Home Živimo zdravo! 8 SAVJETA KAKO SE UGRIJATI KOD KUĆE I UŠTEDITI ZA GRIJANJE

8 SAVJETA KAKO SE UGRIJATI KOD KUĆE I UŠTEDITI ZA GRIJANJE

by blog.zondo.hr

Zima nam već kuca na vratima a niske temperature nesumnjivo povećavaju dnevne troškove za grijanje. Ukoliko ne živite u dobro izoliranoj kući ili stanu, hladni dani Vam mogu pokvariti radosti božićnog ugođaja.

Dnevni boravak u kojem drhtite, hladna kuhinja ili spavaća soba Vas definitivno neće dovesti u dobro raspoloženje. Mnogi od nas posežu za alternativnim rješenjima za grijanje. Međutim, ne preporučujemo Vam da sami gradite kamin ili podno grijanje – umjesto toga obratite se profesionalnim majstorima.

Mi Vam nudimo 8 savjeta kako se grijati kod kuće i uštediti za grijanje.

  1. Zapalite svijeće

Nemate kod kuće kamin uz pomoć kojeg biste uživali u obiteljskoj idili? Nema veze! Čak će i sjedenje uz svijeće ispuniti svoju svrhu. Plamen svijeća povisit će temperaturu zraka u prostoriji a sam pogled na svijeću zagrijat će Vam srce. Posebno ako ih zapalite tijekom romantične večeri s partnerom. Osim klasičnih mirisnih svijeća ili tradicionalnih svijeća od pravog pčelinjeg voska, koje imaju prekrasan miris, možete zapaliti i aroma lampu. Naš tajni savjet je miris cimeta.

2. Popijte kuhano vino

Topli napitci su sastavni dio zimskih mjeseci. Kuhano vino, grog ili punč si možete jednostavno napraviti i kod kuće. Ukoliko više volite bezalkoholna pića, posegnite za toplom čokoladom, kakaom ili čajem od đumbira.

3. Skuhajte topli obrok

Vjerojatno ste čuli da neke namirnice hlade tijelo, a druge zagrijavaju. Dobra pileća juha će Vas garantirano zagrijati. Ili čak juha od povrća ili češnjaka. Ostala topla hrana uključuje: luk, poriluk, ovčje i kozje mlijeko, kokošja jaja, plavi sir, sir, šljive, breskve, heljdu i proso. Od začina zagrijat će Vas muškatni oraščić, origano, crni papar,  bosiljak, raška, zvjezdani anis ili kari. Također Vam preporučujemo dodavanje malo mljevenog cimeta u slatka jela, kao i u čaj, kavu ili kakao.

4. Zamijenite zavjese

Zavjese su izvrstan način izolacije. Što su deblje, to je bolje za Vas. Zamijenite lagane ljetne zavjese debelim zavjesama izrađenim od jačeg i težeg materijala. Zavjese možete postaviti i na ulazna vrata kako biste spriječili gubitak topline u hodniku kuće.

5. Oslobodite prostor ispred radijatora

Preporučujemo Vam da temeljno pregledate svoj interijer i uvjerite se da ispred radijatora zaista nemate nepotreban apsorber dragocjene toplote. To na primjer možete biti fotelja ili kauč. Ljeti nije važno ali zimi biste ove komade namještaja trebali premjestiti na drugo mjesto. Radijatori trebaju biti čisti, bez prašine i bez svih predmeta koji upijaju i blokiraju toplotu. Ako imate radijator ispod prozora a prozor je prekriven zavjesama, skratite zavjese kako toplota ne bi ostala zarobljena između radijatora i zida.

6. Investirajte u tepih

Kvalitetan tepih djeluje kao izolator i sprječava prodor hladnoće s poda. Tepisi od prirodnih materijala i čupavi tepisi s visokim hrpom pružit će Vašem domu, osim bolje izolacije, i veću udobnost. Osim toga, takvi tepisi su definitivno ugodniji na dodir od parketa ili pločica. Također, u prostorije u kojima ne provodite mnogo vremena trebali biste postaviti prostirke – uključujući hodnik, kupaonicu, WC ili zimski vrt. Preporučujemo da posegnete i za jeftinijim tepisima od tkanine koje možete prati u perilici rublja.

7. Dodatci za grijanje

Odgovarajuća deka od ovčje vune ili toplog sintetičkog materijala zimi je neprocjenjiva. Dobro će poslužiti i električna deka ili jastuk za vrat ili leđa, jastuk za grijanje ili papuče. Zanimljiv dodatak je infracrvena svjetiljka, koja će Vas zagrijati čak i kad se prehladite. Ako više volite jednostavna rješenja i generacijama provjerena rješenja, uzmite u krevet termofor napunjen vrućom vodom.

8. Dobro društvo

Ako kod kuće imate partnera ili kućnog ljubimca, ušutkajte se uz njega i sigurno Vam neće biti hladno 😊 Znate li možda za ugodniji način zagrijavanja od ovog?

Kako se vi grijete? Koje trikove za štednju grijanja koristite u svom kućanstvu? Napišite nam u komentar ispod članka!

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like