Home Ideje za vrtDekoracije i dodatci za dom :) KAKO ODABRATI SLIKU ZA STAN

KAKO ODABRATI SLIKU ZA STAN

by blog.zondo.hr

„Slike i drugi površinski ukrasi su poput zanimljive kravate u boji na kvalitetnom novom odijelu.“

Kroz sliku možete iskazati svoje misli, osjećaje, hobije, odražavaju naš individualni ukus. Opremanja stana više nije samo funkcionalnost i trajnost, ljudi sve više traže namještaj i dodatke koji izazivaju određenu emociju u estetski doživljaj. Dizajn i stil opreme te trendovi u uređenju interijera danas su vrlo bitni jer utječu i upotpunjuju cjelokupnu atmosferu doma.

Danas više ne morate imati ručno oslikani i visoko cijenjeni original kako bi slika postala reprezentativni dragulj Vašeg interijera. Suvremene fantazije o dizajnu doma ne postavljaju granice, tržište je puno slika s raznim apstraktnim i konkretnim motivima, raznim oblicima, veličinama i materijalima. Od klasičnih slika s motivom pejzaža ili cvijeća, preko poznatih portreta, popularnih foto slika, do najnovijih trendova u obliku slika sa satovima, 3D slika, digitalnih ili sve popularnijih višedijelnih slika, koje donose kreativan dizajn jednostavnim, manje izraženim motivom.

Prava slika može učiniti svaki stan jedinstvenim!

Ako se dvoumite oko odabira slike za pojedine sobe u Vašem domu, donosimo Vam nekoliko savjeta koji će Vam pomoći pri donošenju odluka. 😊

Slika za dnevni boravak

Dnevni boravak je dominanta soba u cijelom stanu ili kući. U ovoj sobi se opušta uz televizor ili dobru knjigu, provodimo vrijeme s obitelji i također dočekujemo posjetitelje, pa je to društveni dio svakog doma. Sve ove aktivnosti podstiču da dizajn prostorije bude skladan i istovremeno reprezentativan. Slike u njemu trebale bi Vam zapeti za oko na prvi pogled, ostaviti dobar dojam na posjetitelja i stvoriti ugodnu i prijateljsku atmosferu u prostoriji.

Tražite li sliku „samo“ kao zanimljiv kućni dodatak koji nadopunjuje slagalicu koja nedostaje u Vašem elegantnom interijeru ili želite da Vaš dnevni boravak kaže nešto o Vama, izrazi Vašu osobnost i stvari koje volite, ne zaboravite pri odabiru na Vaš osobni ukus i birajte srcem. 😊

Osnovno pravilo glasi:

Prilikom odabira slike za dnevni boravak pođite od cjelokupnog dizajna prostorije.

Što se tiče teme slike, slijedite ostalu opremu dnevnog boravka. Ako je Vaš interijer namješten prilično jednostavno i štedljivo, u stilu moderne elegancije, odaberite sliku s izraženijom, nepravilnom strukturom motiva. Na primjer, preporučujemo apstraktnu sliku ili slike s više dijelova. U interijeru, koji je pak stilski opremljen prepoznatljivim namještajem ili dodatcima, birajte slike jednostavnijih motiva, nježnijih boja, koja će se uskladiti s drugom opremom.

Ne zaboravite na boje! Ako je Vaš interijer uređen u jednostavnim bojama i linijama, previše šarena slika mogla bi Vas odvratiti. Na primjer, prikladne su crno – bijele makro fotografije ili foto slike koje podržavaju moderan interijer. Međutim, ako će slika u boji biti zanimljiv kontrast stilu sobe, odaberite to! 😊

A što je s brojem slika? Prilikom odabira slike za dnevni boravak možete se usredotočiti na jednu veliku sliku s jakim motivom i bojama koja će dominirati cijelom prostorijom ili stvoriti kompoziciju s nekoliko manjih slika koje prikazuju zajedničku temu. Obje opcije savršeno pristaju iznad kauča. S velikim, prostranim dnevnim boravkom nećete pogriješiti ako objesite slike na više zidova.

Iznad svega, pobrinite se da soba ne stvara „šašav“ i unaprijed kombinirani dojam. Prilikom opremanja interijera sve je istinitija tvrdnja da ljepote ima u jednostavnosti!

Slika za spavaću sobu

Spavaća soba je glavno mjesto odmora i opuštanja, pa bi Vam zaista trebalo biti bitno da udišete mirnu atmosferu, što izravno dovodi do nesmetanog sna. Prilikom odabira dodatka imajte na umu da bi spavaća soba trebala zadržati prostranost i prozračnost, pa ne preporučujemo ukrašavanje ovog interijera velikom količinom namještaja i dodataka. Sve što je potrebno je 1 slika iznad kreveta, na primjer briljantna foto slika ili klasična slika na platnu s ugodnim motivom u skladnim bojama.

Što se tiče boje slike u spavaćoj sobi, tople boje poput crvene, ružičaste ili narančaste mogu oživjeti prostor, dati mu strast i veselu atmosferu, ali ih ne preporučujemo koristit na većim površinama i preporučujemo ih kombinirati sa skromnim motivima.

