Home Kako održavati namještaj ČIŠĆENJE TAPECIRANOG NAMJEŠTAJA NIJE NIKAKAV PROBLEM!

ČIŠĆENJE TAPECIRANOG NAMJEŠTAJA NIJE NIKAKAV PROBLEM!

by blog.zondo.hr

Tapeciran namještaj je dio većine domaćinstava nebitno radi li se o kauču ili fotelji. Omiljeni su i tapecirani kreveti, stolice, klupe, ali i noćni stolići. O takvom se namještaju treba brinuti uvažavajući materijal od kojeg je presvlaka. Znate li kako učinkovito očistiti eko-kožu, tekstil ili pravu kožu?

Tapeciran kauč s 5 malih jastuka. Mogućnost razvlačenja za povremeno spavanje.
Kutna garnitura Emalla (D)




Sadržaj:

1.1. Tekstilna presvlaka

1.2. Presvlaka od kože i eko-kože

1.3. Što u slučaju tvrdokornih mrlja?

1.1. Tekstilna presvlaka

Na tržištu možete naći bezbroj tekstilnih presvlaka, pregršt boja i uzoraka. Kauči, fotelje, ali i uzglavlja kreveta često imaju presvlaku od mikrovlakana, ugodnu na dodir. Takav materijal odlično izgleda i podsjeća na brušenu kožu. Ako želite očistiti takav namještaj, obično će vam biti dovoljni čista voda ili sapunica i krpa. Presvlake otporne na nečistoće su izrađene od kombinacije pamuka i poliestera (tzv. mikropliš). Namještaj s takvim presvlakama nije uobičajen, ali vrijedi svake kune, jer je otporan na ogrebotine i lako se čisti, i to najbolje s vlažnom krpom.

Visoki tapeciran krevet Boxspring na vrhu ima nadmadrac debljine 4 cm. Prostoru za odlaganje se pristupa sa strane. Donji madrac je od bonell opruga, a podnica je od lamela.
Bračni krevet Boxspring 140×200 cm Karum(s podnicom i madracem) (tamno siva)

Trebali biste izbjegavati obične pamučne presvlake koje se lako zaprljaju i teško čiste. Ako imate malu djecu ili kućne ljubimce, odaberite presvlake koje se mogu skinuti i oprati. Dobar izbor su materijali koji su otporni na upijanje tekućine. Za njihovo održavanje vam je dovoljna samo suha krpa. Prilikom čišćenja je najbolje pridržavati se uputa od proizvođača.

Tapeciran noćni stolić uklopit će se u svaku spavaću sobu
Noćni stolić Cruinn




Tekstilne presvlake je potrebno usisivati, jer nakupljaju prašinu. Barem jednom tjedno trebate usisati kauč ili fotelju. Možete koristiti i usisivač s opcijom za mokro usisavanje. Trebali biste izbjegavati kemijska sredstva i često intenzivno četkanje. Tako možete nepovratno oštetiti tkaninu koja može promijeniti svoju nijansu. Ako namještaj ima po sebi mrlje od vina, kave i sl., koristite sredstva namijenjena tkanini od koje je namještaj izrađen. U slučaju da vam ne pođe za rukom uklanjanje mrlja, najbolje je obratiti se porfesionalcu.

Fotelja za odmor s visokim naslonom za leđa (70 cm) i naslonima za ruke. Sjedište je ispunjeno PUR pjenom. Fotelja je na drvenim nogama. Tapeciran gornji dio
Fotelja Charlie crvena




1.2. Presvlaka od kože i eko-kože

Namještaj od prave kože djeluje elegantno i luksuzno. Naravno da je takav namještaj i skuplji. Koža ne upija tekućinu tako brzo kao drugi materijali, stoga imate par minuta prednosti za intervenciju. Osnova je redovito održavanje kože i to svakih 6 mjeseci. Zahvaljujući tome će vaš kožni namještaj biti kao nov, ali produžit ćete i njegovu životnost. Za čišćenje je dovoljno koristiti vlažnu krpu i sapunicu. Kada kožu čistite vlažnom krpom, trebali biste ponoviti radnju održavanja. Koristite sredstva namijenjena isključivo za njegu kože. S kože trebate redovito brisati prašinu. Ako ne znate kako očistiti mrlje na koži, radije se obratite profesionalcu. Profesionalno čišćenje zahtijeva brušena koža, jer je osjetljivija i proces je zahtjevniji. Održavanje takve kože možete savladati sami.

Održavanje i čišćenje eko-kože slično je kao i kod kože. Važno je njegovati namještaj i koristiti nježna sredstva za čišćenje. Možete koristiti vlažne krpe namijenjene za čišćenje eko-kože ili obične vlažne maramice za djecu. U slučaju eko-kože i prave kože trebate obratiti pažnju na mrlje od odjeće. Najveći rizik predstavljaju traperice i odjeća koja pušta boju kada je mokra ili vlažna. Takve mrlje se vrlo teško uklanjaju, pogotovo ako se radi o presvlakama svijetlih tonova.

Originalan tapeciran blagovaonski stolac je prošiven tkaninom i eko-kožom. Noge su kromirane.
Blagovaonska stolica Santa new (bež + krom)




1.3. Što u slučaju tvrdokornih mrlja?

Mrlje od crnog vina, kave ili zalijepljena žvakača mogu doista ići na živce. Srećom imamo nekoliko recepta kako ih ukloniti. Kada želite ukloniti mrlje od crnog vina, možete koristiti bijelo vino. Bijelo vino će ga razrijediti, a zatim ćete mrlju lako ukolniti vodom. Provjereni odstranjivač crnog vina je i sol. Utrljajte sol u mrlju i nakon otprilike pola sata obrišite obrusom.

Sol može očistiti i svježe mrlje od kave. Ako se radi o stvrdnutoj mrlji, koristite sapunicu i nježnu četku. Zalijepljena žvakača? Nemojte se nervirati. Možete ju ukloniti tako da na žvakaču prislonite led. Mrlju zatim možete očistiti sapunicom.

Imate li tapeciran kauč, fotelju ili krevet? Od kojeg materijala?

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

  • PC stolić. Komad namještaja bez kojeg se ne može zamisliti ured.
  • Uredski setovi   . Ukoliko imate prostor opremite cijeli svoj ured komadima namještaja iz iste serije.
  • Uredske fotelje   . Uredske stolice   . Konferencijske stolice   . Podesiva uredska stolica ili fotelja trebala bi biti nešto što se podrazumijeva u Vašoj radnoj sobi.
  • Komoda   .Svaki dodatni prostor za pohranu je plus.
  • Ormari   .Idealna pomoć za slaganje odjeće i modnih dodataka
  • Tepih   . Daje toplinu vašem domu ili stanu
  • Polica   . Praktičan pomoćnik za odlaganje stvari.
  • Regali   . Regali prije svega s policama najbolje su rješenje za ured za odlaganje stvari i knjiga.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like