Home Ideje za vrtDekoracije i dodatci za dom :) KAKO PRIČVRSTITI VISEĆU FOTELJU? DONOSIMO VAM SAVJETE

KAKO PRIČVRSTITI VISEĆU FOTELJU? DONOSIMO VAM SAVJETE

by blog.zondo.hr

Ugodno opuštanje i uživanje u osjećaju relaksacije. To su sigurno glavni zahtjevi za sjedenje u udobnoj fotelji u vašem dnevnom boravku. Savršeno i zanimljivo je ljuljanje i sjedenje koje vam pruža viseća fotelja. Bolje opuštanje uz gledanje televizije, čitanje knjige ili ljenčarenje teško da možete zamisliti. Ipak morate ju dobro pričvrstiti za strop kako vaš odmor ne bi neslavno završio.

Viseća fotelja za ljuljanje Avalanche 2 NEW (smeđa + krem)
Viseća fotelja za ljuljanje Avalanche 2 NEW (smeđa + krem)

Sadržaj:

1.1. Kako pričvrstiti viseću fotelju?

1.2. Mjesto pričvršćivanja viseće fotelje

1.3. Viseća fotelja mora imati gotove držače

1.4. Viseća fotelja se može pričvrsitit i uz pomoć tipla

1.1. Kako pričvrstiti viseću fotelju?

Na strop možete objesiti ne samo fotelju, već i ljuljačku ili mrežu. Sigurno nećete pogriješiti ako prvo stručno prekontrolirate nosivost i materijal stropa. Zaputite se u trgovinu pričvrsne tehnike ili veću željezariju i kupite ekspanzijski tipl s polukružnom kukom, eventualno kukom s kopčom. Ukupna oprema za viseću fotelju od ratana će vas stajati otprilike 1500 kuna.

Kada govorimo o tzv. kemijskom pričvršćivanju, profesionalci za pričvršćivanje na strop ili zid uglavnom kombiniraju čelične elemente i kemijski mort.

Najbolji način pričvršćivanja čelične konstrukcije na zid je upravo kemijsko pričvršćivanje. Ne optrećuje zid velikom snagom, ne podliježe vremenu niti vlazi. Zid i kemijski mort se u cijelosti spajaju. Za to se brine dvokomponentna vinilesterska smola uz dodatak cementa. Tuba sadrži dva osnovna sastojka koji se nakon miješanja strdnjavaju u smolu velike čvrstoće.

Stručnjaci preporučuju vješati viseće fotelje isključivo na strop od masivnog drva ili betona visine 1,95 cm. Visina sjedišta od poda bi trebala biti otprilike 50 cm. Na betonski strop pričvrstite kemijsko sidro i kuku za ljuljačku s metričkim navojem. U drvo izbušite otvor i u njega umetnite prikladan sigurnosni ovjes do kraja navoja. Na prsten objesite sigurnosnu kopču i fotelju.

Viseća fotelja za ljuljanje Amarea (crna)
Viseća fotelja za ljuljanje Amarea (crna)

1.2. Mjesto pričvršćivanja viseće fotelje

Kod korištenja sidra s kućištem radi se o tzv. nevidljivom pričvršćivanju, kada nakon demontaže možete vidjeti samo otvor s navojem. Međutim, za pričvršćivanje kućišta morate uzeti svrdlo većeg promjera.

Fotelje se vješaju samo za jednu točku. To omogućuje brzu montažu i veći komfor pokretljivosti. Uvijek se uvjerite da je konačno mjesto montaže fotelje dovoljno čvrsto i sigurno. Stoga je najbolji izbor čvrsti beton ili čvrsta grede od gustog drva. U paketu obično dolaze i zatici za beton. Za drvenu gredu morate kupiti odgovarajuće vijke za drvo s grubim navojem. Kvalitetni su oni od ugljičnog čelika.

Navoj bi trebao imati i kopču. Zatim možete lako postaviti fotelju, a za bolju okretnost kopča ima ležaj na okretnom zglobu. Za jednostavno podešavanje visine navoja služi produžni lanac. Za vješanje fotelje bilo gdje u stanu možete koristiti okretni zglob. Lako se koristi i omogućuje pokretljivost i okretnost fotelje.

1.3. Viseća fotelja mora imati gotove držače

Neki držači su namijenjeni za pričvršćivanje viseće fotelje na strop ili drvenu gredu. Takvo rješenje će vas stajati oko 180 kuna. Izrađeni su od čvrstog, vodootpornog materijala koji je otporan i na UV zračenje. Za vješanje fotelje na gredu sjenice ili na grede u stanu savršena je viseća kuka sa samouzreznim vijkom za drvo. Možete ga kupiti za otprilike 10 kuna.

Viseća fotelja je sve popularnija, a to potvrđuje i rasprava na forumu. “Ako ste na zadnjem katu, najlakše bušite kroz panel, a konzolu, kuku i ušicu objestite na vijak s velikim podloškom na gornjoj strani panela,” piše čitatelj Josip. Eventualno preporučuje naći rupu u panelu, kroz otvor umetnuti vijak u rupu i na njega objesiti kuku, a otvor zabetonirati.

Viseća fotelja za ljuljanje 150x150 Klarina
Viseća fotelja za ljuljanje 150×150 Klarina

1.4. Viseća fotelja se može pričvrsitit i uz pomoć tipla

“Klasičan tipl, ako je u ispravnoj rupi, može izdržati i slona. Nazovite nekog majstora iz susjedstva i za pola sata se možete ljuljati,” savjetuje čitateljica Kristina. Po njezinom mišljenju dovoljan je kvalitetan tipl od 12 mm. “Eventualno si pomozite metalnim ili kemijskim sidrom,” zaključuje Kristina.

Postoji više načina, proizvoda i dodataka za vješanje visećih fotelja, ali i mreža. Uvijek morate uzeti u obzir uvjete za vješanje kako bi cijela kontrukcija imala dovoljnu nosivost i bila sigurna. U trgovinama se uvijek navodi kolika je nosivost pričvrsnih elemenata, od čega su izrađeni ali i preporuke za koji namještaj se koriste. Viseće fotelje se mogu kupiti i sa stalkom.

Viseća fotelja Naelo
Viseća fotelja Naelo

Odlučili ste se za udobnost i opremanje stana visećom foteljom? Napišite nam u komentar kako ste ju pričvrstili i posavjetujte se s ostalim čitateljima.

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like