Home Ideje za vrtDekoracije i dodatci za dom :) ZANIMLJIVI SAVJETI KAKO ISKORISTITI STAKLENKE

ZANIMLJIVI SAVJETI KAKO ISKORISTITI STAKLENKE

by blog.zondo.hr

Staklenke su sastavni dio naših kuhinja. U njima čuvamo sve vrste namirnica. Domaćice spremaju staklenke od krastavaca ili džemova za ponovnu upotrebu, ali što s njima ako ne konzervirate hranu? Možete ih baciti u stakleni otpad, ali bolja ideja je iskoristiti ih za izradu originalne dekoracije.

Ne bacajte staklenke zanimljivog oblika, boja ili one s natpisima

Ne bacajte staklenke zanimljivog oblika. Radije ih iskoristitite za spremanje sipkih namirnica poput čajeva, sušenih gljiva i bilja. Pronađite im mjesto u kuhinji, ali i u vrtu ili dnevnom boravku. Zajedno sa šarenim sadržajem može biti originalna dekoracija, ali može poslužiti i kao unikatan poklon. Pogledajte u videu:

Najjednostavnije je prebojiti staklenku vodootpornom bojom. Izradite vlastitu vazu za cvijeće. Jednaku svrhu će imati i čaša koju ćete omotati šarenim filcom i zalijepiti pištoljem za vruće lijepljenje. Okolo grla privežite vrpcu na koju ćete naslagati perlice.

Prije dekoriranja dobro operite čaše i uklonite ljepilo od etiketa. Na terasi ili u vrtu dobro će vam doći stakleni lampion na koji ćete zalijepiti staklene kamenčiće. Imate li školjke s godišnjeg odmora ili druge suvenire? Iskoristite ih na drugačiji način tako da vam stalno budu pred očima.

U trenu oka možete imati lijepu vazicu. Možete ju ukrasiti perlicama, različitim bojama, vrpcom koju ćete zalijepiti u spiralu i sl. Isto tako možete izraditi i čašu za pribor za roštiljanje.

Potrošili ste tekući sapun, a pumpica je nakon upotrebe i dalje funkcionalna? Izradite svoj spremnik za zapun. U poklopcu izbušite rupu i umetnite pumpicu unutra. Staklenku obojite raznim vodootpornim ukrasima ili vrpcama.

Manje staklenke koristite za sladoled ili voćne salate

Vrlo često u kuhinji koristite manje staklenke za sladoled ili voćne salate. Napunite ih svježim voćem, pudingom s piškotama ili u njima pecite mini slastice. Na vrtnoj zabavi ih napunite osvježavajućim sokovima ili domaćom limunadom, a možete u njih staviti i svijeće i tako stvoriti ugodnu atmosferu.

Staklenke će vam pomoći u pripremi sve omiljenije poslastice koju sve češće možete naći na sajmovima – trdelnika. Prvo izradite meko tijesto od potrebnih sirovina i kvasca, ostavite ga barem pola sata na toplom mjestu. Od tijesta razvaljajte tanku koru, narežite ju na trakice i njima oblažite staklenke. Pecite oko 8 minuta na 180 °C.

Namirnice potrebne za pripremu trdelnika

  • 42 g kvasca, žlica toplog mlijeka i malo šećera
  • 500 g poluoštrog brašna, 80 g masti, 2 jaja, 250 ml mlijeka, 3 žlice šećera
  • za omotavanje cimetni šećer i ulje ili jaja

U staklenki čak možete napraviti i kiseli kupus. Za manju glavicu će biti dovoljne dvije staklenke od 0,7 l. Kupus narežite, promiješajte u omjeru 20 g soli za kilogram kupusa, dodajte malo kima i narezan luk. Natiskajte kupus u staklenke, zatvorite poklopcem i pustite kisnuti na 20 °C. Poklopci će se nadići, ali neće ekspolodirati. Plin i sok će lagano nestajati. Kupus će biti spreman za par dana ili tjedana, ovisno o temperaturi.

Posegnite za kompotom kada radite hladni ili topli desert, želite ohladiti piće ili pripremate užinu. Iskoristite to da sve izgleda ljepše u lijepo ukrašenoj staklenki. I možemo reći, vrlo moderno.

Ako vam se sviđaju naši savjeti, inspirirajte se i obucite svoje staklenke u novo ruho. To je zabava za vas i vašu djecu. Zajednički trenutci će vas više povezati.

Imate u ostavi staklenke i ne znate kamo s njima? Napišite nam u komentar kako ćete ih iskoristiti i odakle vam inspiracija.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like