Home Različiti stilovi i dizajn 12 SAVJETA KAKO JEDNOSTAVNO OHLADITI STAN ZA NEKOLIKO STUPNJEVA – ČAK I BEZ KLIMATIZACIJE

12 SAVJETA KAKO JEDNOSTAVNO OHLADITI STAN ZA NEKOLIKO STUPNJEVA – ČAK I BEZ KLIMATIZACIJE

by blog.zondo.hr
  1. Bijela boja

Na ljeto bismo trebali misliti i tijekom opremanja stana. Tamni zidovi, zavjese i namještaj, tapecirani kauči i tepisi s visokim florom – sve to privlači toplinu i povećava temperaturu u stanu. Ljeto traži svijetli namještaj i refleksivne površine koje će odbijati svjetlost i toplinu. Ako ih nemate, isti efekt možete postići s bijelom presvlakom, najbolje od pamuka, satena ili lana. Priuštite ukrasnim jastucima nove jastučnice. Ako niste uspjeli naći presvlaku za kauč, u pomoć vam može priskočiti i najobičnija bijela plahta.

2. Miris mora u zdjelici

Sigurno kod kuće imate ventilator. Njegov učinak hlađenja možete pojačati ako ga usmjerite na metalnu zdjelicu punu leda. Voda će početi isparavati, a zrak iz ventilatora će biti hladniji. Za vrlo jak učinak stavite kocke leda od slane vode (sol smanjuje temperaturu pri kojoj se voda zamrzava). Ispred ventilatora možete staviti u zdjelicu i boce s vodom koje ste tijekom noći držali u zamrzivaču. Strujanje zraka uzrokovat će brže isparavanje znoja s vaše kože, a temperatura će biti za 3 do 4 stupnjeva niža.

3. Odrazite vruću struju

Ako živite u obiteljskoj kući sigurno ste primijetili da je temperatura pod krovom najviša. Kada budete razmišljali o rekonstrukciji, odlučite se za refleksivni materijal krova i svjetliju boju premaza. Sjetite se Grčke i njezinih tipičnih bijelih kuća!

4. Primijenite egipatsku metodu

Egipćani poznaju vrućine i možemo se inspirirati njihovim metodama. Zaboravite na poplune. Tijekom noći kao pokrivač koristite vlažnu plahtu ili veliki frotir pod koji stavite suhi ručnik. Preporučuje se spavati u vlažnoj majici i svježe oprane kose. Ako je to za Vas previše ekstremno, pokušajte prije spavanja ohladiti posteljinu tako da ju na par minuta stavite u zamrzivač.

5. Obrnuti termofor

Imate kod kuće termofor koji Vas grije u zimskim danima? Napunite ga hladnom vodom, ostavite u zamrzivaču i stvorite zimsku ljetnu noć. Ako nemate termofor, bit će Vam dovoljna i PET boca omotana u ručnik ili majicu.

6. Ugasite svjetlo

Iskoristite danje svjetlo i štedite svoje svjetiljke. Ugasite svjetlo svugdje gdje možete. Obične i štedne žarulje osim svjetla proizvode i značajnu količinu topline. Tijekom ljeta je prikladnije koristiti LED rasvjetu koja je hladna na dodir i ne zahrijava zrak.

7. Isključite elektoniku

Televizori, računala, perilice rublja, sušilice i drugi omiljeni aparati proizvode toplinu čak i kad nisu uključeni. Isključite ih iz struje kada ih ne koristite. To će malo ohladiti Vaš prostor, a istovremeno ćete i uštedjeti. Ne zaboravite da i Vaš hladnjak proizvodi toplinu. Ako imate stariji model, radije ga zamijenite novim iz energetskog razreda A.

8. Propuh na čekanju

Provjetravanje se preporučuje tijekom noći kada je vanjski zrak hladniji. Otvorite sve prozore i provjetrite prostor. Ne zaboravite otvoriti i sve ormare i ormariće (i one kuhinjske) koji su tijekom dana upijali toplinu. Efekt propuha ćete postići i pomoću dva ventilatora koje ćete postaviti jedan nasuprot drugome. Ako imate stropni ventilator, ne zaboravite ga podesiti da se okreće u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, jer će tako topao zrak ići nagore.

9. I krevet mora disati

Odložite flanelsku i frotirsku posteljinu za zimu i radije koristite saten, svilu, pamuk i lan. Tijekom dana nemojte prekrivati krevet dekama, prekrivačima i presvlakama. Ostavite ga nepokrivenim, neka se ohladi i prozrači. Ljeto je vrijeme kada će Vam dobro doći i spavanje vani, naprimjer u mreži za ljuljanje. Ako nemate tu mogućnost, razmislite o kupovini madraca koji ima presvlaku s ljetnom i zimskom stranom. Dok Vas zimska strana grije, ljetna Vas hladi zbog posebnog sastava koji izvlači vlagu s površine tijela. Zanimljiv ljetni dodatak su i jastuci s ispunom od heljde koji uklanjaju znoj i suvišnu toplinu.

10. Prozor koji hladi

U kući i stanu puno znače rolete, zavjese i žaluzine. Ispred prozora možete staviti mokri ručnik ili plahtu koji će ohladiti vrući zrak koji dolazi izvana. Sličan efekt ćete postići ako objesite mokre zavjese ili ih barem malo namočite vodom. Svjetlo koje dolazi izvana možete odbiti i pomoću refleksivnog sloja na prozoru (pogotovo na južnoj strani koja prima najviše topline). To može biti zaštitna navlaka od sunca za auto ili pomoćnik iz kućne izrade – dovoljno je komad kartona zamotati u aluminijsku foliju.

11. Ispravno spustite žaluzine

Ako imate žaluzine, ne zaboravite ih preko dana spustiti. Ispravno ih podesite: tako da manje zaobljeni dio žaluzine bude usmjeren prema van, a da vi imate pogled smjerom prema dolje (vidi fotografiju). Takav položaj će uzrokovati da toplina u prostoriji ide smjerom prema stropu. Tijekom zime podesite žaluzine na suprotan način.

12. Pauza za štednjak

Ljeto je najbolje vrijeme za sirovi RAW način prehrane. Pojedete li gulaš ili dobar odrezak, Vaše tijelo će imati više posla s probavljanjem i proizvodit će više topline zbog čega ćete se osjećati teško i bit će Vam vruće. Dajte Vašem hladnaku predah i radije posegnite za salatom, voćem ili sladoledom. Ako ipak želite kuhati, koristite poklopce kako iz lonaca ne bi nepotrebno isparavala para koja će dodatno povećati temperaturu vaše kuhinje, i radije kuhajte u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Alternativa za štednjak u ovom razdoblju može biti i mikrovalna pećnica.

I savjet za kraj: izađite van i uživajte u ljetu i morskim radostima. I vrućine imaju svoje prednosti! Ne zaboravite piti dovoljno tekućine.

Koje tehnike Vi koristite za hlađenje? Ostavite svoj savjet u komentaru!

Sviđa Vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like