Home Ideje za vrtDekoracije i dodatci za dom :) KORISNI SAVJETI KAKO ISPRAVNO OBJESTITI ZASTORE

KORISNI SAVJETI KAKO ISPRAVNO OBJESTITI ZASTORE

by blog.zondo.hr

Zastori i zavjese pronalaze svoje mjesto u domovima jer moderne tkanine, uzorci i boje mogu “podići” prostoriju, ali i štite vas od neželjenih pogleda. Vješanje zavjesa i zastora nije nikakav problem, ali postoje neke stvari koje morate znati prije nego što izaberete sustav vješanja.

DROPSHIPPING

Vodilice, šipke ili užad

Sustav vješanja ovisi o vrsti zavjese, ali i o mogućnostima pričvršćivanja sustava vješanja. Šipke za vješanje se najčešće izrađuju od drva ili metala i često su ukrasne. Možete naći jednostavne šipke različite površinske obrade i boja, ali i šipke s ukrasnim krajevima. Neke zavjese i zastori imaju kukice ili kružiće i mogu se objesiti izravno na šipku, dok se drugi vješaju pomoću kvačica ili sličnih držača. Šipka za vješanje može imati standardnu dužinu, ali dostupne su i one teleskopske. Međutim, pripazite na težinu zavjesa i nosivost šipke.

DROPSHIPPING

Za zastore i zavjese veće težine prikladnije su vodilice. Sustav vješanja može imati 1-4 vodilice te tako možete objesiti i više vrsta zavjesa i zastora odjednom. Zastori se u tom slučaju vješaju na kukice ili slične držače. Za lake zavjese je prikladan tzv. sustav vješanja pomoću užadi. Radi se o čeličnoj užadi na koju se zavjese vješaju pomoću kukica ili kvačica. Za sva tri sustava vješanja vrijedi da se mogu pričvrstiti na zid ili strop. Prije nego počnete bušiti, budite sigurni da ćete izbjeći potpornje, kablove i slično.

DROPSHIPPING

Na što obratiti pažnju

Ako se želite zaštititi od zime, odaberite zavjese ili zastore čija dužina seže ispod okvira prozora, odnosno prozorske daske kako vam ne bi strujao hladan zrak. Isto tako, pripazite na dužinu ako ispod prozora imate radijator. Ako ga zavjesa prekriva, topao zrak neće strujati prostorijom te se neće dovoljno zagrijati. Sustav vješanja bi trebao biti smješten cca 10 cm iznad gornjeg okvira prozora, a ako su zavjese duge, radije ih skratite. Zavjese koje se protežu od stropa do poda ne izgledaju uvijek dobro.

DROPSHIPPING

Sustav vješanja bi trebao biti širi od prozora kako biste zavjese mogli u cijelosti razgrnuti i dobiti pogled kroz cijeli prozor. Širina zavjese ovisi i o širini prozora. Ovisi i o tome koliko želite imati nabrane zavjese. Obično se preporučuje izabrati zavjesu koja je dvostruko šira od prozora, dakle ako imate prozor 90 cm širine, tada zavjesa treba imati širinu od 180 cm. Kao što je već spomenuto, trebate provjeriti nosivost sustava za vješanje i težinu zavjese kako ne biste opteretili šipku. Ako želite zavjese samo kao dekoraciju, izbor je na vama. Ako trebaju služiti za zatamnjivanje prostora, birajte tamniije boje i deblji materijal tkanine.

DROPSHIPPING

Krase li vaše prozore zavjese ili zastori? Koji sustav vješanja koristite?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like