Home Ideje za vrt SUNCOBRANI ZA VRT – KOJI ODABRATI?

SUNCOBRANI ZA VRT – KOJI ODABRATI?

by blog.zondo.hr

U vrtu nemate mjesta za sjenicu ili stablo koje bi vas zaštitilo od sunca i stoga si ne možete priuštiti odmor uz napetu knjigu ili zajednički ručak pod vedrim nebom s obitelji i prijateljima? Najbolje rješenje za vas je vrtni suncobran koji će vas zaštititi od sunca i izravnog UV zračenja. Kvalitetniji modeli će vas zaštititi o od neočekivanih ljetnih pljuskova, ali u slučaju jake kiše radije potražite zaštitu pod krovom i spremite suncobran.

“Anatomija” suncobrana

Suncobrani se sastoje od pokrova, noge i postolja. Noga može biti u sredini ili sa strane kada je pokrov zatvoren. Zahvaljujući nozi sa strane lako pod suncobran možete postaviti stol. Pokrov može biti okruglog, kvadratnog, pravokutnog ili višekutnog oblika. Jeftiniji modeli se otvaraju poput običnog kišobrana kroz klip, dok drugi modeli imaju kolotur. Kod skupljih modela možete naići na otvaranje uz pomoć plinskog klipa ili daljinskog upravljača. Većina modela ima zglob koji omogućuje naginjanje suncobrana, a kod nekih je moguće skinuti i oprati pokrov što znatno olakšava održavanje.

Baza (postolje) je većinom plastična i puni se pijeskom ili vodom kako bi bila što teža i držala suncobran i pri jakom vjetru. Ponekad je izrađena od betona ili lijevanog željeza, eventualno poliranog kamena. Kod nekih postolja moguće je podesiti promjer utora. Jeftiniji suncobrani se većinom prodaju bez postolja, a kod skupljih dolazi u sklopu suncobrana i jednakog je dizajna kao i sam suncobran.

Ako ne planirate prenositi suncobran s jednog mjesta na drugo, možete pričvrstiti bazu na određeno mjesto. Dovoljno je na dubini od 50-60 cm postaviti cijev unutrašnjeg promjera otprilike 2-4 mm većeg od šipke suncobrana koju ćete jednostavno umetnuti u cijev. Radi se o brzom i praktičnom rješenju, jer suncobran doista stoji stablino (ako ga pravilno pričvrstite).

Od čega se izrađuju suncobrani

Konstrukcija suncobrana je većinom drvena ili metalna, a kod najjeftinijih može biti od plastike ili stakloplastike. Skuplji suncobrani imaju metalnu konstrukciju izrađenu od nehrđajućih legura premazanih kvalitetnim premazom. Kod drvenih suncobrana se većinom koristi impregnirano drvo kao hrast, irocco, palisander ili omiljeni tik koji je kvalitetan i otporan na vanjske vremenske uvjete.

Za pokrov suncobrana su idealne tkanine veće kvalitete i gustoće vlakana, višeg stupnja postojanosti boje i otpornosti na vodu. Često se koriste tkanine od poliestera u kombinaciji s pamukom, impregniranim tekstilom ili laminirane tkanine. Neke su tkanine (većinom s primjesom teflona) otporne na mrlje i plijesan. Tkanina mora biti dobro napeta, a bolje je kada se ne može zgužvati. Ako suncobran ima volane, trebaju biti čvrsti i nesavitljivi kako bi izdržali jak vjetar.

Kod jeftinih metalnih suncobrana konstrukciju čini tanka cjevasta noga i slab žičani kostur. Ako je metal premazan samo jednim slojem, tada već nakon prve godine korištenja možete očekivati pojavu hrđe u spojevima. Otvaraju se obično pomoću plastičnih klipova koji nemaju dugi rok trajanja. Tkanina za pokrov je obično od umjetnog nepromočivog materijala i slabo je pričvršćena za, dok volani nisu ojačani.

Prije svega suncobran mora biti stabilan

Konstrukcija mora biti otporna na različite vremenske prilike, a suncobran se mora moći lagano rasklopiti i sklopiti. Što je veći suncobran, time i konstrukcija mora biti jača. Da suncobran bude siguran, mora biti i stabilan. Stoga je važno da baza bude što čvršća i to pogotovo kod velikih modela. Ako postavite suncobran u zemlju, ne morate imati bazu. Plastično postolje ima volumen oko 15 litara, što je dovoljno za manji suncobran.

Za promjer suncobrana do 200 cm preporučuje se postolje težine od najmanje 25 kg, a kod većih promjera do 40 kg. Dobro postavljen suncobran treba biti otporan na vjetar brzine 50 km/h. Ako planirate često premještati suncobran, tada računajte i na prenošenje baze. Stabilnost suncobrana ovisi i o količini zglobova. Fleksibilniji suncobran s puno zglobova možete podešavati kako vama odgovara, ali postoji opasnost da će biti manje stabilan.

Na što obratiti pažnju?

Veličinu pokrova odaberite prema tome koliku površinu zauzima namještaj koji želite pod njega postaviti. Za dovoljno sjene proizvođači preporučuju promjer okolo 3 metra, a za terasu ili balkon možete odabrati i manje modele. Ako uzimate veći suncobran, obratite pažnju na mehanizam otvaranja. Mali suncobran ćete lako otvoriti uz pomoć bilo kakvog mehanizma, dok će vam kod većih modela dobro doći sistem s koloturima, servomehanizam ili ručka.

Vijek trajanja suncobrana i način korištenja ovisi o tkanini pokrova. Ako ga želite koristiti samo kao zaštitu od sunca, bit će vam dovoljan pamučni pokrov. Ako želite da vas zaštiti od kiše, pogledajte impregnirane materijale. Ali i kod takvih materijala proizvođači preporučuju da ih sklonite s kiše. Postoje tkanine koje su mogu kisnuti, ali su i skuplje. Suncobrane možete naći u širokom spektru boja i različitim kombinacijama, uzorcima i motivima. Odaberite boju koja će se uklopiti s okolinom u koju želite postaviti suncobran. Jarke boje i uzorke radije birajte za manje suncobrane i uskladite ih s tkaninama koje se nalaze na ostalom vrtnom nmještaju.

Uz opremu za postolje koje se prodaje posebno, dolaze i metalni klinovi ili kolci za postavljanje suncobrana u zemlju (koristite ih na travnatim površinama), praktični omoti od nepromočive tkanine ili futrole za prijenos suncobrana. Skuplji modeli mogu imati i rasvjetu u gornjem dijelu šipke ili pod pokrovom. Cijene suncobrana se kreću u širokom rasponu, ali kod onih za 100 kuna ne morate očekivati visoku kvalitetu. Većina takvih izdrži oko 3 godine, a ponekad i manje. Stoga ako želite da vaš suncobran duže izdrži, bolje je investirati malo više novaca.

Imate li suncobran u vrtu? Koji tip postolja ste izabrali i jeste li s njim zadovoljni? Podijelite svoja iskustva s ostalim čitateljima u komentaru ispod članka.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like