Home Inspiracija za dnevni boravak SPREMATE SE ZA BOJANJE ZIDOVA? DONOSIMO VAM SAVJETE KAKO SI OLAKŠATI POSAO!

SPREMATE SE ZA BOJANJE ZIDOVA? DONOSIMO VAM SAVJETE KAKO SI OLAKŠATI POSAO!

by blog.zondo.hr

Treba li vaš dom ili ured hitno obojati? Ili samo trebate promjenu? Svatko tko se razumije u bojanje zna da to nije tako jednostavno kako se čini. Netko radije prepusti profesionalcima odradu tog posla, dok se drugi žele sami upustiti u taj izazov. Donosimo vam savjete kako olašati bojanje i čišćenje nakon njega.

Nemojte podcijenjivati planiranje

U katalogu ili kod prijatelja ste vidjeli jarke boje na zidovima i poželjeli ste baš takve? Prije nego što se odlučite za kupovinu preporučujemo da posudite ili kupite paletu boja koju možete naći u svakom hobby shopu ili trgovinama bojom. Možda otkrijete nijansu koja će vas još više očarati ili utvrdite da se željena boja ne uklapa u vaš dom.

Bolje je planirati bojanje u proljeće ili ljeto, jer se boja brže suši. Ako morate bojati u neko drugo vrijeme, osigurajte da je prostorija dovoljno topla, a kod sušenja može pomoći i ventilator. Kod bojanja, različitih rekonstrukcija i adaptacija najgore je čišćenje koje slijedi. Stoga prilikom kupovine boja uzmite u obzir i to da će namještaj i podove biti potrebno zaštititi od nečistoća. Kad vam se učini da je na pod ili namještaj kapnula boja, obrišite ju vlažnom krpom prije nego što se osuši.

Isto tako, trebali biste uzeti u obzir potrebu brušenja zidova. Ako ste u prošlosti već nekoliko puta bojali zidove, boja bi mogla početi brzo opadati i tako bi sav vaš posao pao u vodu. Lopaticom možete skinuti boju na onim mjestima gdje se ljušti ili je premaz deblji. Osim boje, četki i valjaka, trebali biste imati i lopaticu, papirnatu traku i plastičnu foliju ili karton, kao i prodorni premaz, kit i strugalicu.

Priprema prije samog bojanja

Premjestite nekamo namještaj koji možete iznijeti iz prostorije. Ostatak namještaja premjestite u sredinu prostorije kako biste imali dovoljno prostora uz zidove. Podove prekrijte kartonima ili plastikom. Trebali biste temeljito prekriti i sav namještaj koji je ostao u prostoriji. Širom papirnatom trakom zalijepite lajsne, okvire, utičnice i sl. kako ih ne biste umrljali bojom. Traku možete koristiti i za stvaranje različitih uzoraka i oblika. Ako strop i zidove ne želite bojati istom bojom, zalijepite trake na rubove.

Zatim lopaticom uklonite boju koja se ljušti sa zida, a nabore ili rupe poravnajte posebnim premazom. Nejednakosti na zidovima će se poravnati i nanošenjem premaza koji može imati različitu površinsku strukturu. Paučinu, prašinu i nečistoće uklonite pomoću usisavača ili metle. Prodorni premaz ne morate koristiti svaki put kada bojate zidove. Njegova uloga je učvršćivanje sipke površine i ujednačavanje upijanja površine. Trebali biste ga koristiti kada ste rupe i nejednakosti po zidovima popravljali gipsom, uklanjali tapete ili slojeve boje. Nanosi se prije struganja.

Počnite od stropova

Uvijek započnite bojati od stropova. Boja ponekad može prskati i ostavljati male osušene kapljice. Ako nikada niste bojali zidove , nije ih problem ukloniti. Ali ako kapljice ostanu na svježe obojenoj površini, to će postati problem. Bojanje stropa nije omiljena aktivnost, ali zahvaljujući teleskopskim palicama bit će to manje naporno i nećete trebati ljestve.

Kod bojanja zidova uvijek krenite malim uskim valjkom kojim ćete obojati površine oko utičnica, okvira i poda. Za rubove, kutove i dijelove za koje je valjak prevelik, koristite kistove. Širim valjkom zatim obojajte cijelu površinu zida. Pratite je li boja ravnomjerno nanesena i nadovezuje li se boja, kako ne bi bilo bijelih mjesta. Kod neravnih ili plastičnih površina obratite posebnu pozornost je li boja ravnomjesrno nanesena.

Imate li običaj sami bojati ili radije sve prepustite rukama profesionalaca? Koje boje prevladavaju u vašem dnevnom boravku? Volite li više klasičnu bijelu boju ili ipak nešto odvažnije?

Sviđa Vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like