Home Živimo zdravo! KAKO ZDRAVO I PRAVILNO SJEDITI ZA RAČUNALOM.

KAKO ZDRAVO I PRAVILNO SJEDITI ZA RAČUNALOM.

by blog.zondo.hr

Redovito radite za računalom osam sati i jedva se odvajate od tipkovnice? Trebali biste se pridržavati pravilnog sjedenja kako biste izbjegli neugodne zdravstvene probleme. Ako vas boli vrat, peckaju leđa ili trnu noge, nešto nije u redu. Stvorite takvo okruženje za svojim stolom da ne morate tražiti liječnika i rehabilitaciju. Također obratite pažnju kakva stolica će Vam najviše odgovarati

Sadržaj:

1.1. Visokokvalitetna stolica pravi je izbor

1.2. Vaša leđa moraju biti u stalnom kontaktu s naslonom

1.3. Odabir pravilnog stola

1.4. Osvijetlite mjesto iza monitora malo, svjetiljkom

1.6. Savjeti za kratko vježbanje prilikom rada za računalom

1.1. Visokokvalitetna stolica pravi je izbor

Osnova je kvalitetna radna stolica. Mora imati udobno sjedište, kvalitetan petokraki križ postolja i odgovarajuće kotače, podesive rukonaslone, lumbalni oslonac, anatomski naslon za leđa i sinhron ili mehanizam za ljuljanje. Takava stolica jamčit će vam da ćete sjediti dinamično, često mijenjati položaj tijela i nećete opterećivati ​​samo jednu skupinu mišića.

Stolica za vaš ured za pravilno sjedenje za računalom
Uredski naslonjač Taxxa (crna)




Trebate imati ravna leđa i, u skladu s poznatom uputom, paziti na “prave kutove”. Odnosno, savijanje nogu u koljenima i ruku u laktovima treba biti 90 stupnjeva, stavite ruke s laktovima na naslone stolice, a stopala na pod. Je li malo neugodno? Možda, ali barem će vam intervertebralni diskovi biti zahvalni.

1.2. Vaša leđa moraju biti u stalnom kontaktu s naslonom, to Vam pomaže stolica

Pri pravilnom sjedenju leđa moraju biti u stalnom kontaktu s naslonom koji vrši kontinuirani pritisak na njih, a sjedalo ne smije pritiskati koljena. Sama stolica trebala bi biti tvrđa, anatomski oblikovana i zaobljena. Odaberite presvlaku koja se lako čisti i otporna je na abraziju. Možete birati između tekstila, kože, eko kože ili mreže koja osigurava izvrsnu ventilaciju.

Stolica za vaš ured za pravilno sjedenje za računalom
Uredska stolica KA V505 RED




1.3. Odabir pravilnog stola

Visina radne površine stola trebala bi biti između 60 i 80 centimetara, ovisno o vašoj figuri, tako da bude u razini laktova. Postavite tipkovnicu i miš na istu visinu i držite ruke na stolu, a ne na njegovom rubu, dok tipkate. Upala karpalnog kanala vrlo je neugodna. Idealni su stolovi za računala koji omogućuju pravilno postavljanje tipkovnice i monitora.

Pobrinite se i za svoje oči, koje imaju puno posla od cjelodnevnog gledanja u monitor. Gornju trećinu ekrana postavite u visinu očiju, a ako prepisujete nešto s tiskanih materijala, tekst postavite u visinu ekrana. Gledajte u monitor ravno u osi svog vidnog polja, s udaljenosti od 50 do 70 cm. Ne postoji ništa gore za vratnu kralježnicu od stalnog pogleda u stranu i krutog okretanja glave u stranu.

Praktičan PC stolić u boji hrast sonoma. Tri ladice su bijele boje, a nad njima je otvorena polica. Ladice možete montirati ulijevo ili udesno. Još Vam nedostaje samo stolica i imat ćete savršenu kombinaciju za rad za računalom
PC stolić Taula 101000 (Hrast Sonoma+bijela) (L/D)




Postavite umjerenu svjetlinu i kontrast na monitoru kako vam oči ne bi suzile. Dobra rasvjeta u radnom prostoru omogućit će vam ugodan rad. Prirodno svjetlo je izvrsno, ali više sa strane za pisane materijale i tipkovnicu. Umjetna rasvjeta ne smije vas zaslijepiti i namjestiti je tako da vaši odrazi u monitoru ne sjaje.

1.4. Osvijetlite mjesto iza monitora malo, svjetiljkom

Rad na laptopu je je zanimljvi, ali nije baš pogodan za dugotrajno pisanje. Pokušajte djelomično eliminirati ovaj nedostatak kupnjom posebnog jastučića. Omogućuje vam pravilno podešavanje visine i nagiba stroja, ali obično morate kupiti vanjsku tipkovnicu ili miš. Kako ne biste “vukli” oči, osvijetlite prostor iza monitora, osobito noću, možda malom lampicom.

Kad dugo radite, kratke pauze su odlične. Nakon otprilike sat vremena istegnite se ili otiđite po vodu ili čaj, na primjer. Tom prilikom pustite oči da se odmore i gledajte kroz prozor u daljinu. Svatko ima drugačiji način opuštanja, neki preferiraju okretanje torza s rukama iza glave, neki koriste gimnastički balon.

1.6. Savjeti za kratko vježbanje prilikom rada za računalom

• Naizmjenično stanite na prste i pete
• Dok stojite, oslonite dlanove na bokove i lagano se i glatko nagnite unazad
• Pokušajte polako kružiti objema rukama unatrag, a zatim svakom zasebno
• Povucite leđa preko naslona stolice s naslonima za ruke
• Tresite šakama i cijelim rukama, naizmjenično stežući šaku i šireći prste

Slobodno izmjenite balon sa stolicom i smanjit ćete rizik od budućih bolova u leđima. Smeta li Vam što gotovo ne možete održati ravnotežu? Isprobajte balon stolicu, koja je balon smješten u strukturi s kotačima i naslonom. Dobar savjet su medicinske stolice koje eliminiraju pogrešan položaj sjedenja i potiču dinamično sjedenje. Proizvode se u nekoliko veličina za određenu visinu i težinu osobe.

Stolica za vaš ured za pravilno sjedenje za računalom
Uredski naslonjač Emir




Kako sjedite dok radite za računalom? Napišite nam u komentarima ispod članka kako se obraniti od mogućih zdravstvenih problema u budućnosti.

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

  • PC stolić. Komad namještaja bez kojeg se ne može zamisliti ured.
  • Uredski setovi . Ukoliko imate prostor opremite cijeli svoj ured komadima namještaja iz iste serije.
  • Uredske fotelje . Uredske stolice . Konferencijske stolice . Podesiva uredska stolica ili fotelja trebala bi biti nešto što se podrazumijeva u Vašoj radnoj sobi.
  • Komoda .Svaki dodatni prostor za pohranu je plus.
  • Ormari .Idealna pomoć za slaganje odjeće i modnih dodataka
  • Tepih . Daje toplinu vašem domu ili stanu
  • Polica . Praktičan pomoćnik za odlaganje stvari.
  • Regali . Regali prije svega s policama najbolje su rješenje za ured za odlaganje stvari i knjiga.

Sviđa li vam se ovaj članak? Podijelite sa svojim prijateljima 😊

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like