Home Uradi sam INSEKTI U KUĆANSTVU? OVAKO ĆETE IH SE RIJEŠITI.

INSEKTI U KUĆANSTVU? OVAKO ĆETE IH SE RIJEŠITI.

by blog.zondo.hr

Naše domove ponekad neprimjetno mogu posjetiti neželjeni gosti. Tim gore je odjednom uočiti moljce u ormaru ili mrave na kuhinjskim elementima. Donosimo vam savjete kako se riješiti insekata u kućanstvu.

Mravi

Kad zatopli, mrave možemo često susresti u kuhinjama ili ostavama. To ne znači da odmah morate posegnuti za kemijskim sredstvima. Ponekad ih je dovoljno otjerati iz kuhinje uz pomoć mirisa. Mravi ne vole miris lavande, cimeta, metvice ili bosiljka. Sigurno im se neće sviđati svježi bosiljak na kuhinjskom prozoru, a vi ga možete iskoristiti za kuhanje. Dobri pomagači su i eterična ulja koja možete nanijeti na okvire vrata i prozora.

Za čišćenje možete koristiti sredstvo s mirisom lavande. Kad već spominjemo čišćenje, važno je redovito čistiti jer se mravi mogu skupljati na starom papiru ili na vlažnim kuhinjskim krpama i sl. Ne zaboravite da ih može privući i proliveni sok ili mrvice na podu.

Moljci u kuhinji

Moljce ne želimo vidjeti niti u ormaru, a kamoli u kuhinji. Nikada ne nose dobre vijesti. Ako otvorite ostavu ili ormarić i iz njega izlete moljci, to obično znači da ćete neke namirnice morati baciti. Moljci legu jajašca obično u sipke namirnice kao što su brašno, mrvice, čaj i različite sjemenke. U tom slučaju nemate puno izbora i morate pregledati sve namirnice, te izbaciti one pokvarene. Možete ih prepoznati po nježnoj paučini i jajašcima. Sve ormariće trebate usisati i oprati. Kako opet ne bi došlo do te neugodne situacije, namirnice pohranite u zatvorene staklenke ili u plastične vrećice koje se mogu zatvoriti. Jeste li se uspješno riješili moljaca saznat ćete za otprilike tri tjedna, jer im toliko treba da se razviju. Dovoljno je jedno zaboravljeno jajašce i opet ćete imati isti problem.

Moljci u ormaru

Moljci u ormaru će se pak počastiti vašom odjećom, tepisima i dekama. Posebno vole prirodne materijale poput pamuka, krzna ili lana. Osim toga, obožavaju tamu i ne vole propuh. Stvari napadnute moljcima mogu se otresti i oprati, ako baš nisu previše oštećene. Kao mjera prevencije preporučuje se redovito čišćenje ormara i usisavanje. U ormar nemojte odlagati stvari koje ste upravo nosili, već isključivo čistu i opranu odjeću. Moljce odbija lavanda, ružmarin i klinčić. Isto tako, ne vole stare novine kojima možete obložiti ladice. Sezonske stvari odložite u vrećice ili kutije u koje moljci neće moći ući.

Domaći pripravci protiv insekata

Neugodne napasti su i komarci i muhe. Nasreću ne vole mirise koji su nama ugodni, poput lavande, metvice ili eukaliptusa. Mirisna ulja ih mogu odbiti, a istovremeno i unijeti ugodne mirise u naš dom. Ako ih ne želite niti na balkonu ili terasi, zaštitit će vas aromatične biljke, jer su ti mirisi za njih nepodnošljivi. Pomoći će i smjesa kokosovog ulja i citronele koju možete postaviti u male zdjelice i rasporediti po kući ili terasi.

Kako se vi borite s insektima? Imate li provjerene metode ili se oslanjate na kemijska sredstva?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like