Home Živimo zdravo! POHRANITE NAMIRNICE U DOMAĆINSTVU TAKO DA OSTANU SVJEŽE

POHRANITE NAMIRNICE U DOMAĆINSTVU TAKO DA OSTANU SVJEŽE

by blog.zondo.hr

Kupiti kvalitetne namirnice nije uvijek jednostavno, ali ako se želimo zdravo hraniti, potrudit ćemo se i doći do njih. Sav trud i novac mogu pasti u vodu ako ih dobro ne pohranite. Ukoliko ne želite imati zdravstvene probleme ili bacati namirnice, dajte si truda i pravilno ih pohranite.

Spremanje namirnica u hladnjak i zamrzivač

Namirnice uglavnom kupujemo za pohranu i samo mali dio zapravo konzumiramo nakon kupovine. Uz iznimku suhih namirnica, gotovo sve ostale spremamo u hladnjak. Važno je naglasiti da bi u hladnjaku svaka namirnica trebala imati svoje mjesto. Ne radi se samo o tome da imate pregledan hladnjak, nego i o tome što se temperatura pojedinih dijelova hladnjaka razlikuje. U pravilu je najhladniji donji dio, dakle ladice, a najtopliji je gornji dio. Temperatura se kreće između 0 – 5°C, a idealnih 4°C sprječava širenje bakterija.

U donje ladice biste trebali spremati voće i povrće, na donje police meso i ribu, dok je srednji dio idealan za mliječne proizvode i gotova jela. Na gornje polie stavite meso i aromatične sireve. Hrana ne bi trebala biti nagurana na policama niti u ladicama, tako da nesmetano može strujati zrak. Kada želite spremiti skuhano jelo za drugi dan, ostavite ga u loncu da se ohladi a zatim ga premjestite u kuhinjsku posudu koja se može zatvoriti. Čim manje zraka uđe u posudu, tim bolje.

Meso koje spremate u zamrzivač prije toga očistite od kosti, podijelite na manje porcije i spremite u vrećice za zamrzivač. Kada želite odmrznuti namirnice, stavite ih u hladnjak i u zdjelicu kako voda ne bi tekla na police.

Suho skladištenje – smočnica

Za suho skladištenje namirnica služi smočnica, ali i kuhinjski ormarići. Riječ je o prostorima s niskom vlagom i sobnom temperaturom (18-20 °C). Kruh i pecivo je najbolje pohraniti u kutiju za kruh, jer će u njoj duže ostati meki. Takve namirnice nemojte ostavljati u plastičnim većicama, već ih radije omotajte u kuhinjsku krpu ili tekstilnu vrećicu kako bi duže ostali hrskavi.

Svoje mjesto u smočnici ili kuhinjskim ormarićima pronaći će brašno, riža, tjestenina, začini, ali i čaj, pahuljice ili konzerve. Iako se to ne čini na prvi pogled, skladištenje takvih namirnica u domaćinstvu može biti problematično. Može se dogoditi da nakupe vlagu ili da ih napadnu moljci i drugi štetnici. Istovremeno biste posebnu pažnju trebali posvetiti aromatičnim namirnicama. Pazite da začine poput češnjaka ne držite u blizini čajeva ili brašna kako ne bi puštali miris.

Kako vi pohranjujete namirnice? Koristite li i podrum ili se morate oslanjati samo na hladnjak?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like