Home Živimo zdravo! 8 SAVJETA ZA UGODNO STANOVANJE SA SVEKROM I SVEKRVOM

8 SAVJETA ZA UGODNO STANOVANJE SA SVEKROM I SVEKRVOM

by blog.zondo.hr

Živjeti s roditeljima ili svekrvom i svekrom pod jednim krovom možda nije baš ono što ste zamišljali. Vjerojatno biste više voljeli svoje gnijezdo u kojem ćete imati potpunu privatnost.

Međutim, više generacijsko stanovanje također ima pozitivne strane: niže troškove stanovanja, a ako imate malu djecu, dobit ćete i besplatno čuvanje djece. Starija djeca zasigurno će biti sretna što su im baka i djed još uvijek blizu.

Imamo nekoliko savjeta za Vas kako opremiti kuću ili stan kako ne biste pokvarili svoje obiteljske odnose s vlastitim roditeljima ili roditeljima Vašeg partnera.

1 . Fiksna pravila od početka

Želite li odmah na početku izbjeći nesporazume? Dogovorite se o pravilima na ključnim točkama, a to su:

  • financije – koliko ćete pridonijeti obiteljskom proračunu (stanarina, hipoteka, energije, hrana, renoviranje)
  • odgoj djece – ako imate djecu, dogovorite se što djeca mogu, a što ne mogu činiti i postavite jasne granice
  • posjete – ne odgovara svakome, kada se u kući pojavljuju stranci, Vaši prijatelji ne moraju automatski biti prijatelji i Vaših roditelja ili roditelja Vašeg partnera.

2 . Dvije žene, dvije kuhinje

Ako Vam prostorne mogućnosti to dopuštaju, prilagodite obiteljsku kuću više generacijskom stanovanju tako da ćete imati dvije stambene jedinice, dva ulaza, dvije kupaonice i dvije kuhinje. Mnogo besmislenih svađa nastaju tijekom kuhanja, kada obje domaćice ostanu pri svojim navikama i niti se jedna ne želi prilagoditi. Ako dijelite zajedničku kuhinju sa svekrvom i ne možete se dogovoriti oko načina pripreme hrane, dogovorite dane u kojima ćete Vi kuhati i dane u kojima će ona kuhati.

3 . Privatnost prije svega

U stanu ili kući trebaju biti sobe u koje se ne može ući bez kucanja. To nije samo kupaonica i WC, već i spavaća soba. Svakako ne moramo objašnjavati zašto 😊 U zajedničkom stanu trebali biste imati i namjenski skladišni prostor koji će služiti samo Vama.

4 . Višenamjenski namještaj

Ako je Vaše više generacijsko stanovanje samo privremeno i želite se preseliti za nekoliko mjeseci ili godina, uložite u namještaj koji će Vaši roditelji ili svekar i svekrva moći koristiti čak i nakon Vašeg odlaska. Uglavnom će se takav namještaj kasnije pohraniti u gostinjskoj sobi, kućnom uredu ili u sobi koja će se iznajmljivati. To može biti stolić za kavu izrađen od masivnog drveta, ali i sklopiva stolica, sofa ili vreća za sjedenje.

Ako namjeravate ponijeti namještaj sa sobom prilikom selidbe, odaberite manje komade (stolice, tabure, pomoćne stoliće, razne dodatke) koje ćete lako premjestiti.

5 . Neutralno opremanje

Ako volite strogi minimalizam, bijele zidove, sjajnu crnu spavaću sobu s jednim ormarom i četvrtastim krevetom, a Vašoj svekrvi si potrebne tapete, čipkaste zavjese i sl. vjerojatno nećete pronaći zajednički jezik o opremanju doma. Potražite kompromise i ako ste se uselili u dom koji nije u Vašem stilu, prilagodite se i opremite svoj prostor namještajem u neutralnim bojama i klasičnim dizajnom.

6 . Kreativna pomoć pri rekonstrukciji

Želite li zapušteno potkrovlje pretvoriti u prekrasan životni prostor? Uključite se i učinite to zajedno! Osim tavanskog prostora, koji se može lijepo opremiti (pročitajte naš blog o potkrovlju), možete preurediti i nekorišten podrum ili garažu. Soba za igre, wellness soba s kadom ili saunom, kao i mala teretana mogu pronaći svoje mjesto u njoj.

7. Četveronožni članovi obitelji

Kućni ljubimci koje dovedete u dom često postaju predmet svađe. Naravno, ako im ne posvetite dovoljno pažnje. Stoga, vodite računa o svom psu ili mački kako njegovo ponašanje ne bi smetalo drugima i izvana ne unosilo prljavštinu u kuću.

8. Poštovanje

Poštujete druga mišljenja, ali nemojte se bojati reći svekrvi ako Vas nešto muči. Sva neslaganja riješit ćete pristojnom i konstruktivnom komunikacijom. Imajte to na umu prilikom selidbe te ćete to savršeno savladati.

Kakvo je Vaše iskustvo stanovanja s roditeljima ili roditeljima Vašeg partnera nakon vjenčanja? Kojih se pravila pridržavate? Biste li svojim prijateljima preporučili više generacijsko stanovanje? Pišite nam u komentar!

Također pročitajte: Kako odabrati sliku za stan?

Sviđa li Vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 😊

Komentáre

komentárov

You may also like