Home Živimo zdravo! MINIMALIZAM I PRIRODNI MATERIJALI: OTKRIJTE JAPANSKI STIL!

MINIMALIZAM I PRIRODNI MATERIJALI: OTKRIJTE JAPANSKI STIL!

by blog.zondo.hr

Japanski stil se odlikuje jednostavnošću i minimalizmom. Ako želite urediti dom u ovom stilu, zaboravite na mnogo namještaja i dodataka. Bit će vam dovoljno nekoliko kvalitetnih i nužnih komada.

Što karakterizira japanski stil?

Japanski stil ćete prepoznati po minimalističkom dizajnu, jednostavnim i čistim linijama. Od materijala se koristi drvo, bambus, rižin papir. Trebali biste izostaviti zavjese i zastore, te radije posegnuti za drvenim roletama ili žaluzijama. Kad govorimo o bojama, tradicionalno se koriste bijena i crna u kontrastu s tamno crvenom.

Nećete pogriješiti niti sa zlatnom ili srebrnom. Osnova su naravno prirodni materijali, najviše drvo. Uređenje stana u japanskom stilu može se karakterizirati kao jednostavno, smirujuće i harmonično. Najvažnije je osloboditi se nebitnih stvari i dopustiti protok pozitivne enegrije.

Jednostavan, nizak i višenamjenski namještaj

Japanci su naviknuti na male stanove koje uređuju praktično, jednostavno i funkcionalno. Ako želite stanovati u japanskom stilu, onda potražite “običan”, nizak namještaj čistih linija bez nepotrebnih uzoraka i dekoracija. Nisu prikladni izraženi ukrasi, izrezbareni detalji i slično. Često se koristi namještaj tamnih boja te se tako postiže lijep kontrast s bijelim zidovima.

Japanska spavaća soba

Zvijezda svake spavaće sobe je krevet. U spavaćoj sobi u japanskom stilu to može biti vrlo jednostavan i nizak drveni krevet s noćnim stolićima. Oni bi isto trebali biti jednostavni i u obliku kocke.

Na stolić možete postaviti svjetiljku sa sjenilom od rižinog papira, a ostale stvari radije odložite u ladice. Kada izabirete krevet, mislite na to da vam prostor za odlaganje omogućuje da prostoriju održite urednom, što je osnova minimalističkog dizajna. Sve stvari koje vizualno kvare dojam, odložite ispod kreveta.

Naravno potrebno je imati i ormar ili komodu za odlaganje odjeće. I ti komadi namještaja bi trebali biti strogi, bez ukrasnih elemenata. Ako trebate garderobu, sobu možete podijeliti na dva dijela uz pomoć paravana. Tako će prostor za spavanje i garderoba biti elegantno odijeljeni, a istovremeno ćete zadržati jednostavan japanski stil.

Japanski dnevni boravak

U japanskom dnevnom boravku naći ćete niski stolić za kavu, tj. stolić za čaj i jastuke za sjedenje. Prikladni su jastuci od prirodnih materijala, naprimjer od ratana. U dnevnom boravku biste trebali imati klasičan kauč. Kauč bi trebao biti četvrtast, bez dekorativnih jastuka, i s prostorom za odlaganje stvari koje u kućanstvu trebate, ali narušavaju čist dizajn i protok energije.

Ako želite odvojiti prostor, naprimjer dnevni boravak i kuhinju, najbolje je koristiti klizna vrata ili paravane koji su neodjeljivi dio japanskog doma. Vrata i paravani dr najčešće sastoje od drvenog okvira i rižinog papira koji propušta svjetlost. Tako ćete odijeliti prostor i osigurati privatnost, ali imat ćete i dovoljno svjetla.

Svaki detalj je važan

To kako će prostor djelovati, ovisi o namještaju, ali i o dodatcima. Iako je japanski stil jednostavan i strog, ne morate se bojati dekoracija, ako su prikladno odabrane i ako ih nije previše. Prikladne su naprimjer ikebane, lepeze, dodatci od bambusa, čašice za sake. Uvijek imajte na umu da je u ovom stilu manje uvijek više.

Možda razmišljate o tome kakvi bi se podovi uklapali u japanski stil. Za to da se održi harmonija, potrebna je urednost. Zato se daje prednost lako održivim podovima od bambusa ili laminata. Htjeli biste radije tepih? Tada bi on trebao biti istkan ili prugasti tepih u prirodnim nijansama bež, boje pijeska ili sive, te s neupadljivim teksturama.

Sviđa li vam se japanski stil stanovanja? Htjeli biste tako urediti svoj dom? Napišite nam u komentar ispod članka.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like