Home Ideje za vrt EKOLOŠKO DOMAĆINSTVO NE MORA BITI UTOPIJA. DRŽITE SE OVIH NAČELA!

EKOLOŠKO DOMAĆINSTVO NE MORA BITI UTOPIJA. DRŽITE SE OVIH NAČELA!

by blog.zondo.hr

O štednji prirodnih izvora i obazrivosti prema prirodi danas se sve više govori. Ljudi se trude živjeti na ekološki način i tako pomoći našoj planeti. Ekološko domaćinstvo je održivo i uz samo nekoliko savjeta očuvat ćete prirodu, ali i uštedjeti novac.

Štedite električnu energiju

Danas ne možemo zamisliti život bez struje, ali u većini slučajev s njom postupamo vrlo neodgovorno. Hladnjak, zamrzivač, televizor, računalo, električni štednjak, pametni telefoni, tableti i drugi uređaji ne mogu funkcionirati bez struje. Struja se u domaćinstvu troši čak i kada ne koristite uređaje i kada su u stand-by režimu. Ako želite uštedjeti na računu za struju, uvijek isključite aparate iz utičnice ili koristite produživače s gumbom za isključivanje. Tako možete uštedjeti par kuna.

Kod kuhanja i pečenja iskoristite ostatak topline i isključite ranije pećnicu ili štednjak. Naravno korisno je koristiti i aparate energetske klase A+ i A++. Perilicu posuđe usključujte samo kada je napunjena, a to vrijedi i za perilicu rublja. Tako možete uštedjeti vodu koje je sve dragocjenija.

Upalite svjetlo samo kada je to potrebno

Značajan dio električne energije potroši se samo na paljenje svjetla. I tu možete bitno uštedjeti ako koristite samo LED žarulje. Troškovi se mogu povećati, ali značajno čete uštedjeti na energiji i životnom vijeku žarulja. Istovremeno palite svjetlo samo kada je to potrebno. Iskoristite što dulje prirodno dnevno svjetlo za osvjetljavanje domaćinstva. Svjetlo upalite gdje ga trebate i prije odlaska iz kuće prekontrolirajte jeste li sve ugasili.

Voda je luksuz

Ne uzimajte čistu pitku vodu zdravo za gotovo, jer njezine zalihe nisu neograničene. Izvore pitke vode najviše uništavamo mi sami. U uštedi vode kod pranja posuđa pomoći će vam perilica posuđa. One najštedljivije trebaju za pranje otprilike 1/5 vodu u usporedbi s ručnim pranjem. Ako nemate perilicu posuđa, napunite sudoper vodom, operite posuđe i zatim ga isperite čistom vodom.

U uštedi vode pomoći će vam i ako se umjesto kupanja tuširate, te ako tijekom pranja zubi ne ostavljate vodu da teče. Kada primjetite da vam kaplje iz vodokotlića ili toaleta, trebate to što prije popraviti. Za mjesec dana tako možete bespotrebno izgubiti i do nekoliko litara pitke vode.

Prirodni materijali

Ekološkom domaćinstvu više pristaju prirodni materijali nego plastika i sintetički materijali. Možete započeti s drvenim namještajem, podovima, oblogama i sl. Sječa drva je prirodnija od prerade mineralnih materijala ili izrade plastike i drugih umjetnih materijala. Između ostalog drvo se može 100% reciklirati. I kod izbora tkanine biste trebali odabirati samo prirodne materijale poput pamuka, lana ili konoplje.

Ekološki prihvatljivi proizvodi za čišćenje

Danas je moguće kupiti proizvode za čišćenje koji su ekolološki prihvatljivi i čuvaju prirodu. Svaki uobičajeni proizvod za čišćenje može se zamijeniti ekološki prihvatljivom varijantom. Ako želite biti potpuno sigurni, izradite svoja sredstva za čišćenje. Osnovni sastojci su limunov sok, soda bikarbona i ocat. Nekoliko savjeta o tome naći ćete u članku na našem blogu. Prednost takvih sredstava za čišćenje je i to što su učinkovitiji od onih kupivnih i koštati će vas vrlo malo novaca.

Odvajajte i reciklirajte

Ekološko domaćinstvo se temelji na odvajanju i recikliranju otpada. Količina proizvedenog otpada iz godine u gonu raste i sve ga je teže uništiti. Odvajanjem otpada dijelite onaj koji je moguće reciklirati od onog koji će završiti na smetlištu. Trebali biste barem odvajati papir, plastiku i staklo. Naravno da baterije, elektonski materijal, motorno ulje i drugi opasan otpad moraju završiti na mjestima za njih predviđenima, a ne u komunalnom otpadu.

Ako imate mogućnost kompostiranja, sigurno ga trebate iskoristiti. Bio otpadu nikako nije mjesto na smetlištu, a od njega možete dobiti odlično gnojivo. Osim toga, mnogo na prvi pogled nepotrebnih stvari može se iskoristiti za izradu nečeg jedinstvenog i korisnog. Prije nego što nešto odbacite, informirajte se na internetu i možda naiđete na pokoju kreativnu ideju.

Živite li i vi u ekološkom domaćinstvu? Kako štedite prirodne izvore energije?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like