Home Ideje za vrt BOŽIĆNA DEKORACIJA VRTA – KAKO JU NAPRAVITI?

BOŽIĆNA DEKORACIJA VRTA – KAKO JU NAPRAVITI?

by blog.zondo.hr

Oduševite božićnom dekoracijom ne samo sebe, već svakog tko prošeta Vašim vrtom, bilo po mraku ili svijetlu. Međutim, imajte na umu da su svjetleći ukrasi za vrt relativno skupi. Također, pazite da ne pretjerate s ukrasima. Za to postoje stručnjaci, pogotovo u Americi, gdje se od božićnih svjetlećih ukrasa polako ne može vidjeti sama kuća. Također, to nekad može sličiti na cirkus u vrtu.

Kako ćete osigurati sigurno funkcioniranje božićnih ukrasa?

Na svim proizvodima proizvođač mora navesti radi li se o unutarnjoj ili vanjskoj rasvjeti, naziv proizvođača i dobavljača za hrvatsko tržište, podatke o vrsti proizvoda, duljini lampica, snazi, naponu i električnoj zaštiti. U Europskoj uniji bi proizvodi također trebali nositi CE oznaku, što znači da je proizvod u skladu sa zahtjevima vladinog propisa i zadovoljava obavezne tehničke standarde. Za svaki proizvoda treba navesti i vrijednost pokrića, tzv. IP. Za vanjsku rasvjetu uvijek odaberite IP44.

Rasvjetu spojite na zaštićene utičnice u vrtu ili vanjske produžene kabele spojene na kuću ili garažu. U tom slučaju je lakše ukrasiti samo neposrednu blizinu kuće.

Prije uporabe novih ili starih lampica provjerite ima li nekakvih oštećenja. Žarulje se ne smiju slomiti, niti žice smiju provirivati iz lampica. Također,  provjerite radi li automatski prekidač za svijetlo u boji. Ukoliko bi zasvijetlile samo neke žarulje, moglo bi doći do pregrijavanja.  Po potrebi zamijenite oštećene žarulje.

Kako rukovati sa svjetlećim lampicama:

  • Lampice kupujte samo od poznatih proizvođača i trgovina.
  • Nikad ne koristite unutarnje lampice na otvorenom.
  • Ostavite da svijetli samo ako ste u njihovoj blizini.
  • Redovito provjeravajte žarulje i odmah zamijenite neispravne.
  • Ne vješajte ukrase na vodilicu lampica.
  • Nakon praznika lampice spremite na suho mjesto kako biste spriječili oksidaciju kontakata žarulja.

Koje ukrase možete kupiti u trgovinama?

U trgovinama možete pronaći LED božićne lampice koje možete koristi za ukrašavanje drveća u vrtu. Za ukrašavanje zgrada vrlo su popularne LED božićne kapljice i zavjese. Od ostalih božićnih ukrasa za vanjsku uporabu možete koristiti i svjetlosne kabele (crijeva), LED snijeg i svjetleće božićne motive. U trgovinama također možete kupiti i razne svijetleće skulpture.

Ni sa čim ne treba pretjerivati

Prilikom ukrašavanja vanjštine obratite pažnju na pravilno maskiranje svih kabela. Noću se ne vide ali, danju kvare dojam lijepo uređenog vrta. Rjeđe znači više, pa bolje koristite svijetle ukrase u jednoj boji. Na ulazu možete postaviti svjetiljku s upaljenom svijećom ili imitaciju svijeće s LED svjetlom.

Natječete li se sa svojim susjedima u dekoriranju božićnog vrta? Koji će ukras zajamčeno zadiviti?

Sviđa li Vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 😊

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like