Home Ideje za vrtDekoracije i dodatci za dom :) IZRADITE PRIJENOSNI HLADNJAK ZA VRT ILI BALKON

IZRADITE PRIJENOSNI HLADNJAK ZA VRT ILI BALKON

by blog.zondo.hr

Ljetni mjeseci su najbolje doba za vrtna druženja, roštilj ili jednostavno uživanje u životu. Osim raznih slastica i delikatesa, u ljetnim mjesecima trebamo paziti na dovoljan unos vode. Stručnjaci savjetuju unos od 2,5 do 3 litre tekućine dnevno. Savršena su ohlađena pića, ali dok se zabavljate u vrtu s prijateljima, ide li vam se stalno u kuhinju do hladnjaka?

Izradite prijenosni hladnjak za vrt ili balkon

Ako mislimo na pivo, naravno najjednostavnije je imati vlastiti prijenosni hladnjak. Ako želite da bude kvalitetniji, morat ćete izdvojiti pozamašnu svotu novaca. Ipak postoji i jeftinije rješenje. Iskoristite obični prijenosni plastični hladnjak i pretvorite ga u varijantu za vrt ili balkon.

Jednostavnom montažom i konstrukcijom dobit ćete prijenosni hladnjak za pivo uz koji ćete trebati i struju. Radi na principu hlađenja dvije namotane bakrene spirale vodom ohlađenom iz prethodno smrznutih PET boca. Za takav hladnjak ćete izdvojiti otprilike 450 kuna. Pivo i drugi napitci bit će nadohvat ruke, a hladnjak će raditi bez buke i nepotrebnih kablova.

Obični prijenosni hladnjak možete kupiti u većini trgovina vrtnim namještajem. U njemu trebate izbušiti otvor promjera 10 mm iz kojeg će se točiti pivo. (1) Nasuprot njemu izbušite otvor prema slavini koju imate. (2) Od bakrene cijevi 10 x 1 dužine 8 m namotajte dvije spirale. (3) Kao “sidro” upotrijebite plastičnu cijev DN 100. Bakrena cijev mora biti rashladna kako bi se mogla bez problema savinuti.

Označite bakrenu cijev u sredini kako bi obje spirale imale jednak broj navoja. (4) Slavinu spojite s cijevi pomoću crijeva, a isto to napravite i kod ulaza. (5) Zatim u izrađene spirale postavite smrznute PET boce, napunite cijeli hladnjak vodom i možete točiti pivo i u dnevnom boravku. (6) Konstrukcija je jeftina, brza, a vrućina vam više neće biti problem.

Izradite rustikalni hladnjak od popularnih drvenih paleta

Prema trendovima iz inozemstva izradite rustikalni hladnjak od već poznatog materijala – drvenih paleta. Trebat ćete metar, olovku, čekić, bušilicu, PVC spojnice, ravni odvijač, kliješta, crijevo ¾,, vijke i matice. Izaberite 5-8 paleta koje su u dobrom stanju, polijte ih vodom i zatim izvadite sve stare čavle.

Iz kupljenog prijenosnog hladanjaka uklonite svu opremu. Pažljivo izmjerite materijal i počnite s izradom nogu i okvira budućeg hladnjaka. Pilom odrežite letvice od paleta na oba kraja, zatim izrežite 8 lamela od paleta i načinite od njih noge. Zatim ih uz pomoć ljepila za drvo i vijaka pričvrstite za okvir pod kutom od 90 stupnjeva. Bočne i stražnje lamele pričvrstite jednu uz drugu tako da podsjećaju na žaluzije. Djelo svojih ruku možete prelakirati ili obojiti.

Napitci će biti ohlađeni, ali što će vama pomoći protiv vrućine? Namontirajte si suncobran, sjenicu, pergolu ili vrtni šator s raspršivačima. Tako ćete ohladiti i vanjske prostore, naprimjer terasu, vrt ili balkon, i to za 10°C. Možda ste se već susreli s tako hlađenim terasama restorana. Možete i vi imati takvu terasu za otprilike 200 kuna. Funkciju raspršivanja imaju i mnogi vrtni tuševi. Za takav tuš sa setom za raspršivanje izdvojit ćete oko 80 kuna.

Provodite li ljetne vrućine na terasi ili u vrtu s ohlađenim napitkom koji ste izvukli iz prijenosnog hladnjaka koji ste sami izradili? Napišite nam u komentar ispod članka kako ste dobili inspiraciju i savjetujte ostale čitatelje.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like