Home Kako održavati namještaj KAKO OČISTITI TEPIH DA IZGLEDA KAO NOV

KAKO OČISTITI TEPIH DA IZGLEDA KAO NOV

by blog.zondo.hr

Tepisi su još uvijek popularni i nije ni čudo, jer donose jedinstven dizajn i ugodan, topao osjećaj na našim stopalima. U usporedbi s podom ipak su nešto zahtjevniji za održavanje. Ako Vam se čini da je vaš tepih blago isprljan ili se na njemu pojavila mrlja od vina ili kave, ne očajavajte. Obje situacije mogu se spasiti bez kupnje novog tepiha.

Sadržaj:

1.1. Tepih treba redovito čistiti

1.2. Sucho i mokro čišćenje

1.3. Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

1.1. Tepih treba redovito čistiti

Kao i mnoge druge stvari u domu, tepih zahtijeva redovito održavanje, odn čišćenje. Redovito usisavanje je važno jer se prljavština i krhotine zaglave u tepihu i izjedu ga, što otežava čišćenje. Brisanje prašine s tepiha svakako ima veze s tim, čime se rješavate nataložene prašine. Naravno, način čišćenja ovisi i o materijalu tepiha, a treba obratiti pozornost i na podatke na etiketi ili pakiranju. Najteže se čiste čupavi tepisi, odnosno tepisi s dugom dlakom, koje je potrebno usisavati nekoliko puta tjedno.

Tepih Delany čupavi i zanimljiv za vaš dnevni boravak ili blagovaonicu
Tepih 80×150 cm Delany




1.2. Sucho i mokro čišćenje

Osim usisavanja potrebno je povremeno i suho ili mokro čišćenje. Za kemijsko čišćenje obično se koristi suha pjena ili sredstvo u prahu. Proizvod se nanosi na tepih za i ostavlja da djeluje prema uputama. Osim kupovnih proizvoda, za kemijsko čišćenje možete koristiti i popularnu kućnu sodu bikarbonu. Mokro čišćenje u praksi znači da se tepih čisti vodom s deterdžentom i četkom.

Kada prolijete vino, kavu ili drugu tekućinu po tepihu, prvo što biste trebali učiniti je posegnuti za papirnatim ubrusom i upiti tekućinu. Na primjer, kod crnog vina, koje ima jaku boju, pomoći će i malo vode, zahvaljujući kojoj će se vino razrijediti i tek onda isisati. Zatim možete koristiti sodu bikarbonu ili sol za uklanjanje mrlje. Mrlje od vina ili krvi uvijek koristite hladnom vodom. Čest problem su mrlje od hrane, koje ponekad ostavljaju i masne mrlje. Uklonite sve što se može ukloniti ili izgrebati s tepiha što je temeljitije moguće. Toplina djeluje na masnoću, pa pokrijte mrlju papirnatim ručnikom i zagrijte je fenom ili peglom kako bi se masnoća upila u ručnik.

Naravno, možete kupiti razna sredstva za uklanjanje mrlja, no obratite pažnju na njihov sastav i provjerite za koja su vlakna namijenjena. Ako kod kuće imate psa ili mačku, sigurno znate probleme s dlakom, a ponekad čak i s lokvicama. Životinjsku dlaku najbolje je usisati, a za to postoje i nastavci. Ocat se pokazao učinkovitim u uklanjanju mrlja od urina s tepiha. Samo ga razrijedite vodom i krpom očistite mrlju.

1.3. Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni

  • Kauč  ​​​​. Najbitniji komad namještaja u dnevnom boravku
  • Setovi za dnevni boravak  . Set za dnevni boravak u modernom i klasičnom stilu, raznih boja i veličina pronađite kod nas.
  • Stolić za kavu  . Bez stolića za kavu ne možemo niti zamisliti dnevni boravak.
  • Dnevni boravci  . Opremite svoj dnevni boravak namještajem iz iste linije namještaja.
  • TV stolići. Za ugodno večernje gledanje televizije postavite TV na pravo mjesto.
  • Vreće za sjedenje  . Dodatan prostor za sjedenje za Vas ili Vaše goste.
  • Komoda  . Svaki dodatni prostor za pohranu je plus.
  • Regali  . Odličan komad namještaja za odlaganje knjiga i sličnih stvari.
  • Ormari  . Idealna pomoć za slaganje odjeće i modnih dodataka
  • Ormarići  . Mali veliki pomoćnik za odlaganje stvari.
  • Vitrina  . Lijepa staklena vitrina uljepšat će svaki dnevni boravak ili čak i kuhinju.

Sviđa li vam se ovaj članak? Podijelite sa svojim prijateljima

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like