Home Živimo zdravo! OLAKŠAJTE SI PRANJE POSUĐA

OLAKŠAJTE SI PRANJE POSUĐA

by blog.zondo.hr

Rijetko tko uživa u pranju posuđa nakon ručka ili večere. Lonce, tave, tanjure i ostali pribor treba pripremiti za daljnju upotrebu bez obzira na to uživate li u toj aktivnosti ili ne. Ako imate perilicu posuđa, sigurno nemate takve brige. Ako posuđe perete ručno, donosimo vam nekoliko savjeta kako si pomoći.

Posuđe uvijek isperite

Ako si želite olakšati posao, nikada ne ostavljajte da se na loncima i tanjurima stvrdnu ostatci hrane. Čak i kada posuđe ne perete odmah, barem ga isperite, a kasnije ćete imati manje posla. Ništa nije gore od ribanja stvrdnutih ostataka hrane. Osim toga, prije samog pranja je dobro ukloniti ulje, mast i veće ostatke kako biste izbjegli začepljenje odvoda.

Namakanje vs. tekuća voda

Netko pere posuđe pod mlazom tekuće vode, dok netko pak daje prednost namakanju u sudoperu. Oba načina imaju svoje prednosti i nedostatke. Pranjem posuđa u sudoperu uštedjet ćete veliku količinu vode i sredstva za pranje poduđa u usporedbi s pranjem pod mlazom tekuće vode. U tom slučaju dobro je imati dvostruki sudoper, kako biste imali mjesta za ispiranje posuđa od pjene. Sredstvo za pranje posuđa dodajte u vodu tek kad ju zatvorite, jer ćete u protivnom imati više pjene nego vode. Vodite računa o tome kojim redoslijedom perete posuđe. Najbolje je započeti staklenim čašama, porculanom, plastičnim posuđem, a za kraj ostaviti pribor, tave i lonce, tj. najprljavije posuđe. Neki smatraju da je ovaj način pranja nehigijenski, te radije peru posuđe pod mlazom tekuće vode.

Pranje posuđa pod mlazom tekuće vode je doista higijenski zdravije, ali potrošit ćete više sredstva za pranje posuđa. U usporedbi s prvim načinom, u ovom slučaju potrošit ćete dvostruko više vode. Morate više puta nanositi sredstvo za pranje na spužvicu ili četku, jer se ispere. Uštedjeti vodu možete tako što ćete ju zatvoriti dok perete posuđe i pustiti kada ga trebate isprati.

Što s opranim posuđem

Ukoliko želite izbjeći mrlje od vode na staklu, najbolje je okrenuti oprane čaše dnom nagore. Ako ne želite imati na rubovima čaša tragove vode, položite ih na papirnati ubrus. Ostatak posuđa ostavite sušiti na ocjeđivaču tako da tanjuri i zdjele budu okrenuti na način koji omogućuje da se voda s njih pravilno slijeva. Nemojte zaboraviti redovito uklanjati vodu ispod ocjeđivača kako ne bi došlo do stvaranja vodenog kamenca.

Zagoreni lonci i tave

S vremena na vrijeme čak i najiskusnijoj gazdarici uspije nešto zagorjeti. Čišćenje zagorenog lonca, tave ili pekača često predstavlja nadljudski izazov. Namakanje posuđa često ne pomaže i morate posegnuti za octom ili limunom. Napunite zagoreni lonac vodom, dodajte ocat i stavite ga na štednjak. Kako se voda zagrijava, tako će zagoreni dijelovi početi opadati. Ako pri ruci nemate ocat, možete koristiti limun. Razrežite dva limuna, stavite ih u lonac s vodom i pustite vodu vreti nekoliko minuta. Na kraju pustite vodu da se ohladi, a zagorene ostatke uklonite drvenom kuhačom.

Perete li posuđe u sudoperu ili pod mlazom tekuće vode? Kako riješavate problem zagorenih lonaca?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like