Home Inpiracije za kuhinju i blagovaonicu KAKO IZABRATI KUHINJSKI SUDOPER

KAKO IZABRATI KUHINJSKI SUDOPER

by blog.zondo.hr

Osnova svake kuhinje su kuhinjski elementi i kvalitetan sudoper. Čak iako mnoge današnje kuhinje imaju perilicu za posuđe, sudoper je ipak nužno imati. S estetičnog i praktičnog stajališta važno je od kakvog će materijala biti sudoper.

Materijal sudopera

Najčešće se susrećemo sa sudoperima od nehrđajućeg čelika koji mogu imati različite površinske obrade. Nehrđajući čelik je omiljen i zbog toga što se na njemu ne talože bakterije i nečistoće, otporan je i bojom pristaje uz bilo koju kuhinju. Keramički sudoperi su klasični, elegantni i nezahtjevni za održavanje. Keramika je otporna na kemikalije, a oštetiti ju može samo silni udarac.

Granitni sudoperi dolaze u mnogo boja, a otporni su na visoke i niske temperature, kao i na bakterije i plijesan. Ako želite nešto moderno i luksuzno, onda je to stakleni sudoper. Kako se radi o neporoznom materijalu, na njemu se neće nakupljati nečistoće i bakterije, te se lako održava. U svakom slučaju isplati se kupiti kvalitetan sudoper koji se neće oštetiti prilikom mehaničkog udarca.

Vrste sudopera

Kakvu vrstu sudopera odabrati ovisi o veličini kuhinje, vašim potrebama i smještaja sudopera. Jednostavni sudoperi s jednim koritom savršeni su za manje kuhinje. Koriste se u i slučaju da koristite perilicu za posuđe, a sudoper koristite za povremeno pranje posuđa ili u njego isprirete posuđe i slično. Dvostruki sudoperi prikladni su za višečlane obitelji koje imaju više prljavog posuđa ili kućanstva u kojima se posuđe pere ručno. Idealna dubina za sudopere je cca 20 cm.

Ako vam najviše odgovara postavljanje sudopera u kut, tada je pravo rješenje kutni sudoper. Sve vrste mogu imati površinu za sušenje posuđa. Takva površina je praktična ako posuđe perete ručno i kada vam dimenzije vaše kuhinje to dopuštaju. Osim toga, sudoperi mogu imati i manje korito koje je savršeno za pranje voća i povrća.

Montaža sudopera

Sudoperi se razlikuju i prema tome na koji se način postavljaju. Najčešće su postavljeni na ploču kuhinjskog bloka. Rub sudopera je vrlo blizu iznad ploče i potrebno je voditi računa da ne dođe do istjecanja vode, jer bi se ploča od iverice mogla izobličiti zbog vlage. Nadalje, postoji i opasnost od stvaranja plijesni. Druga mogućnost je montaža ispod ploče, gdje se sudoper spaja s pločom. Takva vrsta montaže se koristi kod vodootpornih ploča.

Praktičan je i cijelopovršinski sudoper koji zamjenjuje dio radne ploče. Koju god vrstu sudopera odabrali, trebali biste ju uskladiti i sa slavinom. Ovisi i gdje će biti smještena, koliko će biti velika i kakav će imati dizajn.

Od kakvog je materijala vaš sudoper? Imate li sudoper s cjedilom i koritom?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like