Home Trendovi iz inozemstva KAKO OSIGURATI SVOJ DOM TIJEKOM GODIŠNJEG ODMORA?

KAKO OSIGURATI SVOJ DOM TIJEKOM GODIŠNJEG ODMORA?

by blog.zondo.hr

Jedva čekate godišnji odmor? Nemojte zaboraviti niti osigurati svoj dom kako vas ne bi dočekalo neugodno iznenađenje. Malo nepažnje je dovoljno da dođe do štete na imovini ili do pljačke stana. Kako izbjeći takve probleme?

Pozor na kućanske aparate i vodu

Električni i plinski aparati mogu učiniti mnogo štete, kao naprimjer poplaviti stan. Ako odlazite na duže vremena, zatvorite glavni odvod vode i isključite kuhinjske aparate iz struje. Kratki spoj može prouzročiti puno štete, a voda koja istječe iz slavine može povećati vaš račun za vodu. Možete iskoristiti i timere. Zahvaljujući njima se televizor i svjetla pale i gase u određeno vrijeme, a stan ili kuća ostavljaju dojam da je netko unutra. To može odvratiti lopove koji promatraju kuće i stanove. Naravno, niti to nije jamstvo da vas neće pokrasti.

Obratite se za pomoć susjedima ili poznanicima

Najbolje rješenje je zamoliti susjede ili poznanike da s vremena na vrijeme pokupe vašu poštu, prozrače ili provjere je li sve u redu u stanu. Osim toga, i time možete odvratiti lopove, a susjedi mogu otkriti slučajno ostavljen otvoren prozor ili zaboravljen lonac na štednjaku. Naravno povjerite ovaj zadatak osobama kojima vjerujete kako biste mogli neometano uživati u godišnjem odmoru. To naravno vrijedi i ako imate kućnog ljubimca za kojeg se treba pobrinuti.

Osiguravanje doma

Neće uškoditi niti osigurati kućanstvo. Dobro pročitajte uvjete pod kojima možete dobiti puno osiguranje. Računajte s tim da je potrebno dodatno osigurati nekretninu što se tiče zaštitnih brava na ulaznim vratima, garažama i slično. Dragocjenosti koje imate u stanu potrebo je odložiti u trezor.

Drugi korisni savjeti

  • vanjska rasvjeta sa senzorom pokreta može odvratiti lopova ili privući pozornost susjeda
  • isključite automatsko otvaranje garaže i ulaznih vrata
  • za svaki slučaj rezervni ključ ostavite kod susjeda ili rođaka
  • provjerite jesu li svi prozori zatvoreni, rolete ili žaluzine ne ostavljajte spuštenima, kako bi se moglo vidjeti unutra
  • na društvenim mrežama nemojte objavljivati kada se vraćate s odmora, pogotovo ako nemate nikoga tko čuva vaš dom
  • ako planirate duže izbivati, obavezno uključite alarm

Kako vi osiguravate dom kada idete na odmor? Imate li alarm ili se oslanjate na pomoć susjeda?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like