Home Uradi sam PROIZVODI ZA ČIŠĆENJE IZ KUĆNE RADINOSTI

PROIZVODI ZA ČIŠĆENJE IZ KUĆNE RADINOSTI

by blog.zondo.hr

Dosta Vam je toksičnih sredstava koji zagušuju vaše kućanstvo  i to u obliku sredstava za čišćenje? Ne biste vjerovali, ali takva sredstva predstavljaju glavni izvor unutrašnjeg onečišćenja kućanstva.

A da ne govorimo o tome kako djeluju na vaše zdravlje. Sredstva za čišćenje i dezinfekciju su doslovno „kemijski koktel“ za vaše ruke, stoga je obavezno nošenje rukavica prilikom čišćenja.

Na tržištu se nalazi mnogo tzv. „zelenih“, odnosno ekoloških proizvoda koji ne bi trebali sadržavati kemijske tvari, ali često se radi o marketinškim trikovima, a opasne tvari nisu niti navedene na omotu. To je žalosno, ali to bismo trebali uzeti u obzir prije nego što se uhvatimo u koštac s velikim čišćenjem doma.

Nadamo se da vas nismo previše uplašili, jer imamo za vas pregršt prirodnih i kemijski sigurnih alternativa koje sigurno imate u vašem kućanstvu, ali možda niste znali da ih možete iskoristiti i za čišćenje!

Uz pomoć naših savjeta vaše domaćinstvo će biti čisto kao suza i to na zdrav i siguran način! 😊 Uz to, sastojci za domaća prirodna sredstva za čišćenje koštaju puno manje od komercijalnih sredstava, što će zasigurno cijeniti svaka domaćica.

Jedan od najboljih i najuniverzalnijih sredstava za čišćenje je zasigurno bijeli ocat koji savršeno čisti masnoću i prljavštinu, pomaže u odstranjivanju različitih mrlja i uklanja neugodne mirise. Odličan je u čišćenju cijelog domaćinstva. Ne morate se bojati intenzivnog mirisa. Nakon što se osuši, njegov jaki miris ispari.

Ocat možete koristiti za čišćenje bilo kojih površina, osim mramora, jer bi mogao ostaviti mrlje. Isto tako, ne preporučuje se za čišćene drvenih površina!

Još jedan proizvod koji može biti vaš suradnik u čišćenju je soda bikarbona (jestiva soda). Slično kao ocat, može ukloniti mrlje, a istovremeno ima antibakterijski učinak. Nezamjenjiv čistač domaćinstva je i limun. Limunov sok možete koristiti za pranje prozora, ogledala, ali i za uklanjanje masnoća iz mikrovalne pećnice.

Nemojte se bojati zajedno kombinirati…

npr. sastojke poput sode bikarbone i octa. Njihova kombinacija je izuzetno učinkovita, a dodavanje limunovog soka zajamčit će svjež miris 😊 

Možda zvuči čudno, ali poznato je da je i prašak za pecivo odličan partner u čišćenju. Ako ste do sada mislili da je dobar samo za pečenje kolača, gadno ste se prevarili. Ponosno može zamijeniti opasna sredstva za čišćenje. To vrijedi i za kokosovo ulje koje ima blagotvoran učinak na našu kožu, ali možda niste znali da ga je moguće koristiti za čišćenje, dezinfekciju i  obradu drvenih površina.

Izuzetna antibakterijska svojstva imaju i neka eterična ulja, naprimjer ulje čajevca, eukaliptusa, lavande, limunske trave i sl. Pomažu u uništavanju mikroorganizama koji uzrokuju različita oboljenja, a učinit će Vaš dom mirisnim i čistim.

Još neki sastojci koje možete koristiti za čišćenje su i vodikov peroksid, vinski ocat, maslinovo ili neko drugo biljno ulje ili kastiljski sapun.

Ako ste osoba koja odbija korištenje kemikalija u domaćinstvu, želi uštedjeti ili probati nešto novo, tada ćete se sigurno inspirirati našim receptima za prirodna sredstva za čišćenje.

Blagotvorni su za Vaše zdravlje, blagonakloni prema Vašem novčaniku i štite životni okoliš. 😊

Prikladno čišćenje drvenog namještaja

Svaka prava domaćica zna da drveni namještaj zahtijeva više pozornosti od ostalog namještaja u domaćinstvu. Osim čišćenja, drvena površina zahtijeva prikladnu zaštitu i obnovu za što je najprikladnije koristiti pomoćnike iz domaćinstva.

