Home Netradicionalno stanovanje OSVIJETLITE SVOJ DOM MODERNIM STAKLENIM PRIZMAMA!

OSVIJETLITE SVOJ DOM MODERNIM STAKLENIM PRIZMAMA!

by blog.zondo.hr

Imate tamnu kupaonicu ili hodnik bez prozora koji bi propustili dnevno svjetlo? Ne očajavajte i dio zida zamijenite staklenim prizmama. Uz pomoć njih će u prostor ući dnevno svjetlo, a istovremeno ćete sačuvati svoju privatnost. To nisu samo obične staklene kocke. Možete naći različite varijante koje će se uklopiti u svaki interijer. Njihova upotreba nije rezervirana samo za male i tamne stanove, već ih možete koristiti u bilo kojem ineterijeru, naprimjer kao zanimljive pregrade.

Povijest staklenih blokova

Šuplju staklenu opeku izumio je 1887. godine Francuz Falconiere. Staklari su ju ručno izrađivali i izgledala je poput boce. Prve staklene blokove je izradio britanski izumitelj James Pennycuick. Prvi patent je prijavio 1881. godine, a već 1887. godine je osnovao tvrtku i krenuo u proizvodnju. Uz pomoć staklenih blokova unio je svjetlost u tamne i mračne kutove, a pritom sačuvao intimu prostora.

U početku su služili kao dekoracija, a zatim ih je Pennycuick učvrstio tako da izdrže veliko opterećenje i služe kao nosivi dio kuće. Na taj način je izumio kvalitetan građevinski materijal. Stakleni blokovi su zbog elektrolize otporni i na požare. Prije toga se upotrebljavalo bezbojno staklo, a danas imamo bezbroj motiva i nijansi.

Upotreba staklenih prizmi

Stakleni blokovi se izrađuju zavarivanjem dva staklena sloja. U izradi se blokovi zavaruju pod visokom temperaturom i zato je zrak unutar bloka nakon hlađenja pod nižim tlakom. Osnovna debljina je 80 mm, a kod debljine od 98 mm ima veća toplinsko-izolacijska svojstva. Propušteno svjetlo je meko i stablino. Posebni blokovi imaju propusnost svjetla čak 93%. Kod blokova u boji propusnost je 50-70%.

Postavite pregrade, zid u tuš kabini, razdvojite toalet od kupaonice, barski pult ili stolice. Imate niske stropove? Zamijenite opeku u gornjem dijelu zida staklenim prizmama i tako vizualno povisite prostor.

Prizme će osigurati jednaku raspodjelu svjetla u interijeru, a možete izabrati različite stupnjeve prozirnosti. Za očuvanje privatnosti koristite matne prizme pješčane površine. Prizme s uzorkom valova ili mreže optički će izobličiti obrise iza zida. Plastični rubovi s unutrašnje strane sprječavaju nakupljanje nečistoća.

Prizme također imaju i zvučno-izloacijska svojstva. Zato ih možemo naći u tvornicama, bučnim ulicama ili zračnim lukama. Tijekom ljetnih mjeseci smanjuju pregrijavanje unutarnjih prostora i propuštanje ultraljubičastih zraka. Visoki koeficijent toplinske izolacije pruža i izvanrednu zaštitu od kondenzacije vode na površini.

Koliko koštaju staklene prizme?

Jedan kvadratni metar prozirnog staklenog bloka stoji oko 450 kuna. Ako se pak odlučite za neki od dizajnerskih blokova, cijena će vrtoglavo porasti. Naprimjer cijena za jedan kvadratni metar obojanog staklenog bloka kreće se oko 1300 kuna.

Danas možete zamijeniti staklene blokovi i prozirnim blokovima od betona. Izumili su ih Jiří Peters i Ladislav Eberl. Dostupni su u nekoliko boja i uzoraka. Jedan kvadratni metar stoji otprilike 3000 kuna.

Kako postaviti zid od staklenih prizmi

Zid od staklenih prizmi je obično ravan, ali možete postaviti i lukove od polovičnih blokova. Za zidne pregrade koristite vertikalne blokove, a za stopne i podne konstrukcije koristite one horizontalne. Njih možete koristiti i za stepenice za terase. Na mjestima na kojima je potrebna protupožarna pregrada, koristite blokove s EI otpornošću do 90 minuta.

Staklene prizme se najčešće zidaju pomoću žbuke. Klasično zidanje koristite kod protupožarnih blokova, završetaka i kutnih blokova, kod zidova koji se pričvršćeni na podove i kod lukova.

Kada koristite čvrsto ljepilo umjesto žbuke, morate ojačati spojeve plastičnim profilima. Taj sistem je vrlo brz i koristi se kod hobby setova. Staklene prizme možete posložiti i u posebne aluminijske rastere u kojima ćete ih ograničiti križićima. Možete kupiti i panele od staklenih prizmi koji će vam olakšati izradu pregrada.

Staklene prizme možete spojiti i pomoću posebnih profila (plastičnih, križastih, koje jednostavno pričvrstite jedan za drugi). U tom slučaju vam treba samo injekcijska masa ili silikon za uređivanje spojeva između blokova. Sustav je prikladan za prostore najveće veličine 15 x 10 komada staklenih prizmi sa sidrištem s barem 3 strane.

Imate li doma pregradu od staklenih prizmi? Pohvalite se na našoj Facebook stranici i inspirirajte ostale čitatelje.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like