Nije slučajno što u prirodi nalazimo najviše zelene i plave boje. Zajedno sa smeđom, u nama izazivaju stabilnost i osjećaj prirode. Stoga su slike koje predstavljaju kombinaciju prirodnih boja prikladne za spavaće sobe u bilo kojim veličinama. Također, preporučujemo moderne višedijelne slike, u tom slučaju ne morate da brinete o eksperimentiranju sa složenijim motivima.

Slika za kuhinju

Trenutno kuhinja nije samo prostor za kuhanje, obično uključuje i blagovaonicu, a u modernim interijerima često je povezana s dnevnim boravkom. Prilikom odabira slike za kuhinju trebali biste se usredotočiti na izražavanje atmosfere koja potiče apetit.

Što se tiče motiva, možete odabrati sliku za kuhinju koja podržava funkciju blagovaonice, slike voća, kave ili drugih detalja. Ustupite mjesto svojoj osobnosti i stvorite kompoziciju koja ugodno povezuje, na primjer, kuhinju s dnevnim boravkom, kroz Vaše hobije ili kroz zanimljive makro fotografije. Kao i u dnevnoj sobi, također preporučujemo moderne višedijelne slike, na kojima su pojedini dijelovi povezani jednim motivom i izgledaju vrlo stilski.

Ako razmišljate o boji za sliku u kuhinji, ne morate brinuti o raznim kombinacijama, jer boje poput crvene, narančaste ili ružičaste podstiču apetit i mogu ugodno oživjeti namještaj prostorije. Nasuprot tome, trebali biste izbjegavati zelenu boju, jer zelena slika na platnu može ostaviti dojam pokvarene hrane reflektirajući svjetlo na hrani.

Usredotočite se na energične boje koje će Vašu hranu odražavati u još privlačnijem svjetlu. 😊

Slika za ured ili kancelariju

Slika za ured je jednostavnim ali vrlo učinkovitim alatom za stvaranje ugodnog radnog prostora. Pomoću slike na zidu stvorite ugodnu atmosferu i harmoniju u Vašem uredu. Nemojte se bojati koristiti moderne fotografije s motivima svojih prijatelja ili obitelji, što će Vaše vrijeme provedeno u radnom okruženju učiniti ugodnijim i osjećat će se kao kod kuće.

Pri izboru slike za ured vrlo je bitan pravilan izbor boja i motiva. Skloniji smo prirodnim bojama, slično onome što smo preporučili za slike spavaće sobe. Zelena, plava ili smeđa općenito imaju umirujući učinak, pa će Vam pomoći stvoriti ugodno radno okruženje. U poslovima koji zahtijevaju koncentraciju, preporučujemo odabir bijele i sive boje koje podržavaju koncentraciju.

Slika za ured trebala bi sadržavati manje izražene motive koji Vas neće ometati u poslu i omesti. Međutim, ako je Vaš posao kreativan i radno okruženje treba razvijati kreativno razmišljanje , svakako se kladite na žutu, narančastu ili crvenu boju, koja podstiče inspiraciju i kreativnost.

Odaberete li jednu veliku sliku, nekoliko malih slika ili koristite višedijelne slike ovisi od veličine i cjelokupnog dizajnu Vašeg ureda. 😊

U dječju sobu

Dječja soba utočište je za svako dijete, mjesto gdje stvara svoj svijet, u kojem je sve moguće. 😊

S jedne strane, u ovoj prostoriji ima svoje omiljene igračke, voljene likove svojih junaka i obavlja svoje omiljene aktivnosti, ali za stariju djecu to je i mjesto gdje obavlja školske dužnosti, pa razmislite o višenamjenskoj upotrebi ove sobe pri odabiru slika… Općenito, međutim, slike bi trebale potaknuti dječju kreativnost, želju za učenjem i probuditi u njima dobro raspoloženje i ugodne osjećaje.

Stoga preporučujemo odabir slika jarkih boja, raznih zanimljivih oblika, sa slikovnim motivima, likova iz bajke, životinja i slično. Sliku birajte prema osobnosti i interesima Vašeg djeteta. Ako su zidovi sobe različitih boja, opustit ćete se u motivima i dodatcima, a time i slikama. S nježnijim bojama zidova i namještaja, pri odabiru slika možete biti kreativniji i osloboditi svoju, a posebno dječju maštu. Slobodno dopustite djetetu da za sebe kaže ono što voli. Preporučujemo odabir više manjih slika umjesto jedne velike.

Naš savjet:

Dopustite djetetu da samostalno nacrta svoje „umjetničko djelo“ i uokvirite mu to. Na zidu će se šareni crteži lijepo isticati i Vaše dijete će imati još više motivacije za razvoj svog umjetničkog duha na papiru, a NE NA ZIDOVIMA SOBE 😊

Vjerujemo da smo Vas inspirirali, stoga uključite maštu, slijedite intuiciju i upotpunite svoj interijer slikama koje Vam nikad neće dosaditi. 😊

Također pročitajte: Vitrina tu, vitrina tamo. Kako odabrati pravu?

Sviđa li Vam se ovaj članka? Podijelite ga s prijateljima 😊

Komentáre

komentárov

You may also like