Home Ideje za vrtDekoracije i dodatci za dom :) DUŠNI DAN ILI HALLOWEEN? INSPIRIRAJTE SE JESENJIM UKRASIMA!

DUŠNI DAN ILI HALLOWEEN? INSPIRIRAJTE SE JESENJIM UKRASIMA!

by blog.zondo.hr

Dan prije kršćanskog blagdana Svih svetih, posljednjeg dana listopada, a anglosaksonskim zemljama se slavi Noć vještica. Naziv blagdana je nastao skraćivanjem engleskog  „All-Hallows-eve“. Djeca se odijevaju u zastrašujuće kostime, idu od kuće do kuće i kolaju po slatkišima. Vjerojatno najpoznatija značajka Noć vještica je izrezbarena bundeva sa svijećom unutra, koja se naziva jack-o-lantern. Međutim, u Hrvatskoj ovo nije tradicionalni praznik.

Hrvatski Dušni, zapisan u kalendar kao spomen na mrtve, star je više od tisuću godina. Iako, prema nekim teolozima, kultura našeg odnosa s mrtvima opada, još uvijek postoji određena svijest da mrtvi pripadaju našim životima. Naš je običaj posjetiti obiteljski grob na groblju i zapaliti svijeću za pokojnika. Općenito, ateisti također razmišljaju o ovom koraku.

Običaji Noći vještica razvili su se u Irskoj na temelju običaja obilježavanja dana Svih svetih, koje su ljudi prenijeli u Irsku iz Rima. Oni se oslanjaju na izvornu židovsku tradiciju slavljenja blagdana od prethodne večeri, jer su Židovi računali početak dana od prethodnog zalaska sunca. Iseljenici su zatim preuzeli običaj od Sjedinjenih Američkih Država. Odatle su, širenjem američke kulture, preuzele i druge zemlje.

Postoje razni vicevi vezani za Noć vještica koji kod nas uglavnom nisu uzeli maha

Cijeli događaj obilježen je tradicionalnom izrekom „Prevarite ili počastite“, što bi u prijevodu značilo „Slatkoća ili šala“. Međutim, hrvatska domaćinstva ne prihvaćaju druge šale koje su povezane s ovim jesenjim običajem. U Americi je, na primjer, tipično slikanje automobila, vrata ili pasta za zube na kvakama. Postoje vještice, čudovišta, duhovi, vatra i sove.

Tipične boje Noći vještica su crna i narančasta. I vi ste nekada simbolično stavili bundevu ispred ulaznih vrata ili u predsoblje? Narančaste velike bundeve i male hokaido bundeve možete ukrasiti gotovo svime što Vam padne na pamet. Obojite ih u različite tonove i ukrasite stabljike bundeva raznobojnim sjajnim šljokicama prije nego ih stavite u male piramide. Posudite božićne kalupe za tijesto da izrežete razne ukrase u gustu koru bundeva.

Ukrasi od bundeva za Noć vještica ne moraju biti samo čudovišta sa svijećom. Unutrašnjost bundeve možete izrezati te unutar spremiti ledene napitke za večernje sjedenje. Kad izdubljenu rupu prilagodite manjoj zdjeli, iz bundeve ćete, na primjer dobiti čokoladni fondue. Ponestaje Vam inspiracija? U mraku možete od bundeve napraviti užareni ukras, ukrašen fosforescentnim bojama.

Nadahnuti se možete i u sljedećem videu u kojem ćete vidjeti kako napraviti kreativne smiješne kostime.

Nadahnuti se možete i u sljedećem videu u kojem ćete vidjeti kako napraviti kreativne smiješne kostime.

Kako Vi kod kuće slavite Noć vještica? Pjevate li s djecom u maskama? Napišite u komentar ispod članka što Vas i zašto privlači ovaj blagdan te se pohvalite s drugim čitateljima svojim umjetničkim djelom od bundeva.

Sviđa li Vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 😊

Komentáre

komentárov

You may also like