Home Različiti stilovi i dizajn MIRAN ŽIVOT I UDOBNO STANOVANJE – TO JE HYGGE STIL

MIRAN ŽIVOT I UDOBNO STANOVANJE – TO JE HYGGE STIL

by blog.zondo.hr

Hygge je pojam s kojim ste se zasigurno već susreli. Izraz hygge potječe iz Danske, a popularnost je stekao tijekom istraživanja Agencije za rješenja u području trajno održivog razvoja (kao dio UN-a) koje je pokazalo da su sjevernjaci najsretniji ljudi na svijetu. Ti rezultati naravno ovise o različitim područjima života, ali djelić sjeverne udobnosti možete i vi iskušati.

Što je hygge?

Najbolje kod pojma hygge je što ga svatko može razumijeti drugačije. Čak i kad se ne može doslovno prevesti, znači nešto poput udobnosti, komotnosti i osjećaja ugode. A taj osjećaj je drugačiji za sve nas. U principu radi se o tome da se usredotočite na sitnice koje vas čine sretnima. Čini vas sretnim uvaliti se u udobnu fotelju s omiljenom knjigom i šalicom čaja? Ili više volite susrete i druženja s prijateljima i obitelji u ugodnoj atmosferi?

Što god vas čini sretnima, uživajte u osjećaju sreće i mira koji će u vaš život unijeti još više sreće. Aktivnosti koje ne volite isto tako možete učiniti ugodnijima. Uz kuhanje ili spremanje pustite si glazbu koja će vam podići raspoloženje ili si natočite čašu vina. Naučite se veseliti sitnicama. Osjećaj ugode također ovisi i o tome kako se osjećate kod kuće. Zato hygge stil primjenjujemo i u stanovanju.

Započnite svjetlom svijeća

Na ugodnu i udobnu atmosferu veliki utjecaj ima i svjetlo. Izbor pravilne rasvjete je težak, ali i u tom slučaju najbitnije je kako se osjećate. Svijeće ili moderni lampioni mogu učiniti čudesa kod kuće, ali i na poslu. Ako je to moguće, zapalite svijeću u uredu i učinite dan na poslu ugodnijim. Svijećnjaci ili lampioni se bolje uklapaju u dnevni boravak, spavaće sobe ili predsoblja. Ako kod kuće imate kamin, tada više ništa ne trebate kako biste dosegnuli hygge atmosferu. Savršen odmor uz svjetlo svijeća doživjet ćete u kupaonici, dovoljno je napuniti kadu i opustiti se. Hygge stil bez svijeća i ugodne rasvjete teško je dosegnuti.

Stanovanje u hygge stilu

Ako niste znali, kod hygge stila naglasak je na nematerijalnim stvarima. Zato se ni ne navodi kako bi točno vaš interijer trebao izgledati. Prvo biste trebali osloboditi svoj dom nepotrebnih stvari kojih ste se odavno trebali riješiti. Skandinavski stil je jednostavan, ponekad i strog, a definiraju ga čiste linije i prirodne boje. Ipak, interijeri ne bi trebali djelovati hladno. Osim spomenutih svijeća, za ugodnu atmosferu će se pobrinuti i dodatci. Opremite svoj dom prirodnim materijalima poput drva, pruća, kamenja, ali i metala.

Odličan izbor su krzno, dekorativni jastuci, deke, drvene zdjele, vaze i slično. Prostorija ni u kojem slučaju ne bi trebala biti pretrpana. Pobrinite se da su fotelje i kauči udobni. Uz kamin ili prozorsku dasku napravite svoje mjesto na kojem ćete uživati uz šalicu vrućeg čaja. Kod uređivanja doma u ovom stilu najbitniji je osjećaj ugode koji će izazvati u vama i ljudima oko vas.

Što za vas znači hygge? Imate li dom uređen u takvom stolu ili dajete prednost nekom drugom?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like