Home Uradi sam NAMETNICI U VRTU? ISKUŠAJTE OVE SAVJETE.

NAMETNICI U VRTU? ISKUŠAJTE OVE SAVJETE.

by blog.zondo.hr

Vrtlarenje je zasigurno jedna od najomoljenijih aktivnosti. U velikim gradovima možete naći velike javne vrtove, a u našem podneblju gotovo svaki dom ima vrt. Međutim, ovisno o vremenu, naići ćete i na različite nametnike u vrtu. Kako zaštititi biljke i plodove bez pesticida? Uz kemijske pripravke, iskušajte i neke od sljedećih domaćih receptura.

Dobar urod počinje kupovinom kvalitetnog sjemena

Vaš budući urod uvjetovan je kupovinom materijala za sadnju. Uvijek birajte zdrave jedinke koje neće tako lako podlegnuti nametnicima. Sjeme u vrećici od specijaliziranih tvrtki je kemijski zaštićeno. Provjerite imate li zaštićeno sjeme krumpira ili češnjaka.

Najveći neprijatelj su nematodi koji se uništavaju pripravcima na bazi sumpora. Među sredstva za tretiranje sadnica češnjaka spada i otopina kalijeva permanganata.

  • Birajte zdrave i jake sadnice
  • Ne zaboravite na prikladne temelje
  • Pripazite na gnojivo, polijevanje i preventivnu kontrolu
  • Kod češnjaka izaberite tretiranu sadnicu

Ne zaboravite na prikladne temelje. Biljke smjestite prema njihovim zahtjevima, redovito ih gnojite i polijevajte. Kod prevencije od nametnika, neće škoditi niti redovita kontrola biljaka i listova.

Domaće vrtove najčešće napadaju biljne uši

Otprilike sve biljke u vrtu napadaju biljne uši. Mali napasnici se masovno razmnožavaju, oštećuju biljke i često prenose razne bolesti. Napadaju voćke, ukrasne biljke i borove. Za borbu protiv ovih malih napasti trebat ćete mnogo kemijskih sredstava ili ljepljivih ploča iz specijaliziranih trgovina.

Jeste li zakleti neprijatelji kemikalija u svom domu? Borite se se insektima u vrtu lako dostupnim i prirodnim sredstvima. Najjednostavnije je na biljne uši koristiti sprej od sapuna. Pomiješajte 2,5 litre vode s jednom žlicom tekućeg sapuna ili deterdženta za pranje posuđa i poprskajte listove s obje strane, najbolje jednom tjedno.

Koristite sapun, nikotin iz cigareta, ali i druge biljke

Insekti ne vole niti sljedeći pripravak iz kućne radinosti. Čak iako pušenje nije više u modi, sigurno ćete u okolini naći opuške od cigareta. Prokuhajte ih u vodi i postupite jednako kao s otopinom od sapuna. Nikotin sadrže i osušeni listovi duhana od kojih lako možete napraviti otopinu.

Biljne uši ne vole niti otopinu od pelina. Pripravite deset svježih listova i 1,5 litara vode. Slično djeluje i otopina od svježih listova rajčice koja će istrijebiti biljne uši. Povrće možete zaštititi drugim biljkama koje ćete posaditi u neposrednoj blizini. Biljne uši će naprimjer izbjegavati kadifu, dragoljuba, vlasac ili komorač.

5 dostupnih sredstava za borbu protiv nametnika:

  • Sapun
  • Nikotinska voda
  • Voda od pelina
  • Sadnja kadife
  • Dragoljub, vlasac, komorač

Neželjeni gosti su i pola milimetara velike grinje. Njihovu pritomnost ćete prepoznati po paučini na donjoj strani listova koji se žute i suše. Kod uzgoja lisnatog povrća neugodni su mali, skakavi kukci. Jednako kao i ličinke kupusnog bijelca proždiru napadnute biljke. Za njih upotrijebite vapnenu prašinu i skupite gusjenice.

Zasigurno najpoznatiji nametnik na krumpirima je krumpirova zlatica. Njezine ličinke bez vaše prevencije će ostaviti samo stabljike na vašim biljkama. Najjednostavnije ih je redovito skupljati, ali djelotvorno je i rano prskanje. Volite rajčice? Tada pripazite na gusjenicu leptira Tuta macaluta. To je nametnik koji će izrezati hodnike u listovima vaših biljaka.

Kako se vi tijekom sezone brinete o urodu? Našišite u komentar ispod članka koristite li prirodne pripravke ili dajete prednosti kemikalijama.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like