Home Živimo zdravo! I VAŠE DOMAĆINSTVO MOŽE FUNKCIONIRATI BEZ OTPADA

I VAŠE DOMAĆINSTVO MOŽE FUNKCIONIRATI BEZ OTPADA

by blog.zondo.hr

O tome da svijet preplavljuje nepotreban otpad upozorava se već godinama. Problem s otpadom treba riješiti globalno, ali svatko od nas može pomoći. I u vašem domašinstvu možete smanjiti količinu proizvedenog otpada bez toga da vas to ograničava, a usput možete uštedjeti nekoliko kuna.

Nije dovoljno samo reciklirati

Odvajanje otpada bi trebala biti normalna aktivnost u svakom domaćinstvu. Odvaja se plastika, papir, staklo, aluminij i biootpad. Reciklaža ima svoje neosporive prednosti, ali sigurno neće spasiti svijet. Proces reciklaže je financijski zahtjevan i nije baš tako ekološki. Radi se o opetovanom korištenju materijala poput plastike, papira i slično. Čak i kada se tako čuvaju prirodni materijali, bolje od reciklaže je uopće ne proizvoditi otpad.

U kupovinu bez plastike

Plastične vrećice već pomalo izumiru. Mnogi su već navikli ići u kupovinu s platnenim vrećicama, ali plastičnih vrećica za pecivo, voće i povrće se teško odričemo. Takve namirnice obično samo prenesemo kućama u vrećicama i zatim bacimo. Prikladna alternativa su platnene vrećice za voće, povrće i pecivo.

Možete iskoristiti i čvršće vrećice od reciklirane plastike koje su prikladne za ponovnu upotrebu. Dovoljno ih je staviti u platnenu torbu za kupovinu. Isto tako, bolje je kupiti voće i povrće s tržnice, nego ono iz trgovine koje je upakirano u plastični omot. Tako možete i uštedjeti par kuna, jer je upakirano voće i povrće skuplje od onog neupakiranog. Isto tako, možete i sami izabrati one komade voća i povrća koje vam se sviđa.

Veliku količinu otpada čine i plastične boce koje nećete izbjeći sve dok ne prestanete kupovati flaširanu vodu i pića. Ako možete kupiti piće u staklenoj boci, iskoristite tu mogućnost. Još jedna mogućnost je i da prestanete kupovati slatka pića i kod kuće si pripremite limunadu ili sirup.

Kozmetika i sredstva za čišćenje

Plastični omoti su slaba točka i za kozmetičke proizvode. Jasno je da bez takvih proizvoda ne možemo, ali mogu se naći i rješenja bez omota. Sigurno ste već čuli za trgovine s tekućom kozmetikom. U praksi to znači da uđete u trgovinu i u vlastitu posudu ulijete deterdžent za pranje rublja, tekući sapun ili deterdžent za pranje posuđa. Osim toga, taj pristup je ekološki prihvatljiviji, a i možete podosta uštedjeti. U takvoj trgovini plaćate za sam proizvod, a ne za ambalažu. Možete razmisliti i o tvrdim sapunima i šamponima.

Isto tako možete izabrati proizvode u papirnatoj ili staklenoj ambalaži, evenualno možete izraditi vlastitu kozmetiku. Postoji mnogo savjeta i trikova kako izraditi vlastiti sapun ili sredstva za čišćenje bez kemije. Tako ćete očuvati prirodu od otpada, ali i kemikalija. Kod čišćenja izbjegavajte vlažne ili papirnate ručnike i radije koristite krpe koje možete oprati i ponovno iskoristiti. Umjesto krpe možete iskoristiti i staru odjeću ili drven metlice.

Zero waste životni stil

Kada se naviknete na osnove zero waste domaćinstva, bit će vam lako prilagoditi svoj životni stil ovoj filozofiji. Zato vam donosimo nekoliko savjeta kako živjeti bez otpada.

  • koristite svoju bocu s vodom i ne kupujte flaširanu vodu
  • kompostirajte biootpad, a možete kupiti i komposter za stan
  • uvijek nosite svoju torbu za kupovinu i izbjegavajte plastične vrećice
  • umjesto dostave hrane radije kuhajte, a ako naručujete hranu iz restorana, ponesite svoje posude
  • odjeću i tekstil ne bacajte u smeće, već ih prodajte second handu ili darujte
  • za party umjesto plastičnog posuđa, radije izabverite ekološku verziju od papira, bambusa i sl.
  • trudite se bacati što manje hrane, iskoristite sve što imate u hladnjaku i nemojte kupovati veliku količinu pokvarljivih namirnica

Je li vaše domaćinstvo zero waste?Što činite kako biste smanjili količinu otpada u domaćinstu?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like