Home Kako održavati namještaj KAKO ODRŽAVATI NAMJEŠTAJ OD PUNOG DRVA

KAKO ODRŽAVATI NAMJEŠTAJ OD PUNOG DRVA

by blog.zondo.hr

Namještaj izrađen od čistog drva prekrasan je i originalan, ugodno miriše i njegova je trajnost neosporna prednost. Primjerice, kreveti izrađeni od bukve imaju vijek trajanja od otprilike 15 do 20 godina, dok se kod kreveta od hrastovine može govoriti o još većem broju – oko 25 do 35 godina.

Sadržaj:

1.1. Idealna vlažnost zraka

1.2. Brisanje i poliranje

1.3. Vrste površinskih obrada

1.4. Ups, ogrebotina…!

Iako se inicijalni trošak kupnje ovakvog namještaja može činiti višim, kvaliteta i dugotrajnost ovog namještaja višestruko će Vam se vratiti.

Kako bi takav namještaj zadržao svoja svojstva i kvalitete, ali i lijep izgled, potrebno je znati njegovati ga. Pročitajte sljedeće ušute i vidjet ćete da pridržavanje ovih savjeta ipak neće biti tako teško i dugotrajno. 🙂

Krevet od masiva dimenzija 200 x 180 cm za bračne parove koji teže za udobnošću i velikog prostora za spavanje
Bračni krevet Salvatore 200 x 180 cm

1.1. Idealna vlažnost zraka

Namještaj od drva treba određenu količinu vlage u zraku jer ima svojstvo upijanja vlage i skupljanja u suhom okruženju. Idealna vlažnost zraka je u rasponu od 40-60%, a temperatura zraka oko 20°C.

Budite oprezni kada stavljate mokre i vlažne predmete na namještaj, mogu ostaviti tragove na površini.

Priuštite si praktičan kvalitetan drveni stolić za kavu koji će uljepšati vaš dnevni boravak
Drveni stolić za kavu

1.2. Brisanje i poliranje

Za svakodnevnu njegu drvenog namještaja dovoljna je obična mekana krpa koju koristimo suhu ili blago vlažnu. Za veći sjaj i tretman možemo koristiti pripravak namijenjen drvenim površinama koji može imati i antistatička svojstva.

Ipak, uvijek se posavjetujte sa stručnim osobljem u trgovini koje će Vas savjetovati o pravim preparatima za obradu pojedine vrste drva. Prije samog nanošenja testirajte na manjem i manje vidljivom mjestu koliko drveni namještaj podnosi to sredstvo.

1.3. Vrste površinskih obrada

Čišćenje i njega masivnog namještaja također ovisi o njegovoj konačnoj površinskoj obradi.

Lakiranje ili završni premaz namještaja je najčešći od svih oblika. Takav namještaj čistite vlažnom krpom i razrijeđenim blagim deterdžentom za pranje posuđa ili posebnim pripravkom za lakirani namještaj.

Namještaj prekriven slojem voska nešto je teže održavati. Ipak, mlijeko Vam može pomoći jer također sadrži i vosak. Agresivna kemijska sredstva za čišćenje nisu prikladna jer bi mogla promijeniti boju ili oštetiti namještaj. Dobro je redovito nanositi tanki sloj voska na sušenje i čišćenje namještaja pamučnom krpom i ispolirati površinu nakon sušenja.

Nauljeni namještaj čistite svaka dva do tri mjeseca čistom krpom natopljenom uljem. Osim njege, namještaju ćete dati i temeljito čišćenje te ljepši, zdraviji izgled bez ogrebotina.

1.4. Ups, ogrebotina…!

Ako ste “uspjeli” napraviti sitne ogrebotine na površini drvenog namještaja, možete ih vrlo lako maskirati. Možete koristiti orah, pekan ili brazilski oraha, i njiem istrljahte ogrebotinu. Ulje koje se nalazi u orahu je veoma važno.

Ormar za garderobu izrađen od drva borovine. Praktičan i kvalitetan te se uklapa u interijer svake spavaće sobe.
Ormar za garderobu SF 121

Ako ima više ogrebotina ili su ogrebotine dublje, pokušajte posegnuti za voskom namijenjenim za popravak namještaja. Izrađuju se u različitim bojama i nijansama, stoga pokušajte odabrati najprikladniju. Ispunite ogrebotine voskom, zatim ih ostavite da se osuše i istrljajte mekom krpom.

Krevet Neoma dimenzija 200 x 140 cm prkatičan i kvalitetan za jednu osobu koja voli udobnost i veliki prostor prilikom spavanja
Bračni krevet Neoma 200 x 140 cm
Moderna fotelja za ljuljanje prikladna za vanjske i unutrašnje prostore.
Vrtna ljuljačka MO174

Želimo vam puno radosti s kvalitetnim drvenim namještajem!

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

  • Noćni ormarići. Noćni ormarić s policom ili ladicom pristaje uz svaki krevet ili kauč, pružajući prostor za pohranu vaših omiljenih dodataka.
  • Svjetiljka. Omogućuje stvaranje intimne atmosfere. Ako čitate knjigu prije spavanja ili gledate omiljenu seriju na TV-u, noćna lampa je vrlo korisna.
  • Komoda. Svaki dodatni prostor za pohranu je plus.
  • Deke i prekrivači za vaš krevet.
  • Ormari. Idealna pomoć za slaganje odjeće i modnih dodataka
  • Madrac. Najvažniji dio kreveta.
  • Podnica. Osim madraca također bitan dio kreveta za ugodan i miran san.

Sviđa li vam se ovaj članak? Podijelite sa svojim prijateljima 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like