Home Ideje za vrtDekoracije i dodatci za dom :) 6 STVARI KOJE VAM VAŠI GOSTI NIKADA NEĆE REĆI

6 STVARI KOJE VAM VAŠI GOSTI NIKADA NEĆE REĆI

by blog.zondo.hr

Vrijeme Božića i Nove godine je u znaku posjeta obitelji i prijatelja. Ipak, nisu svi posjeti tako radosni za sve prisutne. Kakav faux pas vam se može dogoditi ako podcijenite pripremu? Što vaši gosti primjećuju, ali iz pristojnosti vam nikada neće reći?

  1. “Vaše jelo mi nije ukusno.”

Da, trudili ste se. I trud se cijeni. Zato vaši gosti nikad neće reći da je božićna juha bila preslana/masna/kisela i da su vaši veganski sirovi kolačići tvrdi kao kamen. Još gori dojam ćete ostaviti ako goste ne ponudite ni sa čim i ostavite ih gladovati. Čak i kada obrok nije spreman za posluživanje, ostavite na blagovaonskom stolu male zalogajčiće i piće, dok se vi motate po kuhinji. Nemojte zaboraviti unaprijed se informirati ako netko od gostiju ima alergiju na neku namirnicu, kako vaša večera ne bi završila u posjetu ambulanti.

2. “Hladno mi je na noge.”

Ako ste gostima ponudili papuče, a i dalje se tresu od hladnoće, očito nešto nije u redu. Ako ne želite da gosti brzo otiđu, radije nemojte štedjeti na grijanju i podesite radijatore na veći stupanj. Možete se inspirirati i našim savjetima kako se ugrijati kod kuće. Drugi ekstrem je sauna – tropska vrućina i ugrijani zrak. Uvijek se trudite dosegnuti zlatnu sredinu.

3. “Nešto smrdi.”

U dnevnom boravku leži vaš omiljeni tepih od 1986. godine ili kućni ljubimac koji ima svoj specifičan miris, a to vam ne smeta jer ste naviknuti. Ti mirisi mogu smetati vašim gostima. Možda biste trebali razmisliti o kupanju psa ili kupovini novog tepiha. Moderni tepisi od prirodnih materijala su vrlo dobar izbor. Ne želite se rastati od starog tepiha koji je za vas dragocjen? Investirajte u redovito održavanje i pranje. Ako pušite u stanu, a vaši gosti su nepušači, radije se suzdržite od te navike. Dugoročan savjet za vas: izbjegavajte tapeciran namještaj, tepihe i zavjese jer tekstil privlači i zadržava duhanski dim.

4. “Imate kičaste ukrase.”

Fasada kuće sa stotinu svjetlećih lampica koja kod prolaznika izaziva epileptički napad. Božićni ukrasi u obliku pjevajućeg Djeda Božićnjaka koji vrišti već iz predsoblja, LED anđela i plišanih sobova možda su malo previše. Vašim gostima se ne mora sviđati božićna dekoracija u obliku betlehema s kristalima koji mijenjaju boju, niti zvončići na ogrlici vašeg psa koji zvone dok se kreće. Ako ne organizirate silvestrovski party u stilu ironičnih božićnih pulovera, radije re rukovodite motom “manje je više” i ukrasite svoj dom jednostavno i decentno.

5. “Mogli ste pospremiti kupaonicu.”

Gomila šampona, krema i lakova za nokte, sušilo za kosu, maskara, prljavo rublje, prljavi zastor, prašnjavo ogledalo, paučina… vaši gosti nemaju ručnik za brisanje ruku. Želite li izbjeći katastrofu u kupaonici? Vodite računa da kozmetika bude uredno pospremljena i da ručnici budu čisti i spremni za upotrebu. Ne zaboravite niti na sapun, a u toalet stavite dovoljne količine toaletnog papira.

6. “Nisam se naspavao.”

Ako gosti namjeravaju prespavati kod vas, pobrinite se da im ništa ne nedostaje. Imate sobu za goste i poseban krevet za njih? Odlično! Pobrinite se da imate čistu posteljinu i dobro prozračene madrace i jastuke. Ako pak vaši gosti spavaju na kauču na razvlačenje u dnevnom boravku, dajte im dovoljno privatnosti i pobrinite se da im je dovoljno toplo (vidi točku 2).

Pripremite sve za goste i uživajte u blagdanima bez neugodnosti 🙂

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like