Sredstvo za čišćenje od octa

Prije poliranja ili primjene sredstva za dubinsku zaštitu drva, potrebno ga je temeljito očistiti. Pomiješajte 1 šalicu destilirane vode s 3 jušne žlice octa. U tekućinu uronite čistu krpu, ocijedite ju i kružnim pokretima temeljito prebrišite drvo.

Sredstvo na bazi maslinovog ulja za poliranje drvenog namještaja

Za pripremu čudesnog sredstva od maslinovog ulja trebate ½ šalice maslinovog ulja, 1 šalicu limunovog soka i nekoliko kapi eteričnog ulja citrusa. Nadalje, trebate bocu (po mogućnosti staklenu) s raspršivačem, zdjelicu i 2 čista ručnika. Dobro pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok. Nanesite sredstvo na čisti ručnik i kružnim pokretima premažite drveni namještaj. Ostavite djelovati barem pet minuta, a zatim drugim čistim ručnikom ispolirajte površinu. Sredstvo možete pohraniti za kasnije, a pohrana u staklenoj boci bi bila najpriklanija.

Učinkovito uklanjanje ogrebotina s drvenog namještaja

Dovoljno je da pomiješate ½ šalice octa s ½ šalice maslinovog ulja i namještaj će biti kao nov.

Sredstvo za obnovu drvenih površina

Drveni namještaj ne voli direktno sunčevo svjetlo, redovito mehaničko onečišćenje, vlagu i suhoću. Za obnovu drvenih površina preporučujemo pripremu sredstva za koje ćete trebati ¼ šalice svježeg limunovog soka, 1/8 šalice destiliranog bijelog octa i 1/8 šalice lanenog ulja. Sve sastojke dobro promiješajte i suhom krpom nanesite smjesu na površinu. Nakon nekoliko tretmana ovim sredstvom vidjet ćete kako se vašem drvenom namještaju vratio stari sjaj.

Kako ukloniti mrlje od čaša?

Promiješajte 1 šalicu destiliranog bijelog octa i 1 šalicu maslinovog ulja (ili nekog drugog biljnog ulja). Za uklanjanje osušenih mrlja od čaša jednostavno obrišite drvenu površinu ovom tekućinom, a zatim utrljajte mekom krpom.

Brza i jednostavna njega drva na bazi kokosa

Ako nemate vremena pripremiti neko prirodno domaće sredstvo za čišćenje, drvo možete obnoviti i običnim kokosovim uljem. Prije samog nanošenja obrišite drvo mokrom, a potom suhom krpom kružnim pokretima nanesite ulje izravno na drvo. Sva sredstva su vrlo jednostavna i sigurna za upotrebu, a mogu izdržati i 12 mjeseci na hladnom i suhom mjestu.

DIY sredstva za čišćenje kuhinje

Domaće sredstvo za pranje posuđa

Pomiješajte jednaku količinu vode i tekućeg kastiljskog sapuna. Dodajte dvije čajne žlice limunovog soka (za smjesu od jedne čaše vode i jedne čaše tekućeg sapuna). Spremite u staklenu bocu. Navedenu smjesu možete koristiti i za strojno pranje posuđa. Jednostavno ju ulijte u pregradu namijenjenu za deterdžent u perilici posuđa, a u pregradu za ispiranje ulijte ocat.

Kako očistiti sudoper

Pomiješajte jednaku količinu octa i vode. Pošpricajte i obrišite. Za kuhinjske ploče od kamena umjesto octa upotrijebite alkohol ili vodku s vodom. Ocat bi svojom kiselošću mogao oštetiti neke vrste kamenih površina poput mramora ili granita.

Savjeti za čišćenje daske za rezanje

Prerežite limun na pola i utrljate ga u dasku. Ostavite djelovati 10 minuta, a zatim isperite dasku. Možete upotrijebiti i kokosovo ulje. Tako ćete zaštititi svoju dasku za rezanje. Primijenite uvijek kada se drvo počinje sušiti. Učinkovito sredstvo je i ocat. Dovoljno je da dasku uronite u vodu pomiješanu s octom u omjeru 1:3 i vaša daska za rezanje bit će kao nova.

Za čišćenje kuhinjskih aparata poput mikrovalne pećnice, hladnjaka, zamrzivača i perilice posuđa možete upotrijebiti jestivu sodu, prašak za pecivo, ocat i limun.

Ekološki prihvatljivo čišćenje kupaonice

Antibakterijsko sredstvo za čišćenje WC školjke

Za ovaj pripravak trebat ćete ¼ – ½ šalice bijelog octa, 2 jušne žlice jestive sode ili ½ šalice praška za pecivo, nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja (preporučujemo otprilike 10 kapljica eteričnog ulja čajevca), bocu s raspršivačem, vodu za dolijevanje. Sve sastojke dobro promiješajte i protresite. Prije upotrebe pustite da se nerastopljene čestice usade. Ovo sredstvo možete koristiti za čišćenje kuhinje i kupaonice.

