Home Ideje za vrt DEKORATIVNA SVJETLA – NAPRAVITE UGODNU ATMOSFERU

DEKORATIVNA SVJETLA – NAPRAVITE UGODNU ATMOSFERU

by blog.zondo.hr

Dekorativno svjetlo služi kao dodatak glavnom svjetlu. Većinom uz takvo svjetlo ne možete pročitati knjigu. Služi uglavnom za stvaranje ugodne atmosfere u stanu. Možete se poigrati sa smještajem i izborom žarulja. Iskoristite mogućnost zatamnjenja i mijenjanja boja. Dekorativna svjetla možete kupiti odvojeno ili kao dio namještaja.

Kako svjetlo djeluje na psihu ljudi

Uz pomoć šarenih svjetala možete izazvati pozitivno i negativno raspoloženje. Među smirujuće boje možemo ubrojiti zelenu, plavu i ljubičastu. Crvena i narančasta su poticajne boje, a žuta je neutralna. Kod izbora boja vodite se vlastitom intuicijom. Boja uvijek treba izazvati osjećaj ugode. Boja svjetla ne bi trebala biti presvijetla kako ne bi izazvala pogrešan dojam o interijeru.

Čim je svjetlo bliže osobi, tim više raste osjećaj intimnosti. Svjetlo će djelovati najintimnije ako ga postavite na visinu od 60 cm od poda. Ako je svjetlo smješteno do 120 cm od poda, tj. na visinu glave čovjeka, interijer će djelovati povjerljivo. Ako su svjetla postavljena iznad 240 cm od poda, izgubit će se osjećaj intimnosti i privatnosti. U tom slučaju imat ćete osjećaj kao da ste u javnom prostoru.

Kakva svjetla možete izabrati?

Svjetla unutar namještaja mogu biti vanjska i unutrašnja. Služe za osvjetljenje kuhinjske radne ploče i unutrašnjosti ormara, polica i vitrina. Nakon ispravnog smještaja djeluju vrlo dekorativno. Pojedina svjetla možete koristiti kao dekorativna. Većinom imaju zatamljeno svjetlo koje može biti i u boji. Svjetla montirate direktno na površinu namještaja pomoću vijaka ili ljepila, ili ih možete umetnuti u unaprijed pripremljene otvore.

Dekorativu rasvjetu možete namontirati i u građevinsku konstrukciju. Radi se o stropnim svjetlima. Iskoristite ih za osvjetljenje slika, kipića i rugih umjetničkih djela. Prednost takve rasvjete je što ne raspoznajete svjetlo, već osvjetljene površine.

Kao dekotativni element djeluje i svijetleći namještaj koji koristi propusnost svjetla pojedinih materijala. Izvor svjetlosti je većinom štedna žarulja koja se napaja preko kabla ili baterije. Efektivna je i upotreba LED žarulje kod kojih je moguće mijenjati intenzitet i boju svjetla po volji.

Kod dekorativnih svjetala najčešće su LED žarulje i trake. Štede troškove i struju i relativno su male. Lako ćete osvijetliti police, ormare, ili kuhinju. LED svjetlo ne biste trebali koristiti u spavaćoj sobi zbog plavog svjetla koje spriječava stvaranje melatonina. Nedostatak LED žarulja i traka je što su skuplje od klasičnih žarulja.

Osim klasičnih LED žarulja, traka i halogenih žarulja kojima upravljate pomoću prekidača, postoje i one kojima možete upravljati pomoću daljinskog upravljača, mobitela, tableta ili glasa. Takvi sustavi su skupi, ali cijenu opravdava udobnost, jednostavnost, praktičnost i štedljivost.

Žarulja kojom upravljate pomoću klasičnog prekidača, svijetli u čisto bijeloj boji i u osnovnim RGB bojama. Možete imati čak 16 nijansi. Može se zatamniti i ima 4 programa za promjenu boje. Za takvu žarulju ćete izdvojiti oko 50 kuna.

Za LED traku dužine 5 m s daljinskim upravljačem kojim možete podešavati svjetlinu i boju izdvojit ćete oko 400 kuna, a dolazi u setu u koji je uključeno sve pto trebate za montažu. Pričvrstite ga za nosače i adapter umetnite u utikač. Traka se pričvrćuje pomoću ljepljive trake ili pomoću vijaka.

Pomoću iPhone-a ili iPad-a možete upravljati žaruljama Philips Hue. Imaju intenzitet svjetla 600 lumena i nude svjetlo od tople do hladne bjele i široku paletu boja. Možete unaprijed postaviti nekoliko schema boja koje možete brzo i jednostavno prebacivati. Set od tri žarulje zajedno s potrebnom opremom kupit ćete za 1300 kuna.

Iskoristivost dekorativne rasvjete

LED diode i trake iskoristit ćete za osvjetljenje podova i stropova. Ako diode razmjestite u pravilnom ili nepravilnom rasporedu možete napraviti vrlo efektno “zvjezdano nebo”. Možete koristiti LED žarulje s bilo kakvom bojom svjetla.

Televizor ne biste trebali gledati u potpunom mraku. Zato osvijetlite zid iza televizora zatamnjenim svjetlom kojim ćete stvoriti kontrast između ekrana i zida. U tu svrhu koristite dekorativna svjetla. Njima osvijetlite i police.

U dječjoj sobi možete pomoću dekorativnog svjetla stvoriti ugodnu atmosferu za spavanje. Svjetlo će se pobrinuti i za sigurno kretanje u sobi po noći. Koristite zidno svjetlo, svjetleću igračku, noćnu svjetiljku ili orijentacijsko svjetlo.

U spavaćoj sobi iskoristite dekorativno svjetlo za stvaranje intimne atmosfere i omogućavanje lakšeg kretanja po noći. Koristite svijećice, orijentacijsko svjetlo slagob intenziteta, osvjetljenu sliku ili uzglavlje kreveta, dekorativnu svjetiljku ili svjetlosni vijenac. LED svjetlo koje služi kao orijentacijsko svjetlo možete postaviti blizu poda i to na visinu od 20 do 30 cm.

U kupaonici vam dekorativno svjetlo može poslužiti za stvaranje opuštajuće atmosfere, Osvijetlite namještaj, stopnu oblogu ili kadu. LED diode možete lagano učvrstiti u fuge pločica. Četiri LED svjetla hladno bijele boje možete kupiti za otprilike 360 kuna. Izabrano svjetlo treba imati kućište IP66 koje je vodootporno.

Koristite li žarulje na daljinsko upravljanje? Savjetujte ostale čitatelje na što trebaju obratiti pažnju.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like