Home Različiti stilovi i dizajn ZNATE LI OD ČEGA SE IZRAĐUJE NAMJEŠTAJ?

ZNATE LI OD ČEGA SE IZRAĐUJE NAMJEŠTAJ?

by blog.zondo.hr

Kupujete novi namještaj i ne znate izabrati iz mnoštva materijala? Osim masovnog drva, stakla i plastike, susrest ćete se s kraticama poput MDF, LDT ili OSB. Kako biste se mogli bolje snaći, pripremili smo za vas mali praktični vodič.

Ploče od iverice i ploče vlaknatice

Takve ploče se najviše koriste za izradu namještaja. Postoji više materijala koji se označavaju spomenutim kraticama.

Ploča od iverice – OSB – označava ploče koje nisu površinski obrađene. OSB ploče se izrađuju prešanjem drvenog materijala, ali za izradu namještaja se vrlo malo koriste. Problematične su, jer kad nakupe vlagu izgube svoj oblik, te se ni nakon sušenja ne mogu vratiti u prvotno stanje.

Zbog tog se razloga ploče od iverice nadalje prerađuju. Koristi se prije svega laminirani papir koji se lijepi na ploču i zatim polijeva smolom. Takve laminirane ploče poznate su pod kraticama LDSP ili OSB-L. Zahvaljujući takvoj obradi je iverica otporna na prodiranje vode i može se koristiti za izradu namještaja za kupaonicu ili kuhinju.

Ploče vlaknatice imaju oznaku MDF ili HDF pri čemu je razlika u tvrdoći. MDF (medium density fibreboard) je srednje tvrda a HDF (high density fireboard) je vrlo tvrda ploča od iverice. Izrađuju se prešanjem drvenih vlakana pod visokim tlakom, a rezultat je tanka, otporna i tvrda ploča. Glavna razlika između ploče od iverice i ploče vlaknatice ja gustoća. MDF i HDF ploče imaju bitno veću gustoću, a time su čvršće i otpornije.

Zahvaljujući laminatu namještaj može imati raličite boje i motive, rubovi su oblijepljeni laminatom ili ABS rubovima. ABS rubovi su plastični i štite namještaj od oštećenja i vlage, te čuvaju postojanost boje. U usporedbi s laminatom su skuplji, ali kvalitetniji i otporniji.

Masivno drvo

Namještaj od masivnog drva je bitno skuplji od iverice, ima dužu životnost, te se radi o prirodnom materijalu koji mnogi preferiraju. Drvo u interijeru djeluje drugačije nego laminat ili plastika. Čak i kad takav namještaj ima neodoljiv šarm, drvo se stalno troši, a pod utjecajem vlage ili isušivanja može promijeniti svoj oblik i dimenzije. Ta pojava se ne može spriječiti, ali može se minimalizirati uz pomoć tehnologije.

Namještaj se izrađuje od različitih vrsta drva, a o tome ovisi i njegova tvrdoća. Čim je drvo tvrđe, tim je otpornije i ima dužu životnost. Najtvrđa su egzotična drva poput tika, eukaliptusa, padauka i sličnih koji se koriste uglavnom za izradu vrtnog namještaja. Među tvrda drva se ubrajaju i hrast, bukva, jasen, javor, bagrem i kesten. Među meka i manje otporna drva se ubrajaju smreka, borovina, topola i jela.

Drvo borovine se vrlo često koristi zbog povoljne cijene, ali nije toliko otpotno na ogrebotine i mehanička oštećenja. Isto tako mijenja oblik uslijed povećane vlage i visoke temperature.

Bukovo ili hrastovo drvo je također omiljeno, pogotovo jer se radi o tvrdom otpornijem drvu. Kod povećane vlage, npr. u kupaonicama, drvo može nabubriti, a nakon suđenja splasnuti. Vrlo luksuzno djeluje drvo od trešnje koje podsjeća na mahagoni. Radi se o tvrdom otpornom drvu visoke kvalitete.

Namještaj od furnira

Za takav namještaj možemo reći da je nešto između masiva i iverice. Radi se o ploči od iverice ili vlaknatici na koju se lijepi furnir, odnosno tanki sloj masivnog drva. Takav namještaj je jeftiniji, a istovremeno možete uživati u originalnom dizajnu masiva. Prednost ploča od furnira je u tome što ne mijenjaju oblik pod utjecajem vlage. Mogu se jednostavno lakirati ili bojati, stoga imate na izbor široku paletu boja i nijansi. Ako ste nekada imali loša iskustva sa furnirom koji se dijelom odlijepio, danas se toga ne morate bojati. Napredna tehnologija i ljepilo danas su pouzdaniji i otporniji.

Od kakvog materijala je vaš namještaj? Izabrali ste novi komad od iverice ili masiva?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like