Antibakterijska dezinfekcija

Za izradu domaćeg antibakterijskog sredstva za dezinfekciju pomiješajte 2 čaše vode s 3 jušne žlice kastiljskog sapuna i 20-30 kapi ulja od čajevca. Pošpricajte sredstvom površinu (npr. wc dasku ili umivaonik). Zatim obrišite krpom ili ručnikom.

Savjeti za čišćenje kade ili tuša

Za teže slučajeve pomiješajte prašak za pecivo i malu količinu kastiljskog sapuna. Nanesite i isperite. Ostatke sapuna možete očistiti malom količinom kokosovog ulja na vlažnoj krpi. Kadu ili tuš možete očistiti i tako da pošpricate površinu octom i obrišete ručnikom koji ne pušta vlakna.

Što je nabolje koristiti protiv plijesni

Najučinkovitije ćete se riješiti plijesni ako pošpricate ocat na zahvaćenu površinu. Ostavite djelovati pola sata. Ako je potrebno, obrišite spužvom i isperite toplom vodom. Plijesan učinkovito uklanja izbjeljivač ili askorbinska kiselina pomiješana s alkoholom koju možete kupiti u ljekarni.

Očistite podove i staklo domaćim sastojcima

Izbijelite fuge između pločica na podovima

Za pripremu sredstva trebat ćete 7 šalica vode, ½ šalice sode bikarbone, 1/3 šalice limunske kiseline, 1/3 šalice octa. Sve dobro promiješajte i nanesite pomoću četke.

Kako ukloniti mrlje s tepiha?

Recept je jednostavan: pomiješajte 2 žlice soli u pola šalice bijelog octa ili 1 žlicu octa pomiješajte s 1 žlicom kukuruznog škroba. Za uklanjanje neugodnih mirisa pospite tepih s praškom za pecivo. Pričekajte barem 15 minuta i zatim usisajte tepih.

Netoksično sredstvo za keramičke pločice

Za pripremu sredstva za pločice pomiješajte bijeli ocat u kanti mlake vode. Prebrišite podove krpom ili mop čistačem. Podove nije potrebno ispirati.

Upozorenje: Nemojte nanositi ocat na drvene površine!

Univerzalno sredstvo za čišćenje prozora i stakla

 Pomiješajte ¼ bijelog ili vinskog octa s ostatkom vode. Dodajte limunov sok za uklanjanje neugodnog mirisa. Limun će također ukloniti masnoće. Raspršite po prozorima ili obrišite površine spužvom ili krpom.

Sredstvo od lavande za poliranje prozora

Za pripremu ovog sredstva trebate 3 šalice vode, 2 jušne žlice etanola, ¼ šalice bijelog octa, 5 kapljica eteričnog ulja lavande (eventualno drugog omiljenog eteričnog ulja), ½ jušne žlice tekućeg kastiljskog sapuna, lijevak i bocu s raspršivačem. Smjesu dobro protresite kako bi se svi sastojci spojili. Tekućinu raspršite na stakla i ispolirajte novinama.

Prozori će vam zablistati i ako pomiješate amonijak s vodom u omjeru 1:3.

Kako izraditi prirodna sredstva za pranje rublja?

Što je najučinkovitije za uklanjanje mrlja?

Za bijelo rublje možete koristiti vodikov peroksid, dok za šareno rublje preporučujemo pomiješati ocat s vodom i ostaviti da se namače preko noći. S vunene odjeće mrlje će najbolje očistiti ocat pomiješan s alkoholom. Za izbjeljivanje odjeće najviše pomaže limun. Dovoljno je dodati jednu šalicu limunovog soka i one najtvrdokornije mrlje će nestati. Čak i kreda može ukloniti masnoću s odjeće.

Domaće sredstvo za pranje rublja

Za njegovu izradu trebat ćete samo 5 sastojaka: glicerinski sapun, sodu, prašak za pecivo, limunsku kiselinu i sol.

Domaći omekšivač za rublje

Ulijte u bijeli ocat otprilike 20 do 30 kapljica svog omiljenog eteričnog ulja. Prije korištenja dobro protresite i kod svakog pranja ulijte 1/3 te smjese u perilicu.

Vjerujemo da ćete isprobati naše recepte za ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje i da će postati vaši saveznici u svakodnevnom čišćenju 😊

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 😊

Komentáre

komentárov

You may also like