Home Ideje za vrt PLANIRATE IMATI BAZEN U VRTU? OVO NE MOŽETE IZBJEĆI!

PLANIRATE IMATI BAZEN U VRTU? OVO NE MOŽETE IZBJEĆI!

by blog.zondo.hr

Udoban dom, prekrasan vrt i bazen s bistom vodom. Nije li to lijepa predodžba? Ako imate kuću s vrtom i razmišljate o bazenu, trebali biste znati što vas čeka. Bazen donosi puno sreće, ali i neke brige oko održavanja. Na što biste trebali biti spremni?

Kakve su vaše mogućnosti

Najrašireniji i najpovoljniji su bazeni na napuhavanje ili nadzemni montažni bazeni. Ti bazeni su prenosivi, nisu prostorno zahtjevni, a preko zime ih možete jednostavno složiti i odložiti. I održavanje je u tom slučaju jednostavnije nego kod ukopanih betonskih bazena. Bazeni na napuhavanje i montažni bazeni mogu imati različitu dubinu i promjer. Mogu se smjestiti i u mali vrt. Ipak njihova životnost je ograničena te vam ne omogućuju plivanje kao u ukopanom bazenu od nekoliko metara.

Ukopani bazeni su obično pravokutnog oblika, a može se raditi o armirano-betonskim ili čeličnim kalupima koji se jednostavno postave u zemlju. Bazen može imati keramičke pločice ili se može izraditi od keramičkog praha. Naravno moguće je izaditi bazen atipičnog oblika koji najviše odgovara vašem prostoru.

Nadzemni bazeni

Bazen na napuhavanje je najjeftinije riješenje koje će vas služiti barem nekoliko ljetnih sezona. Najveći rizik je što se može probušiti, jer guma nije toliko jaka za izdržavanje svih opasnosti iz vrta. Baš zato je dobro ispod bazena postaviti podmetač koji će štititi dno. Prednost je brzo napuhavanje i ispuštanje vode, ali i to što je mekan i bezopasan za djecu.

Kod plastičnog montažnog bazena je nedostatak također životnost, jer se plastika može lako potrgati, ali ju je moguće zamijeniti. Metalna konstrukcija bi trebala izdržati oko 10 godina. Ako se odlučite za takav bazen, radije investirajte u kvalitetniji model od čvršćih materijala s dužim rokom trajanja. Prednost takvog bazena je i to što ga preko zime ne morate spremati, jer montaža nije najjednostavnija. Dovoljno je ispustiti vodu i prekriti ga. Važno je da bazen bude na potpuno ravnoj površini bez kamenčića ili nečistoća kako se ne bi oštetio.

Ukopani bazeni

Ukopani bazeni su naravno financijski skuplji, pogotovo ako želite imati natkriveni bazen u kojem možete uživati i izvan sezone. Zahtjevnija će biti i priprema terena, ali bit ćete nagrađeni dugotrajnim i luksuznim bazenom u kojem ćete uživati preko ljeta i u jesen ili proljeće ako je natkriven ili grijan. Ukopani bazeni su najčešće silikonski, kompozitni, od staklo-plastike, a oni kvalitetniji su od keramike i armiranog betona. Materijali se razlikuju cijenom, ali i rokom trajanja. Svaki bazen zahtijeva redovito održavanje i brigu.

Za postavljanje montažnog bazena najbolje je obratiti se profesionalcima koji će se pobrinuti za bezbolnu realizaciju i bezbrižno kasnije uživanje. Svakako nemojte odlučivati na temelju cijene, već radije potražite recenzije i preporuke, što u današnje vrijeme nije nikakav problem. Ozbiljna i iskusna tvrtka sigurno neće planirati naslijepo, već će htjeti vidjeti i vaš vrt.

Sam bazen će vas koštati od 3 do 4 tisuće eura za akrilni, a do 25 tisuća za antikorozivni. Doista je velik raspon cijena, ali možete u vrtu imati bazen u okviru vaših financijskih mogućnosti. U cijenu bazena treba uključiti i dodatke i opremu, rad na terenu i cijenu radova samog postavljanja bazena.

Oprema i održavanje

Bazen je teško održavati bez opreme, a pogotovo ukopane bazene koji trebaju filter, pumpu, ispušni ventil, ljestve, eventualno rasvjetu, usisivač za bazen, grijanje, solarno grijanje i protustrujne mlaznice. Osim filtracije, trebat ćete i kemijske pripravke za dezinfekciju i održavanje vode, inače bi mogla postati štetna i opasna za zdravlje. Za svaki bazen je nužno imati mrežicu za čišćenje, a dobro je imati i zaštitnu navlaku za prekrivanje bazena kada ga ne koristite. Za savršen ljetni ugođaj pobrinut će se, osim sunca i lijepog vremena, i vrtni namještaj i udobna ležaljka za ljenčarenje uz bazen.

Imate li bazen na napuhavanje ili ukopan bazen u vrtu? Ili tek razmišljate o postavljanju bazena?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like