Home Ideje za vrt ANTIDEKUBITALNI MADRACI – ZAŠTO SU IZVANREDNI I KOME SU NAMIJENJENI?

ANTIDEKUBITALNI MADRACI – ZAŠTO SU IZVANREDNI I KOME SU NAMIJENJENI?

by blog.zondo.hr

Nastanak zaležaja (dekubitusa) prijeti prije svega pacijentima s invaliditetom i onima koji dugo leže. Dekubitus može ugroziti život i stoga je važno spriječiti njegov nastanak. Antidekubitalni madraci su stoga veliki doprinos i nužnost za takve pacijente.

Aktivni i pasivni madraci

Antidekubitalni madraci se dijele na aktivne i pasivne. Aktivni madraci se sastoje od nekoliko zračnih komora, dakle ne radi se o klasičnim madracima od pjene. Madrac sa zračnim komorama osigurava da pritisak ne utječe na samo jedno mjesto na tijelu i tako spriječava stvaranje dekubitusa i pomaže u njegovu liječenju. Velika količina zraka u pojedinim komorama se može mijenjati te je i pritisak u tom slučaju promjenjiv. Obično je zrakom ispunjena svaka druga komora, a svaka prva je prazna. Nakon nekog vremena se mijenjaju. Kod nekih madraca je moguće postaviti vrijeme nakon kojeg se komore pune ili prazne.

Pasivni madraci su madraci od pjene, ali ne radi se o klasičnom pjenastom madracu. Antidekubitalni madrac od pjene ima po cijeloj svojoj površini uzdužne i poprečne proreze te time pomaže da se pritisak ne skuplja na jednom mjestu i da time dođe do nastanka zaležaja. Izrađuju se od kvalitetne pjene ili od tvrđih pjenastih materijala. Neke vrste madraca su obostrane, pri čemu je svaka strana različite tvrdoće. Uz madrac se obično dobiva i presvlaka sa zatvaračem koja se lako može skinuti i oprati. Obično je i antibakterijska, ponekad i vodootporna ili paropropusna.

Antidekubitalni madraci se ne koriste samo u medicinskim ustanovama, već i za pacijente kod kuće. Ako imate roditelje ili baku i djeda sa zdravstvenim problemima ili moraju biti u krevetu, sigurno biste im trebali osigurati ovakav tip madraca. U kombinaciji s profesionalnom njegom tako ćete izbjeći stvaranje dekubitusa.

Koja podnica je najprikladnija?

Većina antidekubitalnih madraca je prikladna i za podesive i klasične podnice. Ta informacija bi trebala biti navedena kod pojedinih tipova, ali ako to nije slučaj, obratite se trgovcu. Budući da je kod pacijenata koji leže nužno redovito mijenjati položaj, bolji izbor će biti podesiva podnica. Postoje podnice kod kojih možete podešavati samo naslon za glavu ili noge, a postoje i one koje se mogu podešavati na više mjesta. U svakom slučaju takvo rješenje će vam pomoći u hranjenju, pranju ili njezi pacijenta te ga istovremeno možete na taj način premještati i smanjiti rizik od nastanka dekubitusa.

Imate li već iskustva s antidekubitalnim madracem? Dajete li prednost aktivnim ili pasivnim madracima?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima?

Komentáre

komentárov

You may also like