Home Različiti stilovi i dizajn SPRIJEČITE DJEČJE OZLJEDE U DOMAĆINSTVU

SPRIJEČITE DJEČJE OZLJEDE U DOMAĆINSTVU

by blog.zondo.hr

Dom je mjesto na kojem se osjećamo ugodno i sigurno. S malom djecom je ipak malo drugačije kada govorimo o sigurnosti. Na kraju krajeva barem 1/4 svih dječjih ozljeda nastane upravo u domaćinstvu. Ako imate dijete koje tek otkriva svijet oko sebe, trebate minimalizirati opasnosti koje vrebaju u kući i vrtu.

Stavite se u kožu djeteta

Razmišljate kako utvrditi što je sve u dosegu djece i kako to ukloniti? Najbolje je staviti se u kožu djeteta i pogledati kuću i vrt iz njegove perspektive. To znači da vrt i kuću morate prehodati četvronoške. Možda ćete se iznenaditi što sve predstavlja opasnost za vaše dijete.

Na što obratiti najviše pažnje

Do ozljeda najčešće dolazi u kuhinji, kupaonici i vrtu. Kuhinju, kupaonicu i cijelu kuću je za početak dobro opremiti dječjim osiguračima za djecu koje možete kupiti u trgovinama s opremom za djecu. Zatim se možete posvetiti drugim opasnostima poput štednjaka i kuhinjskih aparata.

Velika opasnost su i prozori, a to pogotovo ako stanujete u zgradi. Dovoljno je samo nekoliko trenutaka nepažnje i dijete može samo otvoriti prozor. Pad s visine može imati smrtonosne posljedice. To možete spriječiti osiguračem za prozore i vrata. Vaš mali vragolan ih neće moći otvoriti i stan će biti sigurniji. Ali naravno da svi osigurači na svijetu ne mogu zamijeniti brigu i pozornost roditelja.

Osiguračima opremite i kuhinjske i kupaonske ormariće i ladice, jer viljuške, noževi, tanjuri, sredstva za pranje rublja i kozmetika nemaju što raditi u dosegu djece. Dijete može sasvim slučajno otvoriti ormarić ili ladicu dok npr. uči hodati. Budući da rado istražuju i kušaju nepoznate stvari, do problema može doći vrlo brzo. Doista je dovoljna sekunda nepažnje. Osiguračima za djecu osigurajte i električne utičnice.

Nekoliko savjeta za kraj

Ako imate dijete, sigurno vas je bezbroj puta iznenadilo što sve može izmisliti, ali i na koje se sve načine može ozlijediti. Sigurno će vam dobro doći par provjerenih savjeta kako ga zaštititi:

  • ako imate staklena vrata na terasi ili balkonu, ukrasite ih naljepnicama za staklo kako bi ih dijete primjetilo
  • ključeve uvijek izvadite iz ključanice, čaki i kada su vrata zaključana
  • koš za smeće radije spremite u ormarić
  • kada je dijete prisutno dok kuhate, radije koristite stražnje plamenike, a tave i lonce ne ostavljajte na rubu štednjaka ili kuhinjske radne ploče
  • stavite šibice, upaljače, sredstva za čišćenje, kozmetiku, plastične vrećice, hranu za životinje i sl. izvan dosega djece
  • ako u vrtu imate bazen ili jezerce, prekrijte ga ili ogradite
  • nemojte saditi cvijeće koje može biti otrovno
  • posvetite djeci dovoljno pozornosti

Kako spriječavate dječje ozljede u domaćinstvu? Koristite li osigurače ili neke druge korisne trikove i pomagala?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like