Home Kako održavati namještaj KAKO ODRŽAVATI KAUČ: DOVOLJNO JE SAMO NEKOLIKO PRAVILA!

KAKO ODRŽAVATI KAUČ: DOVOLJNO JE SAMO NEKOLIKO PRAVILA!

by blog.zondo.hr

Znate li kakvu negu zahtjeva kauč od tkanine, eko kože ili prave kože? Posavjetovat ćemo Vas!

Sigurno ćete se složiti da nije nimalo lako odabrati savršen kauč koji će Vam u svakom pogledu odgovarati. Ali kada ga već imate u svojoj dnevnoj sobi, želite da traje što je duže moguće.

Međutim, ništa nije besplatno i potrebno je znati kako pravilno održavati i čistiti kauč. Bilo da imate kauč od kože, štofa ili eko kože, mi ćemo vam reći što vaš kauč želi.

Sadržaj

1.1. Kako održvati tekstilni kauč

1.2. Kako održavati kauč od eko kože

1.3. Kako održavati kožne kauče

1.1. Kako održavati tekstilni kauč


Tekstilni kauči popularni su uglavnom zato što postoji veliki izbor različitih dizajna, materijala, boja i uzoraka. Imate priliku pronaći kauč koji je savršen za vašu dnevnu sobu. Osim toga, tekstilni kauči su financijski manje zahtjevna od kožnih.

Hoće li njega i čišćenje biti jednostavni ili malo teži ovisi ponajviše o materijalu od kojeg je presvlaka izrađena. Postoje i materijali koji odbijaju vodu, što olakšava čišćenje.

Udoban kauč koji je idealan za odmor i relax ali može poslužiti i za udobno spavanje vaših gostiju
Tekstilna kutna garnitura na razvlačenje i s prostorom za odlaganje Evange

Najčešći problem je kako očistiti mrlje sa kauča. Ako imate testilni kauč s presvlakom koja se skida, nije ga problem oprati. Ako nemate takvu mogućnost, mrlje možete skinuti s pjenom za čišćenje. U oba slučaja ipak je potrebno intervenirati što prije kako se mrlja ne bi osušila.

Ako nešto prolijete po kauču, prvo upijajte tekućinu krpom ili ručnikom prije nego upotrijebite pjenu za čišćenje.

Udoban kauč koji je idealan za odmor i relax ali može poslužiti i za udobno spavanje vaših gostiju
Tekstilna kutna garnitura na razvlačenje s prostorom za odlaganje Hermon

Tekstilni kauč treba redovno usisavati i čistiti. Usisavanje kauča preporuča se jednom tjedno, temeljito čišćenje ili mlaćenje barem 2 puta godišnje.

Ukoliko ne želite sami raditi ovakvo čišćenje, naručite profesionalce koji će savršeno očistiti vaš kauč. Ukoliko želite sami očistiti kauč poslužite se već spomenutom pjenom, a odličan je i usisavač za mokro usisavanje.

Kad koristite bilo koji proizvod za čišćenje, prvo ga isprobajte na malom području koje nije toliko vidljivo iz razloga što nikad ne znamo kako će takav pripravak reagirati na kauč.

Vrlo je bitna i impregnacija koja će spriječiti blijeđenje boja, tkanina će odbijati vodu i biti otporniji na onečišćenje. Impregnaciju treba raditi otprilike svakih šest mjeseci, a sofu je dobro očistiti čim je donesete kući.

1.2. Kako održavati kauč od eko kože


Umjetna koža je u osnovi sintetička koža koja se koristi kao zamjena za pravu kožu. Iako se na prvi pogled čini da je ista kao prava koža, sastoji se od tekstilne baze i sloja netoksičnog poliuretana. Stoga eko koža ima drugačija svojstva i zahtijeva određenu njegu.

Kauči od eko kože su naravno jeftinije od kauča od prave kože, prozračne su i otporne na abraziju. Još jedna prednost u odnosu na kožne kaule je ta što eko koža može biti u osnovi bilo koje boje. S druge strane, u pogledu trajnosti sigurno ne može konkurirati pravoj koži. No, može se značajno produljiti ako se dobro brinete o kauču.

Udoban kauč koji je idealan za odmor i relax ali može poslužiti i za udobno spavanje vaših gostiju
Kutna garnitura Wisteria na razvlačenje s prostorom za odlaganje od eko kože

Kod kauča od eko kože potrebno je razmišljati o nekoliko osnovnih pravila. Kauč se ne smije izlagati temperaturama višim od 25°C i izravnoj sunčevoj svjetlosti. Nikada nemojte koristiti proizvode namijenjene njezi kože, za čišćenje kauča od eko kože možete koristit meku krpu i sapun ili proizvode namijenjeni njezi eko kože.

Ako trebate očistiti mrlju od pića ili hrane, samo uzmite u ruke mekanu krpu i otopinu sapuna. Nemojte pokušavati boriti se s mrljama četkom, jer to može uništiti kauč.

Odlučili ste posegnuti za sredstvom za čišćenje eko kože? Pažljivo pročitajte upute i isprobajte na manje vidljivom mjestu. Za svaki slučaj. Ako mrlju ne možete ukloniti sami ili ne želite okušati sreću, obratite se stručnjacima koji već imaju iskustva u čišćenju kauča.

Udobna kutna garnitura koja je idealna za odmor i relax ali može poslužiti i za udobno spavanje vaših gostiju
Kutna garnitura Bjorn na razvlačenje s prostorom za odlaganje od eko kože

1.3. Kako održavati kožne kauče


Kožni kauči su znatno skuplji od kauča od eko kože ili štofa. Ali prava koža osvaja u smislu izdržljivosti, nepogrešivog mirisa i izgleda. Kožni kauč pouzdano će vam služiti dugi niz godina, ali o njemu se morate pravilno brinuti.

Kožni kauči zahtijevaju redovitu njegu koja se sastoji od uklanjanja prašine i prljavštine, impregnacije te temeljitog čišćenja i konzerviranja najmanje 2 puta godišnje. Nikada ne koristite obične proizvode za čišćenje kože, već samo one namijenjene za tu svrhu. Detaljnije informacije o njezi kožnih kauča možete pronaći u jednom od naših prethodnih članaka.

Kakav kauč imate kod kuće – štof, kožu ili eko kožu? Kako ga održavate? Podijelite s nama svoje iskustvo i druge savjete.

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji mogu Vam mogu biti korisni.

  • Jastuci za vaš kauč. Funkcionalan i dizajnerski dodatak koji će Vas oduševiti na prvi pogled i stvaraju ugodnu atmosferu u svakoj sobi.
  • Svjetiljka. Omogućuje stvaranje intimne atmosfere. Ako čitate knjigu prije spavanja ili gledate omiljenu seriju na TV-u, noćna lampa je vrlo korisna.
  • Komoda. Svaki dodatan prostor za pohranu je plus.
  • Ormari. Idealna pomoć za slaganje odjeće i modnih dodataka

Sviđa li Vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like