Home Različiti stilovi i dizajn KUHAJTE S UŽITKOM U DOBRO ORGANIZIRANOJ KUHINJI

KUHAJTE S UŽITKOM U DOBRO ORGANIZIRANOJ KUHINJI

by blog.zondo.hr

Imati lijepu i čistu kuhinju je svakako plus, ali ako nije dobro organizirana nikada neće biti baš onakva kakva treba biti. Naravno da svakome odgovara nešto drugo, ali nekoliko korisnih svajeta može dobro doći i iskusnoj domaćici. U dobro organiziranoj kuhinji s užitkom ćete pripremati obiteljske ručke i romantične večere.

Prvo planirajte, a potom djelujte

S planiranjem je najbolje početi na vrijeme kada birate i opremate kuhinju. Važno je znati kako će kuhinja biti organizirana, gdje će biti hladnjak, perilica posuđa, toster, aparat za kavu i drugi kuhinjski aparati, a naravno i to gdje imate utičnice, odvod vode i koš za smeće. Ormarići i ladice u kuhinji možete dodatno razmjestiti, a ako imate dovoljno prostora možete i dokupiti neki prostor za odlaganje.

Kada već imate organiziranu kuhinju, ali želite ju ponovno organizirati, razmislite što bi za vas bilo najpraktičnije. Što vam najviše smeta kada kuhate i pečete? Tražite li po ladicama kuhinjski pribor ili vam dugo treba da se dočepate potrebnih sastojaka? Ako znate prepoznati u čemu je problem, lakše ćete ga riješiti.

Radije ormarići nego ladice

Donji dio kuhinje trebale bi činiti kuhinjske ladice koje su praktičnije od ormarića. U njima ćete imati bolji pregled na namirnice, lonce i ostale kuhinjske dodatke. Osim toga, ladice možete dopuniti različitim organizatorima. Ormarići se jednostavno ne mogu izvući van i često se događa da morate izvaditi nekoliko stvari da dođete do toga što zaista trebate. Gornji ormarići su praktični za odlaganje posuđa, začina i drugih sastojaka.

Otvorene ili zatvorene police?

S ovom dilemom se susrećemo u svakoj kuhinji. Otvorene police su odlične jer imate bolju preglednost. Istovremeno imate lakši pristup namirnicama i ostalim predmetima. S druge strane, predmeti koje na njima držite mogu se lakše zaprljati uljem, nego kad su u zatvorenim policama. Ipak, taj izbor ostavljamo vama, čak iako više plusova imaju otvorene police. Slično je i kada odlučujete hoćete li kutlače, lopatice i ostali kuhinjski pribor držati u ladicama ili objesiti iznad radne ploče. U ladicama su zaštićeni od masnoće i prašine, ali zbog sustava vješanja ih uvijek možete imati pri ruci.

Najvažnija je praktičnost

Kuhinja bi trebala biti funkcionalna i praktična. Radna ploča treba biti pored sudopera kako biste odmah mogli odložiti prljavo posuđe. Svejedno je pečete li pizzu ili palačnike, sigurno ne želite stvrdnuto tijesto na posuđu. Odmah uz sudoper treba biti perilica posuđa kako ne biste morali proći cijelu kuhinju s prljavim posuđem. Blizu perilice posuđa ne bi trebali biti ormarići s čistim posuđem.

Prilikom kuhanja dobro je imati pri ruci kutlače, hvataljke, špatule i začine, stoga ih je dobre odložiti blizu štednjaka. Stvari koje najčešće upotrebljavate bi trebali imati uz sebe. Ali to ne znači da oko sebe morate imati kaos ili da sve trebate odložiti u jedan ormarić. Stvari koje rijetko koristite možete odložiti u stražnji dio ormarića. Čim više vremena provodite u kuhinji, tim ćete više nedostataka ukloniti.

Kako organiziranu kuhinju imate vi? Davate li prednost otvorenim ili zatvorenim policama?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like