Home Kako održavati namještaj STAKLO U INTERIJERU – GDJE GA SVE MOŽETE ISKORISTITI

STAKLO U INTERIJERU – GDJE GA SVE MOŽETE ISKORISTITI

by blog.zondo.hr

Staklo je višestran materijal čiju osnovu čini silicijev dioksid. Glavna sirovina za njegovu izradu je kvarcni pijesak koji se tali zajedno s ostalim sastojcima koji povećavaju konačna svojstva stakla. Vrlo je krhko i može se razbiti na oštre komade, ali te negativne osobine se mogu ograničiti i spriječiti dodavanjem drugih materijala ili toplinskom obradom.

Staklo se može slobodno formirati, brusiti, bojati i ukrašavati, te se zbog toga može iskoristiti u različitim sferama ljudskog života. Od stakla se radi namještaj, pločice, stube i ispuna prozora, vrata i vratašaca, kabine za tuširanje, kuhinjske radne ploče, rukohvati, a ponekad i podovi. Namještaj može biti u potpunosti staklen (najčešće su to stolići, vitrine i police, ali i blagovaonski stolovi), eventualno u kombinaciji s drugim materijalima, naprimjer s metalom ili drvom.

Staklo se nalazi unutar vitrine u vidu polica. Mogućnost kupnje rasvjete. Vitrina stoji na drvenim nogama.
Vitrina Heda REG1D1W

Sadržaj:

1.1. Stakleni interijer – lakoća i elegancija

1.2. Stakleni namještaj je siguran i lako se održava

1.1. Stakleni intreijer – lakoća i elegancija

Ono donosi lakoću i prozračnost u interijer, moderan i elegantan stil i dašak luksuza. Ako kuća ili stan imaju dovoljno prozora, staklo će poduprijeti i sačuvati dnevno svjetlo. Netko možda misle da je namještaj od stakla hladno i bezlično, drugima smeta što je prozirno. Na prozirnost stakla možete utjecati površinskom obradom, jer može biti prozirno, jetkano, pjeskareno, tiskano (digitalni tisak), gravirano ili u boji.

Za ispunu vrata bit će Vam dovoljno jednoslojno kaljeno staklo debljine 8 mm, ali ako želite u potpunosti staklena vrata, tada će biti prikladna debljina od 9 mm. Za pločice će vam biti dovoljno jednoslojno kaljeno staklo debljine 6 mm, a za potpuno staklenu pregradu ili zid računajte na laminirano kaljeno staklo debljine 10 mm. Za staklene podove ili stubište trebat ćete laminirano kaljeno staklo debljine 10,12 ili 16 mm.

Blagovaonski stol Shenna sa staklenom površinom daće eleganatan štih vašoj blagovaonici.
Blagovaonski stol Shenna 2 na razvlačenje

1.2. Stakleni namještaj je siguran i lako se održava

U interijeru se obično koriste glatka stakla (float), ali može biti i različitih oblika, odnosno u obliku staklenih betona koji postaju sve popularniji. Ako ste se bojali oštrih staklenih komada, koristite sigurnosna kaljena ili slojevita stakla. Kaljena stakla se neće razbiti na oštre komade, već na tupe male fragmente, dok se slojevita stakla razbijaju na fragmente koji su zalijepljeni na foliju. Sigurnosna stakla su i do tri puta otpornija na oštećenja, te imaju pet puta veću mehaničku otpornost, tako da ćete ih teško razbiti. Izdržat će i ljudsku težinu, eventualno veliko opterećenje.

Jedna od prednosti stakla je i njegovo održavanje. Potrebno ga je s vremena na vrijeme obrisati mekom krpom, eventualno ga ispolirati uz pomoć sredstva za čišćenje na bazi alkohola. Ako nešto izlijete na staklo, lako ćete ga obrisati. Staklo može imati i završni nano premaz koji će spriječiti ostavljanje tragove otisaka od ruke i prstiju. Pjeskareno ili mat staklo je malo teže za održavanje, ali čišćenje će opet olakšati nano premaz. Posebnim premazom možete utjecati i na to koliko će staklo biti hladno na dodir.

Sviđa li vam se staklo u interijeru? Napišite nam u komentar ispod članka!

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

  • Setovi za dnevni boravak. Set za dnevni boravak u modernom i klasičnom stilu, raznih boja i veličina pronađite kod nas.
  • TV stolići. Za ugodno večernje gledanje televizije postavite TV na pravo mjesto.
  • Komoda . Svaki dodatni prostor za pohranu je plus.
  • Polica. Praktičan pomoćnik za odlaganje stvari.
  • Regali . Odličan komad namještaja za odlaganje knjiga i sličnih stvari.
  • Ormari . Idealna pomoć za slaganje odjeće i modnih dodataka
  • Ormarići . Mali veliki pomoćnik za odlaganje stvari.
  • Vitrina . Lijepa staklena vitrina uljepšat će svaki dnevni boravak ili čak i kuhinju

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like