Home Ideje za vrtDekoracije i dodatci za dom :) IZRADITE POTPOURRI I PUSTITE MIRISNE NOTE U SVOJ DOM

IZRADITE POTPOURRI I PUSTITE MIRISNE NOTE U SVOJ DOM

by blog.zondo.hr

Potpourri je zapravo mješavina sušenog voća, bilja i korijenja kojom će zamirisati vaš dom. Osim toga je i odlična dekoracija, ako ju stavite u lijepu zdjelu ili drugu ukrasnu posudicu.

Od čega napraviti potpourri

Možete ga napraviti od cvijeća, bilja, korijenja, ali i šišarki i svega što vam padne na pamet. Što će konkretno činiti vašu smjeru, ostavljamo na vama. Od cvijeća su omiljene ruže, pelargonije, hortenzije, a od biljaka lavanda, ružmarin, matičnjak ili bosiljak. Naravno možete iskoristiti sve što vam lijepo miriši, naprimjer cimet, klinčiće, đumbir ili vaniliju. Miris možete dodati i uz pomoć eteričnih ulja. Kako je potpourri dekoracija, možete uključiti i cvijeće i bilje, ali i ostale prirodne materijale koji doduše ne mirišu, ali lijepo izgledaju.

Sušenje voća i bilja

Bilje je obično osjetljivo i ako nije dobro osušeno, počne pljesnjiviti i truniti. Možete ih prirodno sušiti, ako za to imate uvjete, naprimjer na tavanu. Prostor bi trebao biti suh, topao ali prozračan. Druga mogućnost je sušilo za bilje, U slučaju bilja poput matičnjaka bolje je otrgnuti lišće i sušiti samo njih, stabljike se duže suše. U potpourri možete dodati i sušene kriške naranče ili limuna. Njih također možete osušiti u sušilu ili pećnici.

Ako u potpourri stavljate šišarke, orase, i listove, dodajte i eterično ulje. Uzmite u obzir da ti materijali trebaju biti suhi. zatim takve dekoracije stavite u plastičnu vrećicu i dobro ju zatvorite. Nakon 3-4 tjedna materijali će upiti miris i imat ćete pripremljen potpourri.

Kako kombinirati mirise

Birajte ono što vam je ugodno, ali nemojte se bojati eksperimentirati. Ako volite cvjetne mirise, kombinirajte sušeno cvijeće i nekoliko kapi mirisnog eteričnog ulja. Provjerena kombinacija je ruža, neven i šipak uz dodatak cimeta. Za bolji san ruži dodajte lavandu, kamilicu i matičnjak. Ne smiju nedostajati niti božićni mirisi cimeta, naranče i zvjezdastog anisa. Omiljeni su i jabuka i cimet ili cimet i vaniliija. Preko ljeta će vas osvježiti citrusni mirisi poput naranče, limuna, ali i metvice i matičnjaka.

Koji je vaš omiljen miris? Imate li kod kuće potpourri ili koristite neke druge mirise za domaćinstvo?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like