, svjetleće slike ili lampice različitih boja. Lampice omotajte oko uzglavlja kreveta, sa strane kreveta, odnosno gdje god vam se sviđa. Neki kreveti imaju dekorativno svjetlo ugrađeno u uzglavlje kreveta.

Koristite li u spavaćoj sobi dekorativno svjetlo ili vam se to čini nepotrebnim? Podijelite svoje mišljenje s ostalim čitateljima.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like