Home Ideje za vrtDekoracije i dodatci za dom :) SAVJETI ZA NAJLJEPŠE POSTAVLJANJE BOŽIĆNOG STOLA: VAŠI NAJBLIŽI ĆE BITI ODUŠEVLJENI!

SAVJETI ZA NAJLJEPŠE POSTAVLJANJE BOŽIĆNOG STOLA: VAŠI NAJBLIŽI ĆE BITI ODUŠEVLJENI!

by blog.zondo.hr

Praznici nam se približavaju, a božićni stol trebao bi jednostavno biti izvanredan. Zato Vam donosimo nekoliko savjeta za postavljanje božićnog stola.

Neki ljudi preferiraju božićne ukrase, neki se time ne bave toliko, ali blagdanski ukrasi svakako pripadaju Badnjoj noći.

Tradicionalno postavljanje stola

Ne privlače Vas moderni ukrasi i radije biste se vratili tradiciji naših predaka? Onda ćemo Vam otkriti kako je izgledao božićni stol starih Slavena. Kako su se strogo pridržavali posta, izuzetno su se veselili večeri. To je uglavnom zato što je na njemu trebalo biti devet obroka. Na stolu je morao biti kruh, češnjak i luk, orasi i jabuke, zatim oblatne s medom, kupusom i ribom.

Stoga, ukoliko želite tradicionalno postavljanje stola, stol biste trebali ukrasiti orašastim plodovima, jabukama, ljuskama šarana, lećom ili graškom.

Jabuke i orasi definitivno će se istaknuti u drvenoj zdjeli, možete prosuti leću i suhi grašak u prozirne svijećnjake ili čašice te u njih staviti čajnu svijeću. Jasno je da u to vrijeme ukrasi nisu bili jako njegovani, ali mašta nema granice, i za ukrase se mogu koristiti prirodni elementi.

Ali oprez! Prema tradiciji, na badnji dan nije se smjelo čistiti, prati i uopće ne meti, niti usisavati. Cijela se obitelj usredotočila na zajedničku večeru i ugodne trenutke u krugu najmilijih.

Svijeće i adventski vijenac

Na božićnom stolu u kuhinji ili blagovaonici svakako ne smije nedostajati adventski vijenac ili barem 4 svijeće tijekom božićne večere. Naravno, vijenac možete kupiti gotov, ali možete ga i sami napraviti.

Podloga za klasični okrugli vijenac može se kupiti i onda je  ukrasite sa svime što Vam se sviđa ili što imate pri ruci. Obično su to grančice bora, koje su svojevrsne „obavezna vožnja“ zajedno sa svijećama. Također, možete ukrasiti vrpcama, božićnim ukrasima ili ljuskama oraha, kikirikijem, šišarkama.

Ako ne želite tradicionalan vijenac, možete upotrijebiti dugu i usku zdjelu koja je vjerojatno prikladnija za stol jer ne zauzima prostor i sigurnija je. Na zdjelu stavite 4 svijeće, a oko njih postaviti graniče, češere, bobice ii umjetne ukrase.

Moderno postavljanje božićnog stola

Svečanom ugođaju svom stolu možete dodati elegantni božićni stolnjak. Nije problem nabaviti ove stvari u različitim bojama i motivima osmišljenim za Božić. Međutim, ako odaberete prepoznatljive uzorke stolnjaka ili podmetače, drugi ukrasi trebali bi biti lakši. Naravno, ne smijete zaboraviti na božićne salvete koje su prekrasan dodatak svakom stolu.  

Jednostavnom bijelom stolnjaku možete dodati i izraženije dodatke, ali također se lijepo ističu grančice, češeri, suhe kriške naranče i slično. Također ih možete poboljšati vrpcama, što će im dodati eleganciju. Inače, na božićnom stolu mogu se pojaviti i božićne kuglice, lampice, perle, šljokice u obliku pahuljica i zapravo sve što Vam se sviđa.

Kako izgleda Vaš božićni stol? Preferirate li tradicionalnu ili modernu dekoraciju stola?

Također pročitajte: Organizirajte svoju kuhinju kao glavni kuhar!

Sviđa li Vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 😊

Komentáre

komentárov

You may also like