Home Uradi sam OTJERAJTE KOMARCE BILJNIM PRIPRAVCIMA

OTJERAJTE KOMARCE BILJNIM PRIPRAVCIMA

by blog.zondo.hr

Komarci su doista jedni od najdosadnijih ljetnih napasti. Vrlo su neugodni pogotovo po noći. Opetovno ustajanje, neugodni ubodi i tamni krugovi ispod očiju nitko ne podnosi dobro. Kako se učinkovito obraniti od komaraca? Donosimo vam par korisnih savjeta.

Osnova je imati mreže na vratima i prozorima

Osnovna prevencija je ne dozvoliti krvopijama pristup u stan ili kuću. Preko ljetnih mjeseci teško je ostaviti vrata i prozore zatvorenima. Pomozite si mrežama koje ćete postaviti na okvire prozora i vrata. Nemojte zaboraviti da mreža treba biti dovoljno gusta.

Imate vikendicu ili kućicu za rekreaciju s prozorima, a mreža spriječava njihovo zatvranje? Kupite mrežu koju možete izrezati po mjeri pomoću lijepljivog zatvarača. To je dobra ideja i za prozore netipičnih dimenzija. Idete na posao? Mrežu jednostavno otvorite, odložite i jednostavno vratite na njezino mjesto nakon povratka s posla.

Električni repelenti koriste ultrazvuk i isparavanje repelenata

Moderno rješenje su električni repelenti koji odašilju ultrazvučne valove koje ljudi ne čuju, a komarce odbijaju. To su mali uređaji koji ne troše puno struje, tako da ne predstavljaju rizik za vaš novčanik. I drugi uređaji funkcioniraju na struju. Pojedini svijetle plavim svjetlom koje privlači komarce koji ugibaju nakon doticaja s električnom mrežom.

Odlično rješenje su i aparati s tekućim ili suhim repelentom. U oba slučaja aparat ispušta repelent koji vas štiti od komaraca cijelu noć.

Ne možete izbjeći kemijske pripravke

Često ste vani u šetnjama, planinarite ili idete na pecanje? Onda sigurno posežete za poznatim tekućim pripravcima za obranu od insekata. Nanesite ih na kožu i kosu i pustite da djeluju. Ne zaboravite ih redovito nanositi jer prilično brzo ishlape. Nakon tuširanja ili u slučaju prekomjernog znojenja nemojte zaboraviti ponovno nanijeti sredstvo.

Osnovni sastojak takvih pripravaka je često dietiltoluamid ili DEET. Komarci i ostali insekti ne podnose tu kemikaliju koja ometa njihovu navigaciju k nedobrovoljnom darivatelju krvi. Međutim, morate se pomiriti s time da taj sastojak može izazvati alergijske reakcije, kao i neželjene mrlje na odjeći.

Bakini recepti djeluju kratko, ali bez kemije

Niste ljubitelji teških kemikalija? Čak ni tu tom slučaju ne morate očajavati i bojati se svrabeža od uboda komaraca. U receptima naših baka i prabaka možete naći domaće pripravke na prirodnoj bazi. Djeluju kratko, ali ako ih ne zaboravite redovito nanositi, sigurno će vas zaštiti od neugodnih komaraca.

Prirodna aroma provjerenih biljaka najjednostavnije djeluje kada ju rasporedite po interijeru ili mjestu na kojem želite provesti večer. Vrlo lijepo mirišu grančice kadulje koje će odbiti komarce. Sličan efekt ćete postići i svežnjem vratića ili češnjaka. Ipak te biljke imaju specifičan miris i prikladnije su za terase ili balkone, nego za spavaće sobe.

Specifičan repelent za komrace, ali i za krpelje je i vitamin B1. Dosadne krvopije ne podnose miris koji čovjek izlučuje nakon dugotrajnog uzimanja tog vitamina. U trgovinama možete naći B-kompleks tablete, ali možete probati i s umjerenom komzumacijom piva. Vitamin B je dosta zastupljen u pjenastim tekućinama.

Vrlo lijepo miriše kličić, a možete upotrijebiti i ljupčac

Uzmite šačicu korijenja klinčića i ubodite ih u citrusni plod. Dobit ćete vrlo ugodan i “repelentan” miris. Vrlo je popularan i ljupčac i sve više se koristi izvan kuhinje. Ima vrlo intenzivan miris i pouzdano odbija komarce i muhe. Znali su to i stari lovci koji su tom biljkom štitili svježe odbačene dijelove divljači.

Isto tako, vrlo se često koristi i limunska trava. Njezin ugodan miris nikako ne privlači komarce. Isto to vrijedi i za eterična ulja u aroma lampama. U njih možete uliti ulje čajevca, lavande ili eukaliptusa.

Za pripravu domaćih repelenata upotrijebite ekstrakte biljaka i alkohol

Možete kod kuće pripremiti domaće repelente kojima ćete napuniti bočice s raspršivačem. Odličan pripravak protiv muha i komaraca možete napraviti od 50 komadića klinčića i 1 dcl jakog alkohola. Nakon dva tjedna tekućinu trebate procijediti kroz komadić tanke tkanine. Ipak pripazite na odjeću jer pripravak ostavlja tragove.

Izvrstan repelent dobit ćete od pola kilograma zelenih ljuski od oraha, prokuhanih u jednoj litri vode. Hladnu mješavinu zatim pomiješajte s francovkom u omjeru 3:1. Takva tinktura ne samo da miriši, nego i ugodno hladi i djeluje četiri do pet sati. Kadulju, ružmarin, pelin ili lavandu možete prokuhati u kipućoj vodi i kombinirati s octom.

Jednostavna klopka koristi princip privlačenja komaraca

Visoku učinkovitost u obrani od komaraca ima jednostavna klopka. Koristi princip privlačenja komaraca uz pomoć ispuštanja ugljikovog dioksida. Prema riječima stručnjaka, komarci se navečer orijentiraju prema tjelesnom mirisu, a potom prema toplini različitih dijelova tijela. Pasta je jeftina, djeluje i u dječjim sobama, ali ju morate često mijenjati.

Prerežite običnu plastičnu bocu s užim grlom na otprilike dvije trećine visine. U donji dio stavite komadić kvasca, malo šećera i prelijte s par centimetara vode. Gornji dio boce postavite s grlom prema dolje i stavite konstrukciju blizu prozora.

Djelovanje kvasca odašilje komarcima signale ugljikovog dioksida. Komarci će uletjeti u klopku iz koje neće moći pobjeći te će na kraju uginuti.

Dobiti bitku s komarcima nije jednostavno, ali dajte barem priliku starim receptima naših baka. Čak i kad nisu univerzalni, predstavljaju nekemijsku alternativu. Opće je poznato da ćete u prirodi naći više od 300 biljaka koje vam mogu poslužiti kao prirodni repelent. Provjerite učinkovitost biljnih repelenata jer će drugačije djelovati u unutrašnjim prostorima.

Borite li se s komarcima i imate li uspjeha u tome? Ako imate provjeren recept, podijelite ga s ostalim čitateljima.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like