Home Ideje za vrtDekoracije i dodatci za dom :) JAPANSKI STIL – ČISTOĆA I KONTAKT S PRIRODOM

Harmonija, nježni dizajn i estetika. To su osnovne karakteristike japanskog stila stanovanja koji postaje popularan i u našim krajevima. Želite li se inspirirati zemljom izlazećeg sunca? Vodite računa o čistoći i kontrastu boja. Ostavite tamno smeđu boju drva, neutralnu sivu boju kamena i svijetlu boju zidova. Što više prirodnih boja, to bolje.

Računajte na skromne komade namještaja

Prostorije u japanskom stilu često djeluju minimalistički. Računajte na skromne komade namještaja u umjerenom stilu. Svoje mjesto će naći i prirodne nijanse drva, bambusa i pruća koje će se lijepo uklopiti s bijelom pozadinom. Odlično izgleda paravan s motivima krajolika ili klizna i prozračna japanska vrata. Sve možete zaokružiti bonsaijem.

U japanskom stilu nisu poželjne garniture za sjedenje europskog tipa. Umjesto njih koriste prostirke na kojima možete odmarati, raditi i sjediti. Sjedenje će biti udobnije na jastucima koje ćete smjestiti okolo drvenog stolića. On vam ne smije nedostajati, a ako u blizini imate spretnog stolara, možete imati niski drveni stolić u tren oka.

Glavni materijali koji se koriste u japanskom stilu:

  • Drvo
  • Bambus
  • Kamenje
  • Tekstil
  • Lan
  • Pamuk
  • Papir

Japanski unikat je tvrda prostirka od trske ili rižinih stabljika – tatami. Ima rubove od tkanine i ugodna je na dodir. Uvjerit ćete se u mjezina izvrsna izloacijska svojstva sjedeći na podu i ispijajući čaj.

Japanski stil je u potpunoj ravnoteži s prirodom i praktičnošću

Za niskim stolom možete u miru piti čaj i razmišljati. Ritualno ispijanje čaja vrlo je tipično za Japan kao i sushi ili ikebana. Za stolić možete kupiti i japanske vrčeve začasj ili tradicionalne zdjelice za drveni pladanj za serviranje delikatesa. Svjetlo možete zatamniti uz pomoć sjenila ili rižinog papira.

U kuhinji se trudite zadržati tipično japansko pravilo jednostavnosti, čistoće i oštrih linija. Prozračan i svijetao prostor dopunite niskim i tamnim komadima namještaja. Za blagovaonski stol se smjestite na udobne i meke jastuke. Zidove obojite svijetlim bojama i izbjegavajte hladno plavu ili sivu boju koje smanjuju apetit za stolom.

Dašak japanskog stila u vaš dom će unijeti i svježe cvijeće ili bambus u vazi. Isto tako možete kupiti japanski stolnjak ili posuđe sa štapićima za jelo. Inspirirajte se na internetu ili kulinarskim knjigama, kupite svježe namirnice i pokušajte sami napraviti tradicionalni kineski sushi.

Oprezno s dodatcima u interijeru, nekad je manje više

Dnevni boravak u japanskom stilu treba odražavati toplinu i otvorenost. Zato ga udobno uredite uz pomoć niskog drvenog namještaja. Usred prostorije ostavite otvoreni prostor i poigrajte se različitim dodatcima. I nemojte zaboraviti da manje ponekad znači više i stoga nemojte natrpavati prostor. U japanski stil se ne uklapa staklo niti metal.

Kupite tipične zidne dekoracije koje na svijetloj pozadini imaju crne japanske znakove. U kut postavite tradicionalnu visoku svjetiljku od rižinog papira i upotpunite interijer paravanima s motivima japanskog pisma ili cvijeća.

Kupite tamni namještaj za sobu, a zidovi neka budu u svjetlijim nijansama. Možete dodati i sitne dekoracije, vaze, svijeće i biljke. Za dnevni boravak su prikladni zemljani tonovi, dakle oker, žuta ili nijanse smeđe i bordo. Zbog cjelokupne ravnoteže u prostoriju unesite čiste i izražene boje.

Jedinstvenoj atmosferi doprinijet će vaš ručni rad

Prirodni materijali dobro će se uklopiti na podovima, tepisima ili ležajevima. Pokušajte sami izraditi ili popraviti stolicu, ili naslikati sliku. Vaš ručni rad dat će vašem domu jedinstvenu atmosferu. Možete održati interijer u kontaktu s prirodom uz pomoć biljaka, drvenih stablašica i kamenja.

U spavaćoj sobi vodite računa da interijer bude nježno ukrašen i da imate nizak, široki krevet. Izaberite madrac od prirodnih materijala – fufotni. Zbog prirodnih materijala poput pamuka, konoplje, konjske dlake ili kokosa vaša kralješnica i mišići bolje će se opustiti tijekom spavanja. Futonske ispune su prozračne i bolji su izolatori. Japanci ih postavljaju na pod i pokrivaju tatamijem.

Tipični japanski komadi namještaja:

  • Prostirke od bambusa, klizna vrata
  • Niske sjedalice, jastuci
  • Tatami prostirke
  • Futonski madraci

Osnovni materijal u spavaćoj sobi je naravno drvo. Obložite zidove ormara bambusom, a radni kut odijelite laganim kliznim vratima ili paravanima. Boje u spavaćoj sobi trebaju imati smirujući efekt, stoga koristite neutralne i blage tonove, naprimjer nijanse zelene, sive ili bež.

Japanskom stilu stanovanja neodvojivo pripada i vrt u čijem su uređenju Japanci pravi majstori. Osnova je opet princip ljudske ravnoteže. Veličinu, oblik i smještaj svih ukrasnih predmeta pažljivo razmotrite i nemojte se truditi dosegnuti minimalistički stil pod svaku cijenu. Japanski vrt dopunite jezercima i vodopadima koji će vam pomoći stvoriti ugodu i smirujuću okolinu.

Natrpan interijer djeluje nezgrapno, stoga budite oprezni

Ako želite potpuno uroniti u japanski stil, dajte svom namještaju svrhu. Zidove dotjerajte tapetama ili zidnim slikama s prirodnom tematikom i nemojte zaboraviti da natrpan interijer izgleda nezgrapno. U skladu s japanskim stilom su otvoreni i prozračni prostori s nijansama zlatne boje, koja je simbol obilja i bogatstva.

Ne želite u potpunosti promijeniti oblik vašeg doma, ali sviđa vam se japanski stil? Dodajte naprimjer par jastuka, objesite na zid japanski mač ili slike s prikladnom tematikom. Sjaj lampiona će osvijetliti vaš dom i stvoriti ugodnu atmosferu. Osjećaju mira, intimnosti i ravnoteže doprinijet će tonovi zelene, sive, bijele i svijetlo smeđe boje.

Sviđa vam se japanski stil i vaš dom je uređen u tom stilu? Podijelite svoja iskustva s ostalim čitateljima.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like